Lista mea de bloguri

duminică, 15 iulie 2012

Protejeza-ti micutul - Departe de boli !

 

  Cum sa-ti tii copilul departe de boli

Preventia incepe din casa, prin pastrarea unui climat cat mai sanatos in locul unde micutul tau doarme, mananca si isi petrece mult timp jucandu-se sau explorand. Dupa varsta de un an cei mai multi copilasi fac trecerea dintre mersul de-a busilea catre cel in doua picioruse. Niciun loc accesibil din casa nu va ramane neexplorat.

1. Caminul tau
Daca ai un animal de companie sau pasari, tine-le departe de dormitorul copilului tau si supravegheaza-l cand se joaca cu acestea. Nu putine sunt situatiile in care parul, puful sau penele pot provoca micutului tau alergii.
Fereste-l de praf: el este responsabil pentru aparitia rinitelor, conjunctivitelor sau sinuzitelor.. Fa cat mai des curat, aeriseste si instaleaza eventual un filtru HEPA (indeparteaza impuritatile foarte fine din aer). Cercetarile au aratat ca praful continut in saltele este contine cu 100% mai multi acarieni decat praful care se afla pe podeaua casei. Saltelele trebuie scuturate frecvent si spalate cu apa fierbinte.
2. Obiceiuri sanatoase
Invata-l sa se spele pe manute inainte de masa, dupa folosirea toaletei si dupa ce veniti de afara, de la joaca. Sigur ca unii copilasi nu vor gasi aceasta rutina ca fiind una chiar placuta. In acest caz, un sapun frumos colorat sau un cantecel cantat pe toata durata spalarii vor transforma acest obicei intr-o joaca.
La aceasta varsta tinde sa-i imite pe cei din jur si toti membrii familiei devin un exemplu pentru el. De aceea, vazand-o si pe mami ca se spala pe maini, va fi incurajat sa respecte acest obicei.
Cand tuseste sau stranuta, intotdeauna trebuie obisnuit sa foloseasca un servetel de unica folosinta. Pentru a preveni raspandirea virusurilor sau a bacteriilor, este bine ca cel mic sa utilizeze la masa o vesela si un set separat de tacamuri.
Jucariile trebuie curatate, mai ales daca cel mic are tendinta de a le baga in gurita sau pune pe fata. Atentie cand se joaca cu alti copii: daca acestia sunt bolnavi, germenii se pot transmite si prin intermediul acestora.
3. Tine cont de varsta copilului
Cu cat acesta va fi mai mare, cu atat iti va fi mai usor sa-i explici ca obiceiurile pe care le impui sunt numai spre binele lui. In jurul varstei de 1-2 ani evita sa folosesti foarte des interdictiile sub forma unui “NU” raspicat. Mai tarziu, cand va creste mai maricel si va trece prin acea etapa de negatie, risti sa regasesti acest cuvant in vocabularul lui.
Multi copii au perioade in care tind sa faca exact “pe dos” celor spuse de parinti sau bunici. Mai bine anticipeaza-i actiunile si elimina din timp ceea ce ar putea deveni un motiv de restrictie. Cand va avea 3-4 ani, indruma-l cu blandete si lauda-l atunci cand, de exemplu, se duce singur sa se spele sau cere un servetel pentru a-si sufla nasucul.
4. Relaxeaza-te
Indiferent cat de atenta esti la pericolele contaminarii puiului tau, nu vei putea realiza in jurul lui o bariera 100% sigura. Nici nu este indicat sa cazi in cealalta extrema si curatenia sa devina o obsesie. Copilul tau are nevoie sa se joace, sa se imprieteneasca si cu alti micuti de varsta lui.
Va merge si in colectivitate, la gradinita, unde imbolnavirile sunt frecvente. Nu te speria. Este un proces firesc, de adaptare la mediu. Important este ca piciul tau sa deprinda de acasa cateva reguli de igiena, fara a-i genera mai tarziu temeri exagerate sau sa-i scada calitatea raspunsului sistemului imunitar.

Metode de a-ti proteja micutul de boli in timpul anului scolar

Copilul tau este pregatit pentru inceputul unui nou an scolar? I-ai cumparat hainute, rechizite si accesorii de care va avea nevoie. Cum ramane insa cu masurile luate in ceea ce-i priveste sanatatea?
Mai presus de carti, caiete, creioane colorate si tinute moderne, aspectul care ar trebui sa te preocupe cel mai mult este sanatatea copilului tau.
Iata care sunt masurile pe care trebuie sa le iei pentru a avea un scolar care sa exceleze la toate capitolele:
1. Vaccinuri
Asigura-te ca nazdravanul tau este la zi cu vaccinurile. Acesta este unul dintre lucrurile esentiale de care nu trebuie sa uiti inainte de inceperea unui nou an scolar, chiar daca institutiile de invatamant iau anumite masuri privitore la vaccinarea elevilor. Consulta-te cu pediatrul si decideti impreuna daca vrei sa previi problemele specifice anotimpului rece cu un antigripal, de exemplu.
2. Nutritie
Pe masura ce rata obezitatii creste, este important sa-l obisnuiesti pe micutul tau cu o dieta sanatoasa si adecvata pentru un copil care merge la scoala. Regula celor trei mese pe zi ramane valabila, iar micul dejun nu trebuie ratat sub nicio forma, chiar daca ii rapeste copilului cateva minute bune de somn. Ai grija ca piciul tau sa stea departe de mancarurile grase, procesate si pline de zahar si E-uri. Mai mult decat atat, nu uita de importanta hidratarii si pune-i mereu copilului o sticluta cu apa in ghiozdan.
3. Sport
Alimentatia sanatoasa si nutritia merg mana in mana. Chiar daca observi ca scolarul tau este din ce in ce mai atasat de electronice, fie ele laptop-uri, iPod-uri sau iPad-uri, incurajeaza-l sa faca miscare. Studiile arata ca un stil de viata sedentar favorizeaza aparitia problemelor de sanatate care vizeaza cresterea greutatii, diabetul, problemele de inima si cresterea colesterolului.
4. Siguranta
Mersul la scoala ridica, la randul lui, anumite probleme. Este posibil sa-l auzi pe micutul tau plangandu-se de greutatea ghiozdanului. Supravegheaza-l in momentul in care isi pregateste rechizitele pentru a doua zi si ai grija sa-i alegi un astfel de accesoriu care sa-l ajute, nu sa-l incurce. Mai mult decat atat, explica-i regulile de circulatie, chiar daca i le-ai mai spus de zeci de ori pana acum, deoarece strazile sunt locuri periculoase in care se pot intampla oricand accidente.
Daca il duci cu masina la scoala, nu uita de centura de siguranta, iar daca ii permiti sa circule cu bicicleta, cumpara-i accesoriile de protectie.
5. Somn
Somnul este unul dintre cele mai importante elemente care influenteaza sanatatea. Cu tot alaiul de teme si activitati specifice anului scolar, ai grija ca elevul tau sa se odihneasca suficient. Concentrarea din timpul orelor, energia necesara fiecarei zile si randamentul intelectual al copilului tau depind de orele de somn, asa ca fa-i un program care sa-i permita sa doarma cel putin opt ore pe noapte.
In plus, incearca sa nu-l stresezi prea tare. Chiar daca scoala vine cu anumite cerinte care trebuie indeplinite, sanatatea fizica si psihica a copilului tau este cea mai importanta.


Sfaturi pentru a-ti feri copilul de boli pe parcursul anului scolar


Ai cumparat deja rechizite si carti, insa esti pregatita sa intampini posibilele probleme de sanatate care ar putea sa apara la copilul tau pe parcursul acestui an scolar?
Iata o lista cu 12 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a-ti feri micutul de imbolnavire:
1. Accidentele sunt cauza a aproape jumatate dintre decesele inregistrate la copiii intre 1 si 19 ani. Foloseste scaune speciale pentru masina. Inecurile sunt a doua cauza de deces in randul micutilor, asa ca invata-i sa inoate si nu ii scapa din ochi, scriu stirileprotv.ro.
2. Vaccinurile impotriva oreionului sau poliomielitei sunt motivul pentru care aceasta amenintare a fost inlaturata, asa ca imunizeaza-ti copilul!
3. Vorbeste cu invatatoarea sau dirigintele despre problemele medicale ale copilului tau. Daca sufera de deficit de atentie, de exemplu, dascalilor le va fi greu sa inteleaga ce se intampla cu elevul.
4. Hraneste-ti sanatos copilul. Nu accepta sa ii faci un alt fel de mancare daca il refuza pe primul. Daca primeste mancare la scoala, intereseaza-te care este meniul.
5. Obisnuieste-ti copilul sa faca sport.
6. Pastreaza aparatele de ascultat muzica la jumatate din volumul maxim, pentru a-i proteja auzul.
7. Asigura-te ca cel mic doarmesuficient. Copii intre 6 si 11 ani au nevoie de zece ore de somn.
8. Ai grija sa se spele pe maini frecvent, cu sapun. Ranile trebuie curatate imediat. Dusul este necesar dupa sport.
9. Daca este bolnav, nu il mai duce la scoala. Risti sa provoci o epidemie!
10. Stabileste un program fix de odihna, teme si joaca. Daca ai grija sa-l respecte, va functiona pe “pilot automat”. Nu pune insa prea mare presiune pe copii.
11. Fii atenta si la sanatatea mintala a copiilor. Mai ales in adolescenta. Problemele de alimentatie, consumul de alcool sau droguri sunt tot mai frecvente in randul tinerilor. Atentie si la starile depresive.
12. Gandeste-te in fiecare zi la evolutia copilului si monitorizeaza-i comportamentul la scoala, in familie sau in cercul de prieteni. In acest fel vei anticipa problemele inainte ca acestea sa apara.
http://depici.ro/copilul

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...