Lista mea de bloguri

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Bebelusul varsa ?



 
Se face el Mare !


Problemele de alimentatie din primele luni.
Varsaturile sunt probabil datorate supraalimentatiei, indigestiei sau unei alergii la proteinele din laptele tau. Poti spune in mod sigur ca vomita atunci cand se elimina o cantitate mare sau chiar tot ce a mancat copilul (uneori si prin mai multe eforturi consecutive).. Atunci cand cantitatea eliminata este mica, este vorba de regurgitatie. Varsatura il poate speria pe copil asa ca probabil acesta va plange.
Ce sa faci
incearca sa-l hranesti mai des si in cantitate mica. Evita sa te joci cu el imediat dupa masa si tine-l in pozitie verticala (intr-un scaunel de masina sau intr-un scaun cu spatar) aproximativ o jumatate de ora dupa de a mancat, ca sa-si faca digestia.
Regurgitatia
Daca bebelusul tau este sanatos dar imediat dupa ce mananca sau “din senin” vomita , exista sansa sa ca de vina sa fie refluxul gastroesofagian. Refluxul apare atunci cand muschiul dintre esofagul si stomacul copilului tau nu functioneaza corect, permitand continutului stomacului sa “navaleasca” inapoi in gat. Copilul nu-ti poate spune dar s-ar putea sa-l doara burtica si sa simta o arsura sau o iritatie in gat si in piept. Aceasta problema va dispare probabil dupa primul an de viata, atunci cand muschii se vor dezvolta.
Ce sa faci
pe un bebelus poti incerca sa-l tii intr-un scaun semiinclinat cel putin 30 de minute dupa ce mananca si-l poti pune sa doarma in acelasi scaun. Daca il tii intr-o pozitie perfect verticala presiunea care se va exercita asupra stomacelului sau il poate face sa vomite din nou.
Nu-l legana pe genunchii tai si nici nu-l lasa sa fie prea activ dupa ce mananca. La unii copii care au tendinta de a vomita, aceasta se manifesta mai putin daca sunt asezati pe burtica sau pe partea stanga la un unghi de 30 de grade fata de pat.
Consulta-te cu doctorul tau inainte sa incerci aceste metode deoarece aceste pozitii de somn sunt asociate cu un risc crescut de moarte subita. Va trebui deci sa discuti argumentele pro si contra acestei startegii.
Daca refluxul gastric nu dispare la copilul tau in primul an de viata, spune-i pediatrului. Acesta poate duce la scaderea in greutate, deshidratare si la alte probleme de sanatate. Pediatrul iti poate recomanda o interventie chirurgicala care sa rezolve problema.

Probleme stomacale  Daca bebelusul tau are deja cateva luni de viata, un virus digestiv este principala cauza a varsaturilor – mai ales daca este intr-o cresa sau intra in contact cu alte persoane in varsta care sunt bolnave. Evitati raspandirea microbilor insistand ca toata lumea din casa sa-si spele mainile  dupa folosirea toaletei sau dupa ce schimba scutecul copilului. De asemenea pastrati mainile copilului pe cat posibil cat mai curate. In combinatie cu varsaturile , un copil care prezinta virusi stomacali poate avea si diaree, un apetit scazut si febra.
Combinatia intre diaree si varsaturi se numeste gastro-enterita. Aceasta boala poate fi extrem de periculoasa, mai ales la sugar si copilul mic, din cauza posibilitatii de deshidratare. Un copil deshidratat nu raspunde la stimulare. Pielea devine “flescaita” si zbarcita; ochii si fontanelele (zonele moi de pe cap) devin deprimate; gura devine uscata; urina este in cantitate redusa.
Ce sa faci
Pentru a preveni deshidratarea, lichidele pierdute din organism prin scaune si varsaturi trebuie inlocuite cat se poate de repede. Tratamentul standard recomandat de Academia Americana de Pedriatie este:
  • daca copilul nu mai vomita timp de 2 sau 3 ore, incepe sa-i dai 1-2 masuri de solutie electrolitica pediatrica. Aceasta solutie pentru rehidratare orala o poti cumpara de la farmacie sau o poti prepara singura : amesteca o lingurita de sare, opt lingurite de zahar si un litru de apa fiarta si racita. Nu pune mai multa sare decat este recomandat, deoarece prea multa sare poate accentua deshidratarea. Da-i copilului sa bea din aceasta mixtura cat mai des si cheama medicul.
  • Daca copilul pare sa o accepte si nu o vomita, o jumatate de ora mai tarziu incearca sa-i dai 30-60 ml. de lapte (de mama sau praf) combinat cu aceasta solutie.
  • Daca reusesti sa-l adormi, probabil ca se va linisti. In timpul somnului continutul stomacului se varsa in intestin; astfel copilul nu va mai simti nevoia sa vomite. Daca bebelusul tau este capabil sa se rasuceasca in patut si pozitia sa normala de somn este pe burtica, se va simti mult mai bine in aceasta pozitie sau culcat pe o parte, decat cu fata in sus. Daca insa nu se poate rasuci singur in timpul somnului, pune-l sa doarma pe spate ca sa micsorezi riscul mortii subite. Daca continua sa vomite ori de cate ori incerci sa-l alimentezi, daca refuza sa bea sau daca are semne evidente de deshidratare cheama medicul imediat sau du copilul la spital. Copilul are nevoie de perfuzii intravenoase pentru a preveni deshidratarea accentuata.
Raceala sau alte infectii respiratorii
Cogestionarea sau alte infectii respiratorii pot provoca de asemenea varsaturile, deoarece se acumuleaza mucus in exces.
Ce sa faci
Incearca sa-l impiedici sa acumuleze mucus in exces, curatandu-i nasul cu o pompita aspiratoare. Intreaba-l pe medicul pediatru daca ii poti da copilului un descongestionant pentru a reduce cantitatea de mucus produsa.
Plansul sau tusea excesiva
Plansul sau tusea prelungita pot stimula reflexul de a vomita. Asta se intampla daca iti lasi copilul sa planga in exces ( de exemplu daca vrei sa-l inveti sa adoarma singur si nu te duci la el chiar daca acesta plange mult). Nu-l lasa sa planga mult pana ce nu implineste 3-4 luni deoarece bebelusii au nevoie sa fie impacati imediat daca ii supara ceva.
Ce sa faci
Desi poate fi dificil pentru amandoi, daca vomita in timpul unei crize prelungite de plans, asta nu-i afecteaza cu nimic sanatatea. Atunci cand inceteaza sa verse, spala-l repede, pune-l la loc in patut si incearca sa nu-l lasi sa te impresioneze. A-i da mai multa atentie dupa ce vomita inseamna a-l invata ca a gasit o tehnica buna in a obtine ceea ce doreste.
Substantele otravitoare
Copilul tau poate vomita deoarece a inghitit medicamente, plante toxice sau chimicale.
Ce sa faci
Daca banuiesti ca a inghitit ceva toxic cheama imediat medicul sau du-l imediat la spital. Daca banuiesti ce a inghitit  - de exemplu daca gasesti o cutie goala de medicamente – spune-i medicului.
Infectiile sau bolile mai grave
Uneori varsaturile pot semnala prezenta unei infectii a sistemului respirator, tractului urinar sau a urechilor.
Varsatura poate fi de asemenea un simptom al pneumoniei, meningitei sau sindromului Reye (in cazuri rare). Daca copilul pare foarte bolnav sau are oricare din simptomele mentionate anterior, poate fi un semnal ca este foarte bolnav
Ce sa faci
Cheama imediat doctorul!
Cand poti spune ca este ceva foarte serios:
Varsatura poate fi un semnal al unei foarte serioase probleme de sanatate. Cheama doctorul pediatru daca copilul vomita si are unul din simptomele urmatoare:
  • un abdomen umflat si moale. Acesta poate fi un semnal a blocarii intestinelor, a retinerii fluidelor sau gazelor sau al altor probleme ale tractului digestiv.
  • convulsii. Acestea apar datorita cresterii impulsurilor electrice la nivelul creierului. Pot fi rezultatul unei febre mari, unei infectii sau epilepsiei.
  • varsaturi severe si persistente care continua mai mult de 24 de ore. Daca copilul are episoade frecvente, regulate si violente de voma dar nu are nici un alt simptom de boala, poate fi un semn ca sufera de epilepsie. Daca vomita de obicei atunci cand intra in contact cu anumite persoane sau anumite locuri – cum ar fi la cabinetul medical sau la cresa – este un semn al stresului.
  •  Semne de deshidratare, inclusiv scaderea cantitatii de urina , buzele si gura sunt uscate, plange fara lacrimi (precizare: lacrimile apar dupa 3-4 saptamani de viata), are ochii afundati in orbite, somnolenta excesiva si o deprimare a fontanelei (zona moale de pe cap)
  • Sange sau o substanta verzuie (bila) in voma. Un pic de sange in voma nu are de ce sa va ingrijoreze. Aceasta se poate intampla cand presiunea regurgitatiei rupe vasele mici de sange (capilarele) care “captusesc” esofagul. Voma copilului poate fi rosiatica si daca a inghitit sange provenit de la o rana din gura sau dintr-o sangerare nazala produsa in ultimile 6 ore. Cheama doctorul daca copilul continua sa prezinte sange in voma sau daca creste cantitatea de sange. Sangele poate fi rosu stralucitor sau poate semana cu zatul de cafea. Doctorul probabil ca va dori sa vada o mostra de voma ce contine sange sau bila; oricat ar fi de neplacut trebuie sa pastrezi o mica cantitate din aceasta. Bila (substanta verde) poate indica blocarea intestinelor, o problema ce trebuie rezolvata imediat.
  • Varsaturi violente si persistente intr-un interval de o jumatate de ora dupa masa. Acestea se pot datora unei stenoze pilorice, o boala rara care poate debuta atunci cand bebelusul are cateva saptamani dar poate sa dispara oricand dupa varsta de 4-5 luni. Bebelusii cu stenoza pilorica vomita atunci cand muschii care controleaza valva dintre stomac si intestine s-au ingrosat atat de mult incat aceasta nu se poate deschide suficient pentru a permite  mancarii digerate sa treaca. Aceasta problema este usor de rezolvat chirurgical, dar trebuie semnalata imediat medicului.
  • Copilul este palid, absent, nu raspunde la stimulii obisnuti, este ametit, are momente de pierdere a cunostintei, sau dimpotriva, este  agitat, plange sau tipa fara sa se poata opri si are dureri intense. Cu toate ca se intampla foarte rar, ambele stari (letargie sau iritare) in legatura cu varsaturile pot semnala otravirea. Pediatrul va recomanda analize medicale pentru confirmarea diagnosticulul.
De ce bebelusul vomita?
In ultima perioada, varsaturile la bebelus sunt pricinuite de gastroenterita (o inflamatie a sistemului digestiv) . Aceasta inflamatie este de scurta durata si de obicei nu foarte periculoasa. Varsaturile sunt prezente mai mult la sugari si la copii mici si apar atunci cand mancarea este intoarsa din stomac. In cele mai multe ori, cantitatea de voma pare mare, dar este doar ceea ce a contine bebelusul in stomacel.
Pe de alta parte, varsaturile la bebelus sunt considerate normale. Majoritatea sugarilor vomita sau scuipa foarte des in prima saptamana. Medicii sunt de parere ca mamicile sa nu fie ingrijorate in aceasta privinta.

De ce varsa bebelusul?

Varsatura la bebelusi este data de urmatoarele cauze:
a) . Intoleranta la lactoza.
Daca bebelusul nu tolereaza lactoza poate oricand sa vomeze. Parintii trebuie sa contacteze imediat medicul pediatru. Dupa ce bebelusul a fost diagnosticat cu intoleranta la lactoza, va fi hranit anumite formule de lapte, recomandate.
b) . Bacterii.
Bebebelusii "prind" in cateva secunde bacteriile, de aceea e normal ca in minutele urmatoaere sa vomeze. De obicei, bacteriile trec dupa o zi sau doua. Este important ca sa mentii bebelusul hidratat.
c) . Jocul.
Daca bebelusul este leganat sau zgaltait imediat dupa ce a manancat, este posibil sa aiba varsaturi. Dupa ace bebelusul a fost hranit, lasati ca alimentele sa se "odihneasca" in stomacel.
d) . Intestinele s-au blocat.
Bebelusul va voma, daca intestinele s-au blocat. laptele nu are loc cum sa treaca, daca intestinele sunt blocate.
e) . Raceala si tuse severa.
Bebelusii sunt predispusi la voma imediat dupa ce au tusit. De multe ori aceasta nu este considerata intr-adevarata o problema, ci mai curand o tuse pronuntata.

Bebelusul pana la sase luni si varsaturile
Bebelusul are mai putin de sase luni si vomita, ce sa fac?
Evitati apa plata la bebelusi pana la patru-sase luni, ii puteti da numai daca medicul va recomandat acest lucru.

Dati micutului cantitati mici de hrana si cat mai des. Doua-trei lingurite de alimente la fiecare 15-20 minute sunt suficiente pentru bebelusul sub sase luni. Solutia orala cu electroliti are rolul de a echilibra pierderile de apa si de saruri din organism si de a prevenii voma si diareea. Nu administrati mai mult de doua-trei lingurite.
De la luna la luna puteti creste gradual cantitatea de solutie. Dupa cateva lunii, bebelusii au abilitatea de a nu voma mai multe ore. Micutul poate lua o cantitate de solutie de aproximativ 120 ml pe zi. Nu ii dati mai multa solutie odata, daca bebelusul mananca normal, supradoza va avea efecte neplacute asupra stomacelului si probabil ii va cauza si mai mult voma.
Dupa opt ore de la voma, puteti sa-i dati cate putin laptele. 20-30 ml este cantitatea recomandata pentru bebelusul din aceasta situatie. Daca bebelusul consuma alimentele solide, ii puteti da o cantitate mica de cereale.

Daca bebelusul este alaptat la san si varsa imediat, de mai multe ori, alaptati 5-10 minute la fiecare doua ore. Daca continua sa aiba varsaturi, contactati medicul. Se considera ca dupa opt de la varsaturi, se poate alapta normal.

Daca bebelusul are pana la o luna su vomita tot ce mananca, apelati urgent la medic.

Bebelusul pana la un an si varsaturile

Bebelusul are mai putin de un an si vomita, ce sa fac?
Daca bebelusul are sub un an poate sa bea apa plata, dar dupa specificatiile medicului.
De asemenea, dati cantitati mici de alimente. Daca varsaturile sunt frecvente, oferiti-i solutia orala cu electroliti la 15-20 minute. Bebelusii dupa sase luni inca nu apreciaza gustul. Solutiile aromate se pot da bebelusului; o jumatate de lingurita (cam trei ml) de sirop sa adauga la solutia orala cu electoliti.
Nu administrati mai multa solutie deoadata, deoarece bebelusul va simti dureri de stomac si apoi va voma.
De asemenea, este bine sa asteptati opt ore dupa varsaturi si apoi sa-i dati alimente. O doza de 30-60 ml de lapte este suficienta pentru bebelus. Hrana solida precum bananele, cerealele sau biscuitii se vor da in cantitati mici.

Daca bebelusul nu mai vomita 24 ore, reveniti la alimentatia normala.




Ti-ai imaginat de sute de ori cum va arata, ce va face, cum iti va surade prima oara si cand va face primii pasi. Dar chiar din primele saptamani realitatea poate depasi cu mult orice scenariu de-al tau.
1. In primele saptamani de viata, nou-nascutul vede doar ce se afla pe o raza de maximum 30 cm in fata ochilor si vede putin in ceata. In schimb, recunoaste mirosul mamei si il prefera tuturor celorlalte.

Pumnisorii sunt stransi, la fel ca si piciorusele, aceasta fiind pozitia lui „preferata“ in mediul intrauterin. Bebelusul s-a nascut deja cu 100 de miliarde de neuroni. Plange destul de mult - in medie, trei ore pe zi.

2. Cam jumatate din timpul cat doarme este in acea faza de somn in care poate visa. Cercetatorii cred ca bebelusii folosesc orele de atipit pentru a putea procesa informatiile pe care le acumuleaza in timpul zilei.

Din a doua luna stii deja cam ce fel de bebelus ai: unul linistit sau mai bataios. Jocul lui preferat este acum sa observe. Daca tu imiti sunetele pe care le scoate sau grimasele pe care le face te va privi minute in sir. Inca nu vede in culori: de-abia din luna a treia de viata distinge nuantele de rosu, apoi de verde si albastru.

Va focaliza insa bine de-abia dupa primele sase luni de viata. In a doua luna are deja mai mult control asupra muschilor gatului si, in curand, va putea sa-si sustina cateva minute capul drept, daca este tinut in pozitie verticala. Nu-l fortati insa, ajutati-l tinandu-i in continuare capul, pentru ca el oboseste extrem de repede.

3. Cum inteleg ei lumea
Din primele zile de viata, bebelusul tau incearca sa inteleaga Lumea si face asta observand ce se repeta (sigur, inca nu e constient de acest lucru). Schimbarile il cam deranjeaza. Orice interfereaza cu programul lui de masa si somn il perturba complet. Nou-nascutii au nevoie de un program care sa-i ajute sa-si dea seama care este ritmul zilnic. Trebuie sa stie cand e zi si cand e seara. 

Nu-l adormi noaptea cu lumina aprinsa (copiilor mici nu le este frica de intuneric, asa cum cred adultii.) Pe de alta parte, gandeste-te ca asa cum bebelusul se adapteaza la programul pe care i-l stabiliti, tot asa si el va impune propriul program.

4. In luna a treia de viata coordonarea ochilor este mult imbunatatita: poate urmari un obiect care descrie un arc de cerc. Culoarea ochilor este inca albastru-gri, dar nu va mai dura mult si veti vedea exact pe cine din familie a mostenit. Daca este pus pe burtica, va ridica pieptul si capul la aproximativ 45 de grade, aratand cumva ca un micut Sfinx (pozitia este, de altfel, folosita in practicile yoga sub denumirea de baby cobra).

Cand implineste patru luni poate face deja o multime de lucruri: cea mai mare realizare este ca, sprijinit de o perna, sta in fundulet. Este mult mai constient de „peisaj“ si incepe sa faca anumite conexiuni intre evenimente aparent distincte. 

Acum, vederea anumitor lucruri familiare ii produce o senzatie de confort si placere, o asociaza pe mama cu caldura si dragostea, sanul sau biberonul - cu ora mesei si asa mai departe. Plange cu „semnificatie“ si face pauze pentru a-ti da timp sa rezolvi problema care-l deranjeaza. Incepe sa se rostogoleasca si chiar sa rada.

5. Are nevoie si de tati. Cei mai multi dintre tatici isi intra mai greu in rol. In primul rand, nu prea stiu sigur cam ce se asteapta de la ei, cam ce-ar putea face pentru si cu bebelusul. Unii isi tin copilul in brate la cateva saptamani bune dupa ce s-a nascut, de teama sa nu-i faca rau. 

Pe de alta parte, poate interveni un sentiment de gelozie al taticului care, dintr-o data nu mai este cel mai important din viata mamei. Daca mai vine si mama soacra in vizita, s-ar putea ca tensiunea si presiunea sa creasca.

6. Mami este cea mai buna jucarie
Vorbeste-i, joaca-te cu el, fa-l partenerul tau de „conversatie“. Fiecare privire, fiecare gest, fiecare vorba spusa pe un ton plin de tandrete il ajuta sa creasca mai bine, mai repede si mai sanatos. Studiile demonstreaza ca mamicile iubitoare au copii mai inteligenti si care, pe parcursul primului an se imbolnavesc semnificativ mai putin. 

Parintii, in special mama, sunt cea mai buna jucarie a copilului, care va invata mult mai multe de la ei decat de la orice alta jucarie sofisticata pe care ar primi-o. In masura in care ai aceasta optiune, cheama pe cineva in ajutor in primul an. Te poate degreva de treburile „tehnice“ pe care le implica un copil mic - sterilizat biberoane si suzete, spalat tone de lucrusoare, gatit litri de supita care urmeaza sa fie pasata - si tu vei putea petrece efectiv timp cu bebelusul tau.

Cum sa gatesti mancare pentru bebelusul tau

Bebelusul tau trebuie sa creasca sanatos, asa ca dupa ce a trecut la faza in care poate manca si mancare simpla, poti incepe sa ii pregatesti mancare speciala pentru el. Nu te feri sa incerci acest lucru si sa alternezi mancarurile, pregatindu-i cat mai des diferite feluri de mancare care sa fie bombe de vitamine pentru organismul lui.

Mancarea pentru bebelusi poate fi impartita in doua categorii: gatita (prin fierbere, coacere, prajire etc.) sau pregatita fara a fi supusa unui astfel de proces, din produse crude.
Atunci cand mergi la cumparaturi gandeste-te la ce poate manca copilasul tau: fructe, legume, lapte, carne, cu conditia ca toate sa fie cat mai proaspete. Laptele trebuie sa fie nepasteurizat iar carnea cu cat mai putina grasime.
Legumele si fructele pot fi pregatite pentru bebelus atat sub forma cruda, cat si prin gatire: fierbere, coacere etc. Ii poti servi insa si orez, oua sau mancare pe baza de paste, pentru a alterna felurile de mancare.

Daca cumperi carne, pentru micut ia peste si pui, pentru ca acestea ii vor asigura multe substante care il vor ajuta in crestere.

Mancare care nu trebuie gatita
 1 Foloseste fructe si legume, pe care sa le strivesti

Un amestec foarte hranitor este cel din banane si avocado. Il poti face fie simplu, strivind cele doua fructe si amestecandu-le intr-un piure, fie amestecand piureul obtinut cu doua linguri de iaurt (pentru copiii cu varsta de peste 7 luni), lapte sau cereale pe baza de orez.

Fiecare din aceste doua fructe poate fi folosit simplu, in amestec cu cereale pe baza de orez sau cu lapte. Ai grija insa ca bebelusul caruia ii dai avocado sa aiba varsta mai mare de 6 luni.

2 Fructe si legume date pe razatoare
 

Atunci cand copilul a mai crescut un pic si poate mesteca, ii poti da si legume si fructe date pe razatoarea mica, pe care i le dai fie intr-un amestec simplu, fie amestecate cu iaurt.

Cum sa pregatesti mancare care trebuie gatita

1 Pune la fiert mai multe legume decat pana acum

Atunci cand fierbi legumele pentru mancarea pe care o pregatesti pentru tine, adauga un morcov sau un cartof in plus, pe care sa il faci apoi piure pentru bebe.

2 Gateste legume si fructe in cuptor

Daca pui in cuptor cartofi, pune si doi cartofi pentru micutul tau. Ulterior ii vei putea transforma intr-un fel de mancare pentru bebelusi foarte gustos si hranitor. Astfel, bebelusul nu va simti numai mirosul de mancare din casa si nu va pofti, pentru ca va manca si el din ce gatesti tu.

Poti pune in cuptor si cativa morcovi sau felii de mar, pe care ulterior sa i le servesti copilului tau. Peste legume poti stropi cateva picaturi de ulei de masline, care va transforma gustul final al legumelor pe care le pregatesti.

O mancare de bebelusi cu un gust foarte bun poate fi obtinuta daca asezi intr-o folie de staniol doua radacini de pastarnac , doi morcovi, doi cartofi, peste care pui cateva picaturi de ulei de masline, le invelesti bine si le pui la cuptor . Nu uita ca inainte sa le pui in folie sa le speli si cureti bine, iar dupa aceea sa le pisezi.

La cuptor mai poti pune si mere, si piersici, bostanei sau dovlecei, toate aceste fructe si legume fiind foarte gustoase si pline de substante bune pentru organismul micutului tau.

3 Carnea fiarta sau coapta este o delicatesa hranitoare

Poti obtine un piure cu un gust foarte bun si hranitor pentru bebelus daca fierbi carnea de pui sau peste si o maruntesti fie cu ajutorul unui blender, fie prin masina de tocat .

 Poti face insa si peste la cuptor si sa il maruntesti apoi pentru copil, avand grija sa ii scoti toate oasele ramase.

4 Ouale, orezul si macaroanele

Daca vrei sa-i dai bebelusului tau oua, cumpara numai proaspete, cu coaja intacta si cat mai curata. Imediat ce ai ajuns acasa, pune-le la frigider. Atunci cand le pregatesti, lasa-le sa fiarba bine, pana cand galbenusul este tare si poate fi desprins cu usurinta de albus. Da-i bebelusului numai galbenusul de ou, si ai grija ca acesta sa fie tare. Pentru a i-l da, inmoaie-l fie cu zeama de la carnea sau legumele fierte sau cu putin lapte. Nu-I servi copilului mancare obtinuta din prepararea oualor, precum maioneza, inghetata etc.

Daca ii pregatesti copilului mancare pe baza de macaroane sau spaghetti ori chiar orez, fierbe-le pana sunt foarte moi, apoi transforma-le intr-un piure pe care sa i-l dai copilului.

Alte sfaturi pentru pregatirea mancarurilor pentru bebelusi

1  Oala sub presiune

O idee buna pentru fierberea legumelor sau a carnii este cu ajutorul oalei sub presiune pentru ca substantele continute de legumele si carnea puse la fiert se pierd mai putin prin acest tip de fierbere.

2   Ocoleste cuptorul cu microunde

Ocoleste pe cat posibil pregatirea mancarii pentru copil la cuptorul cu microunde, acesta ar trebui sa fie ultimul pe lista in ce priveste modalitatie de gatit. Razele pe care le elibereaza cuptorul cu microunde ar putea creste cantitatea de substante nocive din mancarea bebelusului.

3   Ocoleste prajelile

Nu praji in ulei mancarea pentru copil pentru ca micutii sunt mult mai sensibili decat adultii in ce priveste substantele chimice dezvoltate prin prajire.

4   Arunca mancarea neterminata

Mancarea ramasa neterminata trebuie aruncata pentru ca sa nu dezvolte baterii sau microbi.

5   Foloseste lapte si zeama pentru piure

Atunci cand pregatesti piureuri poti folosi pentru subtiere lapte sau zeama ramasa dupa ce ai fiert legumele sau carnea. Aceste lichide pot fi adaugate si peste branza sau cerealele care sunt prea groase. 

6   Ai grija la curatenie

Fii atent/a ca vasele in care pregatesti mancarea bebelusului sa fie foarte curate iar inainte de a te apuca de gatit spala-te bine pe maini, pentru a nu lasa in mancare microbi. Spala bine instrumentele cu care amesteci sau tai mancarea pentru bebelus, folosind apa fierbinte si detergent. Clateste-le si usuca-le bine si foloseste-le numai pentru pregatirea mancarii pentru copil.

7   Fara sare si adaosuri

Nu adauga sare, siropuri, condimente, frisca, sosuri, umpluturi sau zahar atunci cand gatesti mancare pentru bebelus.

8   Mancare adaptata la varsta si nevoile bebelusului

Adapteaza tipul de mancare pe care il pregatesti la varsta bebelusului, cu cat e mai mic, cu atat textura mancarii trebuie sa fie mai subtire. In plus, nu ii da bebelusului mancare pregatita de tine decat dupa ce te-ai consultat cu medicul lui, care te va indruma in legatura cu ce legume si fructe ii poti pregati.

Cum scapi copilul de colici
In primul rand, trebuie sa inveti sa descifrezi daca intr-adevar e vorba despre colici, sau bebe plange din cu totul alte motive.
Un plans "normal", din alte motive decat colici are urmatoarele caracteristici:Atentie la hidratare


* este legat de anumite nevoi ale copilului (ii e foame, e ud etc.)

* apare in momente diferite, nu urmeaza un tipar l intensitatea variaza, copilul poate fi linistit prin simpla luare in brate sau prin leganat.

Este vorba despre colici - daca plansul:

* nu pare sa fie provocat de ceva anume,

* apare cu precadere seara,

* sunetele sunt intense, spre tipat, iar copilul nu se linisteste nici atunci cand este luat in brate sau i se pune melodia preferata.

Plansul intens trebuie "raportat" medicului care, dupa consultatie, va exclude alte potentiale cauze mai serioase.

De exemplu, plansul-tipat asociat cu episoade de voma indica, de cele mai multe ori, un reflux gastroesofagian, in timp ce acelasi plans "dureros" + episoade de voma de culoare verzuie sunt semne ale unui blocaj intestinal, ceea ce constituie o urgenta medicala.

Pe de alta parte, copiii cu intoleranta la lactoza tind sa fie agitati dupa masa, adesea din cauza durerilor de stomac provocate de formula cu lactoza sau chiar de laptele matern, in care s-a "strecurat" lactoza din laptele de vaca baut de mama care alapteaza.

Dar daca este vorba despre intoleranta, in general apar si alte simptome - mucus in scaune, episoade de voma dupa fiecare masa si, in final, refuzul de a manca.

Analizeaza, deci, simptomele si nu te grabi sa pui diagnosticul de colici. Si chiar daca este vorba despre colici si ti se pare ca cel mic sufera teribil, nu e cazul sa te alarmezi atat de tare.

Cercetatorii au demonstrat ca, desi plang ca si cand ar suferi cumplit, copiii cu colici nu prezinta un nivel al cortisolului (un indicator fizic al durerii) mai ridicat decat al copiilor care nu sufera de colici.

Grimasele cumplite pe care le fac bebelusii cu colici nu sunt, deci, cauzate de durerea efectiva, ne linistesc specialistii.

Atentie! Daca alaptezi, ai grija la alimentatia ta - elimina produsele lactate, fructele si legumele care baloneaza, printre care varza, broccoli, precum si condimentele.

Ce poti incerca
* Tine-l la piept, asa cum mama-cangur isi tine puiul, sau in premergator, lipit de tine. Caldura ta si ritmul inimii tale il linistesc.

* Maseaza-l - ajuta la eliminarea gazelor (daca asta este cauza plansului), iar miscarile tale delicate ii induc o stare de bine.

* Apeleaza la sunete repetitive - poate parea ciudat, dar este un "tratament" care functioneaza - sunetele de joasa intensitate, repetitive, precum zgomotul facut de masina de spalat, calmeaza copiii cu colici, se pare.

Alte solutii
* Pe la 6-7 luni, bebelusii incep sa fie fascinati de oglinzi - de imaginea lor proiectata in oglinda. Se pare ca si in cazul bebelusilor care sufera de colici, asezarea unei oglinjoare, la mai putin de 40 de cm, insa, are efect de calmare.

* Efecte de calmare are si o baie calduta - cum bebelusul a stat intr-o "piscina" timp de noua luni, senzatia familiara pe care o resimte atunci cand este scufundat in apa calda il linisteste. Asta daca este bagat in cada lui, altfel, daca il "aruncati" in cada cea mare, se poate speria si asta poate declansa noi episoade de plans.

* Reflexul de supt este specific nou-nascutilor - suzeta poate fi un ajutor in conditii limita. Nu e bine sa incurajezi obiceiul, dar te poate ajuta sa scapi de episoadele de plans de neconsolat.

Sugarul inca nu poate sa spuna cand ii este sete, asadar le revine parintilor sarcina de a avea grija cugarul sa se hidrateze in mod regulat.

Nivelul de lichide din organismul sugarului este foarte instabil si echilibrul poate fi mentinut doar daca sugarul primeste lichide in portii mici pe tot parcursul zilei. Sa nu dam sub nicio forma lapte de vaca copiilor de sub 1 an!

Necesarul zilnic de lichide al sugarului este de aproximativ 150 ml/kg corp/zi. Pana la 6 luni, nu este necesara administrarea ceaiului in cazul in care sugarul este exclusiv alaptat la san sau primeste lapte praf. 
Cantitatea de lapte matern consumata de 5-6 ori pe zi asigura necesarul de lichide pentru copil.
Pentru sugar, laptele matern este in acelasi timp si mancare, si bautura, de aceea, pentru eliminarea senzatiei de sete si pentru o dezvoltare corespunzatoare are nevoie de aproximativ 1 litru de lichide pe baza de lapte pana la varsta de 6 luni, iar in perioada 6-12 luni - de 5-8 dl de lapte matern sau lapte praf.

In cazul in care mama nu mai are destul lapte, copilul trebuie hranit cu lichide nutritive de calitate, care sa nu suprasolicite organismul micutului.
Inainte de 1 an, bebelusul nu trebuie sa primeasca lapte de vaca sau de capra, deoarece continutul ridicat de proteine si minerale al acestora este greu de suportat pentru sistemul digestiv si rinichii copilului.

Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai gresit ca mama sa suplimenteze laptele matern cu ceai sau apa, in loc de lichide pe baza de lapte, deoarece copilul nu va primi cantitatea necesara de proteine si calorii.
Stiai ca:
  • Necesarul zilnic total de lichide al unui copil de 9 luni este de aproximativ 1,2-1,5 litri: jumatate lichid pe baza de lapte (lapte matern sau lapte praf), o patrime alte lichide (suc de fructe, apa pentru bebelusi, ceai) si o patrime din mancarurile consumate (de exemplu, continutul de lichide al fructelor este de 60-80%).
  • Ce este bun pentru mama, nu este neaparat bun si pentru copil! Sa nu-i dam apa minerala deoarece continutul ridicat de minerale este greu de suportat pentru rinichii micutului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...