Lista mea de bloguri

luni, 25 iunie 2012

Fibrele reduc riscul imbolnavirii

Fibrele reduc cu 22% riscul de deces prin boli cardiovasculare, infectioase si respiratorii


Se stie deja ca fibrele sunt benefice pentru sanatatea aparatului digestiv si implicit a intregului organism. Insa cercetatorii americani intaresc si mai mult ideea ca aceste elemente devin indispensabile intr-o dieta. In urma unui studiu amplu, specialistii au descoperit ca o dieta bogata in fibre reduce cu 22 de procente riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare, infectioase si respiratorii.

Institutul National al Sanatatii si Asociatia Americana a Pensionarilor au urmarit obiceiurile alimentare a 400.000 de oameni cu varstele cuprinse intre 50 si 71 de ani. Studiul s-a intins pe o perioada de 9 ani, iar rezultatele au evidentiat inca o data importanta fibrelor intr-o dieta. Acestea aduc beneficii organismului nu doar la nivel digestiv, ci si cardiovascular, respirator si nu numai. Explicatia?

"Sunt de doua feluri: o parte sunt hidrosolubile, adica se pot dizolva in apa, iar o parte nu sunt hidrosolubile, dar pot acumula apa, ca un burete care se imbiba, dar care se poate sa sechestreze in impletiturile fibrelor o cantitate de apa, ceea ce face ca un volum de fibre vegetale sa se poata mari pana la de peste 10 ori volumul normal prin atragerea apei in intestine", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

O data cu apa, fibrele absorb si resturile nedigerate ale unor alimente, dar si o multime de substante daunatoare organismului.


"Consumul fibrelor determina aparitia unui numar mult mai mic de afectiuni cardiovasculare. Se absoarbe mai putin zaharul. Daca se absoarbe mai putin, glicemia va fi mai mica si mai ales la persoanele diabetice este foarte important pentru ca pancreasul nu va mai fi chinuit sa mai secrete insulina suplimentara, va fi protejat si va putea functiona mai bine cu rezerve mai mici", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

Acest "burete" din fibre destinde peretii intestinelor, acestea se misca si astfel se evacueaza usor bolul fecal. Asta inseamna ca substantele din care este format raman putin timp in contact cu mucoasa intestinala. Iar toxinele nu sunt absorbite in sange. La persoanele care nu consuma destule fibre apare constipatia. Astfel toxinele trec in sange si ajung apoi la organe. In plus, riscul de a face cancer de colon creste.

"Femeile sub 50 de ani ar trebui sa consume 25 de grame de fibre zilnic. Dupa varsta de 50 de ani, necesarul de fibre scade la 20-21 de grame. Barbatii in schimb ar trebui sa consume mai mult: pana in 50 de ani ar trb undeva la 38 de grame zilnic, iar apoi sa scada undeva la 30", spune Luana Sahian, medic nutritionist.

Asadar, nu trebuie sa treaca nicio zi fara sa consumati cereale integrale, dar si tot felul de fructe si legume, precum broccoli, spanac, conopida, mere, gutui, ananas.

"Fibrele nu se resorb in marea majoritate a lor, dar anumite componente se resorb. Exista substante in fibre care au efect protector asupra celulelor alveolare din plamani, asupra celulelor hepatice, exista substante care pot chiar sa actioneze impotriva aparitiei cancerului la nivel global", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

Nu uitati, insa, ca trebuie sa beti multe lichide. Altfel fibrele nu au cum sa-si mareasca volumul, adica le consumati fara nici un efect.

Alimente bogate in fibre
Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.

Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.

Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.

Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".

Iata ce poti consuma:

Porumb


Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.

Migdale


Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.

Fasole neagra


Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.

Avocado


Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.

Pere


Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.

Orez brun

Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.

Linte


Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.

Paste integrale


Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.

Zmeura


Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.

Broccoli


Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.

Mere


Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta

Ridurile

Am scapat de riduri mai repede decat mi-as fi putut imagina.




"Am fost surprinsa de rezultate dupa primele 3 zile, insa dupa o saptamana am fost total uimita... Mi-am dat seama ca am gasit ceva special..."

Buna tuturor.Am vrut sa va impartasesc povestea mea de succes.Cum am avut norocul de a gasi o combinatie de creme care m-au facut sa arat din nou tanara.De fapt nu l-as numi noroc, deoarece am incercat multe creme anti-riduri pana cand am dat pesteSistemul Impotriva Imbatranirii Hydroface – o combinatie de 2 creme, care utilizate impreuna fac minuni.
Nu sunt doctor, dermatolog sau expert medical – sunt doar o mamica care a avut norocul de a gasi un produs miraculos care intr-adevar mi-a schimbat aspectul , dupa cum puteti vedea.

inaintedupa
Iata pozele mele inainte si dupa 3 saptamani de la folosirea acestei combinatii decreme speciale


Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate


Cum au ajuns lucrurile sa fie asa de rele...

Sunt o mama de 45 de ani.Am doi copii grozavi si un sot iubitor.Cand m-am casatorit aratam super, aveam pielea subtire, intinsa si catifelata.Ei bine, dupa 15 ani de casnicie, au inceput sa se vada urmarile neingrijirii, a bronzului fara protectie,a stresului de la munca si bineinteles a fumatului.Aratam mai batrana decat eram si asta era deprimant.Imi pierdusem stralucirea pielii de care eram atat de mandra inainte.
La fel ca majoritatea dintre voi, am incercat multe creme anti-riduri.Insa nici una dintre ele nu mi-a oferit efectele promise.Cand ma uitam in oglinda eram din ce in ce mai deprimata.Eram foarte suparata si am inceput sa ma gandesc la injectii cu Botox, sau chiar la chirurgie plastica.Din fericire o prietena apropiata a reusit sa ma convinga sa renunt la aceste idei.Privind acum inapoi, nu stiu ce gandeam! Ce persoana normala vrea sa se injecteze cu substante chimice sau sa se opereze,pentru a arata mai tanara?
Eram disperata si vroiam sa scap cu orice pret de aceste riduri care ma faceau sa arat mult mai batrana,dar nu sunt atat de batrana , am doar 45 de ani– viata abia incepe :)

Cum am gasit Hydroface...

Asa ca am urmat sfatul prietenei mele, am renuntat la a ma gandi la Botox si la chirurgie plastica si am inceput sa caut cea mai buna crema anti-riduri. Am cautat mult pe internet, comparand ingredientele, beneficiile si mai ales costurile, pana am gasit ceva cu adevarat promitator – sistemul impotriva ridurilor Hydroface – o combinatie de 2 creme care lucreaza impreuna.Dupa ce am incercat atat de multe produse si rezultatele nu au fost niciodata atat de bune pe cat mi-as fi dorit, m-am decis ca aceasta este ultima pe care o voi incerca.Nu era cea mai ieftina, insa o puteam achizitiona cu o reducere, asa ca m-am decis sa o incerc.Daca nici aceasta nu ar fi functionat, as fi renuntat sa mai caut, insa spre surprinderea mea la cateva zile dupa ce am inceput sa folosesc cremele, am observat diferenta.

Cum a functionat pentru mine in 2 pasi simpli...

Eu am inventat numele de "combinatia distrugatoare de riduri", care cred ca suna destul de bine.Motivul pentru care o numesc astfel este acela ca foloseste o combinatie de doua creme care se completeaza perfect una pe cealalta ,fiecare imbunatatind-o pe cealalta.Combinatia lor este cheia succesului acestui produs.
Sistemul impotriva ridurilor Hydroface contine 2 creme care trebuie aplicate in 2 pasi:
Aceasta crema mi-a imbunatatit elasticitatea pielii si a eliminat petele pe care le aveam pe fata.Imediat dupa aplicare am simtit cum pielea mi se intinde.
Aceasta este cea de a doua crema , cea care mi-a eliminat ridurile si liniile subtiri din jurul ochilor.Cred ca motivul pentru care functioneaza atat de bine este ca are mult mai multi antioxidanti fata de toate celelalte creme pe care le-am folosit.Aceasta crema mi-a intins pielea din jurul ochilor si le-a redat acestora aspectul luminos.
Motivul pentru care cele 2 creme Hydroface lucreaza bine impreuna la prevenirea aparitiei noilor riduri cat si la diminuarea celor vechi este ca ele se concentreaza asupra diferitelor semne de imbatranire si ofera pielii fetei o revitalizare generala. Aceasta formula mi-a netezit pielea, m-a facut sa arat mai tanara si este chiar placuta la aplicare – nu este grasa, miroase frumos, iar pielea o absoarbe foarte repede.

Rezultatele combinatiei distrugatoare de riduri

La inceput, mi-a fost greu sa cred imbunatatirea pe care mi-a adus-o pielii,Hydroface. Toti prietenii mi-au spus ca arat cu 10 ani mai tanara si ca tenul meu are o stralucire sanatoasa.Si chiar ma simt mai tanara, mai sanatoasa si mai frumoasa ca niciodata.Nu imi vine sa cred.Ma uit in oglinda si sunt placut impresionata de aspectul meu.Si sotul meu este mult mai fericit cu noua mea infatisare, daca intelegeti ce vreau sa spun ;)
Este un sentiment minunat sa pot impartasi acest lucru si sper ca va pot ajuta pe multe dintre voi care au aceasi problema sa castigati razboiul cu ridurile.

duminică, 24 iunie 2012

Fructe si Legume - reduc riscul de boli cardiace


8 portii de fructe si legume pe zi !

Reduce riscul de boli cardiace

Mancati 8 portii de legume si fructe pe zi! Iata cum suna recomandarea de ultima ora a specialistilor. 

Argumentul lor puternic? Se pare ca fiecare portie scade cu 4 la suta riscul de boala cardiovasculara. Sa vedem ce presupune consumul corect de vegetale!

Daca sunteti mari amatori de mazare, fasole, broccoli sau conopida, aflati ca o portie inseamna o jumatate de cana. Daca insa preferati legume cu o densitate scazuta, asa cum sunt spanacul, loboda, stevia sau urzicile, o portie inseamna o cana de frunze. Iata si alte exemple in privinta cantitatii de legume si fructe recomandate!

"De exemplu, daca mincam o rosie la micul dejun se considera o portie din legume, daca mincam un mar la gustare o portie de fructe", spune dr. Serban Damian, nutritionist. 

Un amplu studiu european recent vine cu o recomandare utila tuturor celor care tin la sanatate. Specialistii sustin mai nou consumul a 8 portii de legume si fructe pe zi. Se pare ca fiecare portie scade cu 4 la suta riscul de boala cardiovasculara, prima cauza de deces in Romania. In aceste conditii, o alimentatie diversificata si echilibrata trebuie sa cuprinda vegetale cat mai variate.


"Nu e bine sa lasam mai mult de 4 ore stomacul nealimentat", spune prof. dr Dan Gaita, medic primar cardiolog.

Iar daca aveti grija sa consumati minimum 5 portii de legume pe zi, va veti hrani corect si va puteti mentine arterele in stare perfecta.

"Legumele au acei fitonutrienti cu rol antioxidant care protejeaza, care au rolul de a preveni procesul de arteroscleroza", spune dr. Serban Damian, nutritionist.

"Stim ca peretii arterelor cu probleme pot sa favorizeze depunerea de grasimi in pereti si formarea placilor de aterom", spune prof. dr Dan Gaita, medic primar cardiolog.

Printr-un consum de vegetale, arterele vor fi ferite multa vreme de depunerile de colesterol. Pe de alta parte, fibrele din legume echilibreaza raportul dintre colesterolul bun si cel rau din organsim. Si in al treilea rind, portiile dese de legume induc senzatia de satietate. Se reduce astfel consumul alimentelor superprocesare care contin si extrem de multa sare.

"De fapt, 80% din sarea care o mincam zilnic nu ne-o punem noi in farfurie, ci este pusa de industria alimentara", spune prof. dr Dan Gaita, medic primar cardiolog.

Concluzia este una singura: aveti grija ca la orice masa, legumele sa ocupe jumatate din farfurie. Cat despre fructe, ele sunt perfecte ca gustari.

Nucile, lintea si ovazul - impotriva colesterolului

Nucile, lintea si ovazul, noile arme impotriva colesterolului

 
Probleme cu colesterolul? Nu renuntand la grasimi, ci incluzand cat mai multe nuci, linte si fulgi de ovaz in alimentatia zilnica il putem tine sub control, ne informeaza specialistii canadieni.
Un nivel crescut de colesterol rau in sange (LDL) ne poate afecta grav sanatatea insa, spun cercetatorii, daca avem grijacum mancam putem inlatura pericolul. 

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Ei au observat ca nivelul acestuia scade mai degraba daca mancam alimentele precum nuci sau cereale (indeosebi fulgi de ovaz si linte), decat daca renuntam complet la grasimile saturate despre care se spune ca sunt cele mai periculoase.
Potrivit oamenilor de stiinta, 6 luni de dieta sanatoasa pot reduce colesterolul rau din sange cu 13 procente. Iar daca ne schimbam complet stilul de viata, putem reduce riscul de boli cardiovasculare cu alte 11 procente. 

Retineti ca orice leguma sau fruct, consumat in cantitati suficiente, ne poate imbunanati sanatatea. Vegetalele, nu doar ovazul, lintea sau nucile, sunt importante pentru buna functionare nu doar a digestiei, ci si a circulatiei, intrucat impiedica depunerile de pe peretii arterelor.

"Printr-un consum de vegetale, arterele vor fi ferite multa vreme de depunerile de colesterol", dupa cum sustine dr. Dan Gaita, medic primar cardiolog, explicand mai departe ca fibrele din legume echilibreaza raportul dintre colesterolul bun si cel rau din organsim. 

Despre bebelusul tau



Ti-ai imaginat de sute de ori cum va arata, ce va face, cum iti va surade prima oara si cand va face primii pasi. Dar chiar din primele saptamani realitatea poate depasi cu mult orice scenariu de-al tau.



Remedii naturale pentru polipii nazali. 
Cum îţi poţi ajuta copilul cu ce ai prin bucătărie

În afara intervenţiei chirurgicale, metoda clasică de rezolvare a problemei la majoritatea copiilor cu această afecţiune, există o serie de remedii naturiste care ameliorează simptomele.

În afara intervenţiei chirurgicale, metoda clasică de rezolvare a problemei la majoritatea copiilor cu această afecţiune, există o serie de remedii naturiste care ameliorează simptomele. De la durere la nivelul sinusurilor, nas infundat şi încărcat şi strănuturi dese, până la mâncărime la nivelul ochilor pierderea gustului şi mirosului şi instalarea sinuzitei cronice, efectele dezvoltării polipilor nazali sunt greu de suportat, mai ales pentru copii.   „Deşi tratamentul constă în intervenţie chirurgicală, asta nu înseamnă că nu avem la dispoziţie şi soluţii naturale de a menţinere a inflamatiei în limite acceptabile şi, bineînţeles, soluţii de  prevenire a apariţiei acestor polipi”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.   Inhalaţiile cu ceiauri din plante, spălăturile cu soluţii saline şi tinctura de propolis sunt cele mai simple şi la îndemână remedii naturiste.   „Pentru obţinerea efectelor antialergic, antiinflamator şi de fluidizare a secretiilor, se poate apela la inhalaţiile cu ceaiuri din plante precum: coada şoricelului, salvie, brad sau ulei esenţial de eucalipt, lavandă, şoc, muşeţel, urzică, cimbru şi mentă. Inhalaţiie sunt recomandate seara, înainte de culcare, când copilul are nevoie mai mult decât oricând de eliberarea tractului respirator pentru un somn liniştit", mai spune specialistul în fitoterapie.   Spălăturile cu soluţii saline (sare şi apă) pot completa terapia cu inhalaţii   „Soluţia  salină ajută la ameliorarea simptomelor locale, la fluidizarea mucusului şi la eliberarea cailor nazale blocate din cauza polipilor. Iată o variantă de peparare a soluţiei saline: la un litru de apă se pun o linguriţă cu sare (de preferat sare de mare, dar se poate folosi şi sare de bucătărie din aceea mare, fără iod) şi o linguriţă de bicarbonat. Se lasă să fiarbă 10 minute. Cu acest preparat, călduţ, se spălă nările. Aplicarea se face cu ajutorul unei seringi, de obicei, seara. E foarte important să nu lăsăm copilul să iasă afară cu nările umede.   Cel de-al treilea remediu naturist, tinctura de propolis, este indicată doar celor care nu au alergie la acest produs apcol, pentru că, altfel, problemele de respiraţie se spot agrava instantaneu.   „Tinctura de propolis se utilizează înainte de mese, intern. Se administrează câte două picături de tinctura de propolisla fiecare 5 kg corp,  pe un miezde pâine. Se mestecă bine şi se înghite”, incheie Elena Badea, care recomandă şi consultarea unui medic pentru instituirea tratamentului alopat.    Alimente care ajută   Specilistul recomandă, de asemenea, o alimentaţie din care să fie eliminate elementele cu grad alergenic mare (alune, nuci, ouă, produse cu gluten etc) şi în care să fie intruduse în alimente bogate în seleniu, zinc, vitamin C şi E care ajută la fortifierea organismului.    „Fructele şi legumele care conţîn flavonoizi (mere, pere, ceapă roşie şi galbenă, broccoli, struguri roşii, cireşe, citrice, fructe de pădure, vin roşu) şi alimentele care conţin Omega 3 (cu efect antiinflamator) şi care ajută la ameliorarea simptomelor: nuci, soia, seminţe de în, somon, cod etc”, încheie specialistul.  

Citeste mai mult: adev.ro/pbb7sg


Atenție la Convorbirea despre Polipi

I-am trimis spray-ul de polipi
Eu am comandat din Anglia
Vreo 200 de lei, dar am luat 4 sau 5 si a venit curierul la ușă
Poate găsește si in Republica Moldova
Gasisem la o farmacie de acolo dar costa peste 100 lei unul singur
Foarte scump in Rep. Moldova
Da, dar tb să bage cardul
Însă au fost serioși, foarte serioși
Aaa, e transportul gratuit in Anglia de la firma aia
Revital Așa se numește firma
Si i-am mai dat tot niște homeopate, niste bobite miici in apă dar nu mai stiu cum se numesc.... Am citit articole pe internet
Să aibă grijă să fie mereu nasul desfundat, cu sprayuri obisnuite de nas
Să ii aspire mucisorii cu Batista bebelușului
E o chestie cu un furtunas care se pune la aspirator
Și să ii spună mereu să respire pe nas, să nu stea cu gura deschisă
Polipii au rolul lor de apărare si nu tb scoși
Eu i-am salvat, si nu i-am operat
Le au mari, mai mari decât trebuie dar ii las așa
Ii fac poză la ce ți - am scris că am ceva treabă pe aici...
Mă bucur că vă vedeți!



1. In primele saptamani de viata, nou-nascutul vede doar ce se afla pe o raza de maximum 30 cm in fata ochilor si vede putin in ceata. In schimb, recunoaste mirosul mamei si il prefera tuturor celorlalte.

Pumnisorii sunt stransi, la fel ca si piciorusele, aceasta fiind pozitia lui „preferata“ in mediul intrauterin. Bebelusul s-a nascut deja cu 100 de miliarde de neuroni. Plange destul de mult - in medie, trei ore pe zi.

2. Cam jumatate din timpul cat doarme este in acea faza de somn in care poate visa. Cercetatorii cred ca bebelusii folosesc orele de atipit pentru a putea procesa informatiile pe care le acumuleaza in timpul zilei.

Din a doua luna stii deja cam ce fel de bebelus ai: unul linistit sau mai bataios. Jocul lui preferat este acum sa observe. Daca tu imiti sunetele pe care le scoate sau grimasele pe care le face te va privi minute in sir. Inca nu vede in culori: de-abia din luna a treia de viata distinge nuantele de rosu, apoi de verde si albastru.

Va focaliza insa bine de-abia dupa primele sase luni de viata. In a doua luna are deja mai mult control asupra muschilor gatului si, in curand, va putea sa-si sustina cateva minute capul drept, daca este tinut in pozitie verticala. Nu-l fortati insa, ajutati-l tinandu-i in continuare capul, pentru ca el oboseste extrem de repede.

3. Cum inteleg ei lumea
Din primele zile de viata, bebelusul tau incearca sa inteleaga Lumea si face asta observand ce se repeta (sigur, inca nu e constient de acest lucru). Schimbarile il cam deranjeaza. Orice interfereaza cu programul lui de masa si somn il perturba complet. Nou-nascutii au nevoie de un program care sa-i ajute sa-si dea seama care este ritmul zilnic. Trebuie sa stie cand e zi si cand e seara.

Nu-l adormi noaptea cu lumina aprinsa (copiilor mici nu le este frica de intuneric, asa cum cred adultii.) Pe de alta parte, gandeste-te ca asa cum bebelusul se adapteaza la programul pe care i-l stabiliti, tot asa si el va impune propriul program.

4. In luna a treia de viata coordonarea ochilor este mult imbunatatita: poate urmari un obiect care descrie un arc de cerc. Culoarea ochilor este inca albastru-gri, dar nu va mai dura mult si veti vedea exact pe cine din familie a mostenit. Daca este pus pe burtica, va ridica pieptul si capul la aproximativ 45 de grade, aratand cumva ca un micut Sfinx (pozitia este, de altfel, folosita in practicile yoga sub denumirea de baby cobra).

Cand implineste patru luni poate face deja o multime de lucruri: cea mai mare realizare este ca, sprijinit de o perna, sta in fundulet. Este mult mai constient de „peisaj“ si incepe sa faca anumite conexiuni intre evenimente aparent distincte.

Acum, vederea anumitor lucruri familiare ii produce o senzatie de confort si placere, o asociaza pe mama cu caldura si dragostea, sanul sau biberonul - cu ora mesei si asa mai departe. Plange cu „semnificatie“ si face pauze pentru a-ti da timp sa rezolvi problema care-l deranjeaza. Incepe sa se rostogoleasca si chiar sa rada.

5. Are nevoie si de tati. Cei mai multi dintre tatici isi intra mai greu in rol. In primul rand, nu prea stiu sigur cam ce se asteapta de la ei, cam ce-ar putea face pentru si cu bebelusul. Unii isi tin copilul in brate la cateva saptamani bune dupa ce s-a nascut, de teama sa nu-i faca rau.

Pe de alta parte, poate interveni un sentiment de gelozie al taticului care, dintr-o data nu mai este cel mai important din viata mamei. Daca mai vine si mama soacra in vizita, s-ar putea ca tensiunea si presiunea sa creasca.

6. Mami este cea mai buna jucarie
Vorbeste-i, joaca-te cu el, fa-l partenerul tau de „conversatie“. Fiecare privire, fiecare gest, fiecare vorba spusa pe un ton plin de tandrete il ajuta sa creasca mai bine, mai repede si mai sanatos. Studiile demonstreaza ca mamicile iubitoare au copii mai inteligenti si care, pe parcursul primului an se imbolnavesc semnificativ mai putin.

Parintii, in special mama, sunt cea mai buna jucarie a copilului, care va invata mult mai multe de la ei decat de la orice alta jucarie sofisticata pe care ar primi-o. In masura in care ai aceasta optiune, cheama pe cineva in ajutor in primul an. Te poate degreva de treburile „tehnice“ pe care le implica un copil mic - sterilizat biberoane si suzete, spalat tone de lucrusoare, gatit litri de supita care urmeaza sa fie pasata - si tu vei putea petrece efectiv timp cu bebelusul tau.




Cum tratăm polipii la copii?

Cunoscute în rândul pacienților ca “polipi”, vegetațiile adenoide sunt sursa unor boli complexe, frecvente și cu evoluție supărătoare la copii. Ele reprezintă hipertrofia țesutului limfatic în regiunea rinofaringiană (situată în spatele nasului).
În mod normal, un copil are în primii ani de viață un strat de țesut limfoid de aproximativ 3-4 mm, formând așa-numita amigdală faringiană Lushka. Acest strat va putea crește în dimensiune, ca urmare a episoadelor repetate de infecții virale și bacteriene, în special după primele încercări de integrare a copilului în colectivitate.

Cauzele apariției polipilor

Integrarea în colectivele de copii și măsurile personale precare de igienă reprezintă principalul motiv al îmbolnăvirilor repetate. Prin urmare, patologia produsă prin hipertrofia amigdalei faringiene va fi prezentă într-un procent mare la copiii cu vârsta între 3 și 7 ani. Există însă și cazuri de persistență a vegetațiilor adenoide până la post-pubertate.

O altă cauză a hipertrofierii țesutului limfatic faringian o poate reprezenta expunerea copilului la agenți iritanți - praf, emanații gazoase din mediul poluat, etc. sau la diverși alergeni.

Simptomele inflamării polipilor

Tabloul clinic generat de prezența vegetațiilor adenoide este extrem de divers și complex: în principal, se produce obstrucția nazală; subsecvent, poate apărea sau nu și rinoreea (curgerea nasului), cu aspect de secreție suprainfectată sau nu. Obstrucția nazală este mai supărătoare în timpul somnului, conducând la un somn întrerupt, însoțit adeseori de sforăit.

Uneori, se pot constata aspectele caracteristice sindromului de apnee în somn. Cert este că absența unei odihne satisfacătoare va conduce la o dezvoltare deficitară a copilulu, atât intelectuală, dar și fizică, determinând alterarea performanțelor copilului pe termen lung. Copiii netratați la timp dezvoltă modificări fizice de tip facies adenoidian, sunt adinamici, incapabili de concentrare mentală și adeseori singuratici.

Obstrucția nazală persistentă va conduce la permanentizarea rinoreei, cu aspect mucopurulent, la apariția tusei persistente iritative sau productive, la instalarea vocii nazonate, dar și a tulburărilor de pronunție, la apariția cefaleei, adenopatiilor (umflarea ganglionilor) în regiunea cefei și a gâtului. În evoluția persistentă a vegetațiilor adenoide, se poate ajunge la afectarea secundară, cu tendință de evoluție ireversibilă, a organelor din vecinătate (nas, gură, urechi, ochi, ganglioni limfatici, faringe, laringe, trahee și bronhii), cu apariția unor complicații severe, precum:
  • Rinoadenoidită;
  • Rinită cronică purulentă;
  • Focare de septicitate bucodentară;
  • Complicații otice: catar oto-tubar simplu, otită medie seroasă, otită medie adezivă, otită medie supurată;
  • Adenite și hipertrofii ganglionare;
  • Conjunctivite, dacriocistite;
  • Faringite descendente și faringoamigdalite, abcese faringiene;
  • Epiglotite, laringite acute subglotice;
  • Traheo-bronșite și bronșiolite, pneumonii.

Diagnosticul și tratamentul indicat în cazul vegetațiilor adenoide

Apariția acestor complicații marchează tardiv, dar absolut necesar, momentul pentru tratamentul vegetațiilor adenoide. Tratamentul este chirurgical și se face prin îndepărtarea vegetațiilor, numită adenoidectomie. Este o operație rapidă, se realizează în maxim 20-30 de minute, cu anestezie locală sau generală. Complicațiile, foarte rare, legate de această intervenție chirurgicală pot fi:
  • legate de actul anestezic;
  • de tip hemoragic;
  • de tip infecțios.
Vârsta optimă pentru efectuarea acestei intervenții chirurgicale este cuprinsă între 4 și 6 ani, făcând posibilă și rezolvarea definitivă a posibilelor complicații secundare. Într-o proporție de până la 8% din cazuri, este posibilă recidivarea acestei patologii prin refacerea țesutului adenoidian. Acest lucru se produce mai ales la copiii cu teren imunodeficitar sau alergic.

Postoperator, este recomandat repausul la domiciliu pentru 72 de ore, reintegrarea în colectivitate la aproximativ o săptămână de la intervenție, evitarea persoanelor răcite, precum și o eventuală terapie de stimulare a imunității nespecifice. Vindecarea se produce după aproximativ 8-10 zile de la operație, cu reluarea stilului de viață complet după 3 săptămâni.

În majoritatea cazurilor, este indicată, postoperator, modificarea stilului de viață. Ideale ar fi desfășurarea frecventă de activități în aer liber în perioade însorite, efectuarea periodică a unui sport, tratarea promptă a patologiei infecțioase de sezon de către medicul de familie sau de către un specialist, expunerea sezonieră a copilului la o cură helio-marină de 2-3 săptămâni sau la climatul de salină, de două ori pe an. Toate aceste măsuri pot stimula direct și indirect mijloacele de apărare naturală ale copilului împotriva bolilor.

Sursa : https://medcenter.ro/articole-medicale/cum-tratam-polipii-la-copii 



Meniul cel mai sănătos


Consultaţi cel mai sănătos meniu cu putinţă realizat de cercetătorii britanici

Oamenii de ştiinţă britanici au realizat cel mai sănătos meniu cu putinţă. Pentru obţinerea lui a fost nevoie de ani de zile în care cercetătorii de la Leatherhead Food Research, o organizaţie britanică independentă, au analizat 4.000 de reclame folosite de producători şi supermarket-uri pentru a-i tenta pe consumatori.
Cei care se gândesc că este plictisitor să alegi în fiecare zi mâncarea sănătoasă trebuie să-şi schimbe părerea. Meniul "minune" include o serie de alimente sănătoase, repartizate în cele trei mese principale, dar şi o mulţime de snacks-uri ce pot fi consumate pe parcursul zilei. El promite să fie nu doar sănătos, ci şi apetisant, scrie Daily Mail.
"Am vrut să arătăm că mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie plictisitoare. Am efectuat zeci de teste în fiecare an, în ceea ce priveşte gustul produselor alimentare, şi am ajuns la o singură concluzie: indiferent cât de sănătos este un aliment, dacă nu e şi gustos, atunci nu se vinde", a declarat dr. Paul Berryman, şeful organizaţiei Leatherhead.
Somon, legume, nuci


Meniul începe cu o terină de somon proaspăt şi afumat, care conţine Omega 3 şi DHA (acid docosahexaenoic), benefic pentru artere, inimă şi creier. Terina trebuie consumată alături de o salată cu un dressing din ulei de măsline extravirgin, care este bun pentru menţinerea unui nivel normal al colesterolului.
O farfurie cu pui, linte şi legume reprezintă o masă hrănitoare şi sănătoasă, care corespunde cerinţelor a 80 dintre testele analizate de cercetătorii de la Leatherhead Food Research. Proteinele din acest fel de mâncare contribuie la o creştere a masei musculare, iar acidul pantotenic conţinut de linte reduce oboseala şi îmbunătăţeşte performanţa mentală.
La desert, un iaurt amestecat cu nuci şi sos de caramel fără zahăr este considerat perfect pentru digestie, dentiţie şi pentru controlul glucozei din sânge.
Prezenţa gumei de guar (E 412) în desert poate ajuta la menţinerea unui nivel sănătos al colesterolului, în timp ce lactoza contribuie la accelerarea tranzitului intestinal.
Nucile din desert sunt considerate un super-aliment, consumul a 30 de grame pe zi contribuind la îmbunătăţirea elasticităţii vaselor de sânge.
De asemenea, cercetătorii au inclus în meniu o băutură ce poate îmbunătăţi forma fizică. Ingredientele acesteia conţin elemente nutritive, precum calciu, zinc, fier, potasiu, seleniu şi magneziu. Printre recomandările cercetătorilor se numără un shake din fructe de pădure, considerat o masă pentru cei care ţin dietă. Acesta poate contribui la scăderea în greutate a celor care doresc să aibă o dietă strictă.
Pentru zilele şi nopţile reci este recomandată o ciocolată caldă, care conţine melatonină ce induce somnolenţa.    http://www.csid.ro/dieta

Top 5 alimente sanatoase


Pentru o sanatate ca la carte, include in alimentatia ta cele 5 categorii de alimente de mai jos:

Peste, un aliment foarte protector - maninca peste cel putin de 2 ori pe saptamina si fii riguroasa in ceea ce priveste prospetimea lor. In functie de modul de pregatire, un peste are un continut variabil in grasimi. Pentru a beneficia la maximum de acizii sai grasi esentiali, nimic nu este mai bun decit un peste pregatit in folie.

Carne: da, dar nu prea multa!
 - carnea este o excelenta sursa de proteine, fier si vitamine (B si B12), dar si de... grasimi. Nu trebuie deci sa mincam de mai mult de 2 ori pe saptamina.Carnea alba, iepurele, pasarea sau vitelul sunt cel mai usor de digerat.

Fructe si legume aproape la discretie - o alimentatie sanatoasa ar trebui sa integreze cel putin 2 pina la 4 portii de fructe si 3 pina la 5 portii de legume zilnic.

Lactate: nu este nevoie de prea multe
 - trebuie sa incercam sa diminuam consumul de lactate si sa trecem la brinzeturi slabe si putin fermentate: beaufort, branza de capra, comté etc. Atentie! Dintre toate varietatile de lapte, cel de vaca este cel mai indigest.

Cereale - de redescoperit
 - interesul cerealelor il constituie marea lor diversitate: nu ezita sa le incerci pe toate, astfel nu vei cadea in rutina. Cerealele se potrivesc foarte bine cu legumele care contin mai mult de 80% umiditate. Incearca asocierea cu morcovii sau cu prazul iarna sau cu ardeii iuti, dovleceii sau rosiile vara.     http://www.csid.ro/dieta

Ultima fita in nutritie: lactatele de capra. Vezi care e avantajul lor !

Din ce in ce mai multa lume consuma lactate de capra, in detrimentul celor de vaca. "Branza si laptele de capra sunt o varianta buna pentru persoanele care au probleme de digestie"

"Grasimile din laptele si branza de capra sunt emulsionate, asta inseamna ca moleculele lor sunt mult mai mici decat in laptele de vaca si se pot absorbi mai bine din tubul digestiv, sunt mai usor de digerat"
In schimb, numarul de calorii din lactatele de capra este similar cu al produselor facute din lapte de vaca.

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...