Lista mea de bloguri

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Oţetul de mere - Pentru întărirea organismului

Cura cu oţet de mere





Mărul este bogat în potasiu, mineral esenţial pentru funcţionarea normală a organismului, pentru menţinerea echilibrului osmotic acido-bazic. Întrucât oţetul de mere reţine din măr toate mineralele (fosfor, magneziu, sodiu, calciu, sulf, fier, siliciu etc), el reţine şi potasiu. Cura cu oţet de mere este recomandată în special celor care au lipsă de potasiu în organism.

Iată semnele importante care ne fac să ne gândim la o eventuală lipsă de potasiu:

- Scăderea memoriei, suntem indecişi, hotărârile se iau cu greu.
- Pierderea vioiciunii minţii.
- Oboseala fizică se instalează mai des şi mai uşor.
- Rezistenţa musculară scade şi obosim repede.
- Creşte sensibilitatea la răceală.
- Deseori mâinile şi picioarele sunt reci.
- Este preferată hrana caldă în locul celei reci
- Apar foarte des colozităţi pe tălpile picioarelor şi se formează bătături.
- Predispoziţie la constipaţie.
- Uneori apare lipsa poftei de mâncare iar alteori apare greaţa (sau vărsături).
- Tăieturile şi zgârieturile se vindecă greu.
- Apar deseori mâncărimi ale pielii sau pe piele pot aparea coşuri.
- Dinţii se strică mai uşor decât ar trebui.
- Pot aparea contracţii tetanice ale pleoapei sau ale colţului gurii.
- Pot aparea cârcei mai des la muşchii corpului şi în special noaptea.
- Adormim greu şi ne sculăm obosiţi.
- Noaptea nu avem un somn bun.
- Apar dureri la articulaţii.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă raţia de potasiu trebuie să sporească. Potasiul este important căci el normalizează activitatea celulelor sistemului nervos. În organism trebuie menţinut un echilibru între sodiu şi potasiu.

Sporirea cantităţii de sodiu prin ingerarea lui sub formă de sare de bucătărie, determină scăderea cantităţii de potasiu din interiorul celulelor corpului având ca urmare o pierdere de potasiu din organism. Iată deci că acest echilibru, sodiu-potasiu, se poate uşor deranja şi ne poate influenţa starea de sănătate.

Pentru cura cu oţet de mere se procedează astfel. Dimineaţa, la trezire se iau două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă sau cu ceai de plante. Lichidul se bea încet, înghiţitură cu înghiţitură, în timp ce ne îmbrăcăm.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Durata unei cure este de 1-2 luni. Tratamentul poate fi reluat după o întrerupere de o lună. Oţetul de mere are efect antisclerotic, antitoxic, antireumatic, diuretic, antiseptic intestinal şi renal, calmant, echilibrant al raportului osmotic între baze şi acizi, hipocolesteroleminant.

Cura cu oţet de mere se recomandă nu numai pentru întărirea organismului ci şi în cazul mai multor afecţiuni: sterilitate primară, graviditate, intoxicaţii alimentare, degenerescenţă, ateroscleroză, artrite ale articulaţiilor mici de la mâini şi de la picioare, nevralgie facială, cistite, pielite, scleroze ale ţesuturilor şi vaselor de sânge, nevroze, insomnie, oboseală cronică, migrene, ameţeli, lăcrimare la persoanele în vărstă, zona zoster, varice, dureri musculare si articulare.
Cura este benefică şi în caz de epidemii.

Alte utilizări ale oţetului de mere.

Pentru dureri în gât se foloseşte gargara cu o soluţie de oţet de mere, o linguriţă la un pahar cu apă. Din această soluţie se ia din oră în oră câte o gură, cu care se face gargară şi apoi se înghite.

Pe măsură ce jena din gât cedează, gargarele pot fi făcute la intervale mai mari.
În cazul ameţelilor cura cu oţet de mere se face de două ori pe zi şi durează minimum o lună de zile (în cazul în care stomacul permite).

Pentru tratamentul migrenelor se face o inhalaţie cu vapori ce conţin oţet de mere. Într-un vas se pune apă şi oţet în părţi egale. Vasul se pune pe foc şi lichidul este lăsat să fiarbă încet. Când încep să iasă vapori se ţine capul deasupra vasului şi se inhalează vaporii în aproximativ 75 de respiraţii.

În general, durerea dispare şi chiar dacă mai reapare, este mult redusă. În cazul unei intoxicaţii alimentare sau după ce a fost mâncată o mâncare veche şi apare greaţa sau starea de vomă, se pune o linguriţă cu oţet de mere într-un pahar cu apă şi se iau cantităţi mici din cinci în cinci minute.

La al doilea pahar cu apă se pun două linguriţe cu oţet de mere şi se iau cantităţi mici tot din cinci în cinci minute. La al treilea pahar se ia câte o înghiţitură din 15 în 15 minute. În acest fel se înlătură efectele alimentelor toxice.

Oţetul de mere este contraindicat în: ulcer gastro-duodenal, gastrită hiperacidă insuficienţă tiroidiană şi paratiroidiană, litiază renală urică, gută, febră musculară, hipotensiune arterială, obezitate.

Extern oţetul de mere poate fi adăugat în baia din cadă, având efect de înprospătare iar folosit în apa de clătit părul, combate mătreaţa şi face părul mai elastic şi mai strălucitor.
În caz de măncărimi ale pielii datorate bătrâneţii se fac tamponări cu un tifon înbibat cu oţet de mere simplu sau diluat.

Modul de preparare al oţetuluide mere cu miere. (După Elena Niţă Ibrian). Se spală merele, se dau prin răzătoarea de inox şi se pun într-un vas potrivit sau într-un borcan. Se adaugă apă şi miere astfel: la 4 Kg terci de mere se adaugă 5 l apă iar pentru fiecare litru de apă se adaugă 140 g miere.

Pentru a grăbi fermentaţia se poate adăuga ½ Kg drojdie de vin din struguri hibrizi nestropiţi (terciul gros lichid ce rămane după tragerea vinului). Borcanul se ţine la loc întunecos, la temperatura camerei (20-30 grade celsius), legat la gură cu un tifon pentru a nu intra musculiţele.

Se amestecă de două, trei ori pe zi cu o lopăţică de lemn, timp de 10-12 zile, după care se strecoară printr-un tifon dublu şi se pune din nou intr-un borcan cu gura largă. Se mai adaugă pentru fiecare litru de suc câte 50 g miere.Se leagă gura borcanului cu tifon şi se lasă la căldură pentru a doua fază a fermentaţiei.

După 40-60 zile oţetul este gata. După limpezire se trage cu furtunul în sticle, se astupă bine sau se ceruieşte şi se păstrează la rece.  Articol scris de Dna Prof. Univ Angela Elena Beju

Otetul de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute de umanitate, mentionat pentru prima oara in tratate de medicina egiptene, scrise in urma cu mai bine de trei milenii.

Medicii Greciei antice il foloseau pe scara larga, acesta regasindu-se si in scrierile lui Hipocrate. Si in medicina populara romaneasca, este folosit din timpuri imemoriale. Romanii din zonele de deal si de munte prepara otetul de mere in fiecare toamna, folosindu-l apoi pe timpul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur si simplu, pentru mentinerea sanatatii. Desi nu este un panaceu, ar putea candida cu sanse serioase la acest titlu.

Iata care sunt principalele categorii de afectiuni care raspund pozitiv la administrarea otetului de mere: reumatism, si reumatism degenerativ.Pentru remedierea acestei boli se ia de trei ori pe zi cate o lingura de otet de mere amestecata cu o lingurita de miere. Cura dureaza minimum trei luni si are efecte de dezintoxicare a organismului foarte puternice. In plus, anumite substante continute de otetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare si impiedica procesele de imbatranire si de degenerare a cartilajelor si


 epiteliilor. 


Obezitate, ingrasare - cu otetul de mere se fac cele mai simple si mai eficiente tratamente de reglare ponderala. Iata unul dintre ele: se bea in fiecare dimineata, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere. Otetul de mere stimuleaza procesele de eliminare din organism (in special tranzitul intestinal) si activeaza anumite lanturi metabolice care favorizeaza slabitul. Daca vreti o cura de slabire forte, folositi-o pe urmatoarea: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi pisati impreuna cu o lingura mare de otet de mere si putina apa. Este un preparat nu foarte rafinat ca aroma si cu atat mai putin ca gust, insa efectul merita efortul. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza. 



Colecistita si alte afectiuni ale bilei - majoritatea persoanelor care au probleme cu bila ar putea fi scutite de multe necazuri luand 1-2 lingurite de otet de mere cu 10 minute inainte de fiecare masa (20-25 de minute in cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte puternic). 

Indigestii frecvente, hipoaciditate - beti inainte de masa cu 5-10 minute si imediat dupa masa cate un sfert de pahar de apa in care a fost diluata o lingurita de otet. Otetul stimuleaza salivatia, secretia de sucuri gastrice si mareste peristaltismul tubului digestiv. 

Inapetenta, anemie, slabiciune corporala la copii - medicina recomanda in toate aceste cazuri administrarea unei lingurite de otet, combinata cu o lingurita de miere, inainte de fiecare masa (doza va fi redusa la jumatate, in cazul copiilor sub cinci ani). Otetul de mere, pe langa faptul ca stimuleaza pofta de mancare si digestia, ajuta la asimilarea fierului si a altor minerale esentiale din alimente, favorizeaza procesul producerii hematiilor (globulelor rosii), stimuleaza foarte bland sistemul nervos central, inducand o stare de vioiciune si tonus. Suplimentar, pe langa administrarea interna, se fac saptamanal frectii pe tot corpul cu otet de mere, mai ales in cazul copiilor debili, care se imbolnavesc usor. 

Migrenele - mai ales cele care apar ca o consecinta a unor probleme hepato-biliare sau a constipatiei, se trateaza intern cu otet de mere, din care se iau 2 lingurite diluate in putina apa. Extern se fac frictionari ale tamplelor si ale bazei craniului (deasupra cefei) cu otet de mere. O metoda populara care uneori da rezultate surprinzator de rapide este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de otet de deasupra unui vas umplut cu acest lichid. 


Covor reflexoterapie

O vorba spune ca un copac incepe sa se usuce de la radacina si omul incepe sa imbatraneasca de la picioare. Picioarele omului sunt strans legate de sanatatea umana. Bolile diferitelor parti ale corpului sunt reflectate in zonele reflexogene ale piciorului. Umezind zonele reflexogene ale piciorului cu solutie medicala si facand un masaj stimulativ pe zonele reflexogene se poate imbunatatii circulatia sangelui in picioare, se regleaza functionarea organelor interne corespunzatoare pentru vindecarea bolilor si intarirea corpului. Pasind pe covorul TIANSHI timp de 10 minute in fiecare zi este o metoda care utilizeaza propria greutatea a persoanei pentru masarea zonelor reflexogene ale piciorului.

Umezirea picioarelor cu solutie medicinala si masajul fortat produce o dubla stimulare a utilizatorului , fapt care in scurt timp va debloca canalele energetice corespunzatoare zonelor reflexogene si va imbunatatii fluxul sanguin, va elimina umiditatea, toxinele si Qi-ul tulburat si va ajuta utilizatorul sa se relaxeze, sa obtina sanatate energetica si fizica.

Rezultatele in urma masarii piciorului prin calcarea pe covorul TIANSHI indica faptul ca :

- imbunatateste circulatia corpului uman, imbunatateste metabolismul, creste secretia glandelor endocrine, imbunatateste functia imunitara a leucocitelor si limfocitelor
- intensifica reflexele nervoase, blocheaza efectiv impulsurile patologice sa intre in centrul nervos, activeaza mecanismele de reglare interioara a corpului uman, activeaza functiile tuturor tesuturilor si organelor, degajaza tot felul de factori terapeutici, pentru a se indeparta bolile si sa se imbunatateasca sanatatea
- creste efectul psihologic al terapiei, promoveaza o odihna psihologica binefacatoare si echilibreaza corpul uman, revigoreaza spiritual, intareste increderea utilizatorului in a depasi boala, creste optimismul, elimina pesimismul si dezamagirea, mobilizeaza resursele interne ale pacientilor pentru a invinge boala.

Indicatii privind zonele reflexogene de pe picioare:
- cap: hipertensiune, hipotensiune, apoplexie, epilepsie, dureri de cap, ametiala, neurastenie, tromboza cerebrala
- glanda tiroida :hipotiroidism, hipertiroidism, obezitate, palpitatii, insomnie, retardare mentala
- umar: sindrom gat - umar, periartrita;
- inima: angina pectoris, aritmie, boli congenitale ale inimii, stari de soc
- plamini: pneumonie, tuberculoza, astm;
- stomac: gastrita, ulcer gastric, dispepsie, sughit
- duoden: ulcer duodenal, dispepsie
- intestin subtire: enterita, balonare, diaree
- ficat: hepatita, ciroza hepatica, ficat gras
- pancreas: pancreatita, diabet
- splina: anemie, lipsa de apetit,constipatie, diaree
- rinichi: nefrita, calculi renali, hipertensiune, osteoartropatie
- ureter: pietre , urinari frecvente
- vezica urinara: cistita, pietre la vezica, urinari frecvente
- glande genitale: dereglari sexuale, sterilitate, menstre neregulate, colici menstruale.

luni, 29 octombrie 2012

Pancreasul - Functii si remedii

 Pancreasul este o glandă cu secreţie internă şi externă, situată în spatele stomacului, la nivelul primelor două vertebre lombare, şi are greutatea de 70-80 de grame. Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului, care constă dintr-o inflamaţie rapidă a ţesutului glandular, cu modificări degenerative, datorită activării, în exces, a enzimelor şi revărsării lor în ţesutul pancreatic, pe care îl distruge treptat. Prin respectarea strictă a unei diete alimentare adecvate, a unui regim de viaţă controlat, completate cu tratamente fitoterapeutice, este posibilă evitarea evoluţiei agravante a acestei boli.
Ca structură, pancreasul are două părţi cu funcţii diferite: pancreasul exocrin, având canalele exterioare prin care secretă zilnic circa un litru de suc pancreatic, compus din enzime digestive active, pe care le transferă în duoden, unde participă la descompunerea şi absorbţia alimentelor şi pancreasul endocrin cu insulele Langerhans, în care există acele celule alfa cu granulaţii negre şi celule beta cu granulaţii albicioase. Acestea secretă insulină şi glucagon – hormoni cu rol esenţial în metabolismul zaharurilor. Insuficienţa pancreatică reprezintă incapacitatea pancreasului exocrin şi endocrin de a sintetiza fie enzimele digestive, fie insulină, ceea ce poate duce la pancreatită acută sau la diabet zaharat. În condiţii normale, datorită unui mecanism complex de apărare, secreţia digestivă, adesea foarte acidă, nu distruge ţesutul pancreatic, iar toate funcţiile decurg normal.
Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului care constă dintr-o inflamaţie rapidă a ţesutului glandular, cu modificări degenerative, datorită activării, în exces, a enzimelor şi revărsarea lor în ţesutul pancreatic, pe care îl distruge treptat.
Boala poate să apară după alte afecţiuni maladive: hepatobiliare (hepatită, icter, litiază biliară, colecistite), gastroduodenale (ulcere penetrante) sau după boli infecţioase (parotidită epidemică, febră tifoidă). Există trei tipuri de pancreatite: acută catarală, acută hemoragică şi cronică.
Pancreatita acută catarală sau pancreasul infecţios Klippel apare în urma unor infecţii bacteriene sau virotice (pneumococi, streptococi), care declanşează stări de dizenterie sau septicemie. Simptomele constau din creşterea şi întărirea pancreasului, dureri de apăsare în epigastru, subicter şi digestie incompletă. Evoluţia bolii este benignă şi are vindecare relativ rapidă.
Pancreatita acută hemoragică este o boală foarte gravă, provocată prin dereglarea mecanismului de apărare, permiţând enzimelor din interiorul pancreasului să distrugă ţesutul glandei. În consecinţă, apar leziuni edematoase, necrotice şi hemoragice, mai frecvente la bărbaţii alcoolici cu vârste între 35-50 de ani şi la femei la vârste de peste 55 de ani.
Factori care favorizează apariţia bolii
Frecvenţa bolii în lume variază în funcţie de zona geografică, de la 100 de cazuri la un milion de locuitori în SUA, până la 280 de cazuri la un milion de locuitori în Danemarca. În România, frecvenţa este relativ redusă (77 de cazuri la 1 milion de locuitori), dar mortalitatea este destul de ridicată.
Factorii favorizanţi ai pancreatitei acute sunt atât interni, cât şi externi. Printre aceştia, pot fi amintiţi: ulcerul gastric şi duodenal, litiaza biliară (pietre) şi inflamaţia căilor biliare, traumatisme abdominale cu edeme şi leziuni directe pe pancreas, infecţii secundare ale canalelor pancreatice şi reacţii chimice interne, în care enzimele pancreasului sunt activate de refluxul biliar, apendicită, diabet zaharat, infecţii virale (hepatite), obezitate, emoţii intense. Cel mai frecvent, boala este declanşată după mese copioase, cu alimente grase şi exces de băuturi alcoolice (peste 100 ml zilnic pe perioade lungi), exces de tutun, cafea şi droguri. Sunt foarte periculoase insecticidele organo-fosforice, lupusul erimatos şi excesul unor medicamente (paracetamol, salicilaţi, tetraciclină, eritromicină).
Simptomele bolii sunt foarte grave, alarmante, cu dureri violente în capul pieptului, respectiv în epigastru, cu iradieri spre hipocondrul stâng, adică sub coaste în stânga, spre spate şi umăr.
Durerile devin tot mai violente, chiar dacă bolnavul stă nemişcat, atingând intensitatea maximă în primele 6 ore după declanşare. Ca urmare a acestor dureri, poate să apară suspiciunea de infarct miocardic al peretelui posterior. Faţă de această suspiciune se intervine cu examinarea EKG, care va exclude această ipoteză, urmând ca diagnosticare precisă să se facă prin ecografie şi radiografie abdominală.
Cum se manifestă boala
Încă din primele zile se instalează o stare de şoc, cu ameţeli profunde, ochii devin încercănaţi, nasul subţire, transpiraţii reci, puls crescut (tahicardie), tensiune arterială scăzută, respiraţie greoaie, agitaţie, stări de nelinişte sau apatie, tremurături, convulsii şi confuzie generală. Crizele dureroase pot să dureze 2-4 zile, fiind însoţite de vărsături repetate, negricioase şi hemoragice, inflamarea abdomenului, sughiţ, febră între 37,7-38,30C şi tendinţă de leşin. Uneori, apar senzaţii de foame sau de respingere a unor alimente (pâine, grăsimi, carne). Pe fondul unei balonări frecvente cu flatulenţă, intervine diareea, cu scaune abundente, care conţin picături de grăsime, precum şi slăbirea rapidă prin topirea musculaturii membrelor.
În multe cazuri, afecţiunea se vindecă fără complicaţii.
Există, însă, şi situaţii când evoluţiile pot fi de natură infecţioasă, provocând abcese şi flegmoane, edeme, hemoragii digestive, gangrene sau pseudochisturi pancreatice, icter şi peritonită purulentă sau necrotizantă. La analize se constată o creştere a glicemiei şi a colesterolului, precum şi valori foarte ridicate ale leucocitelor (peste 15.000-20.000/mmc). În formă subacută, constatată la 10-15% din cazuri, pancreatita acută evoluează rapid şi grav spre encefalopatie pancreatică, fibroză, adesea cu sfârşit letal, prin stop respirator.
Pancreatita cronică, frecventă la alcoolici
Este o afecţiune inflamatorie şi degenerativă persistentă a pancreasului, care duce la autodigerarea ţesuturilor şi la deficienţe de secreţie a enzimelor digestive şi a hormonilor. Evoluţia lentă conduce la sclerozarea şi dispariţia masei de ţesut glandular, cu perturbări în digestia alimentelor, malabsorbţia şi diabetul zaharat.
Boala este mai frecventă la bărbaţi după vârsta de 45 de ani şi la femei în vârstă de 38-40 de ani, cu o creştere uşoară a cazurilor de îmbolnăvire în ţările cu consum mare de băuturi alcoolice. În Europa de Vest, incidenţa pancreatitei cronice este de 400-1.200 de cazuri la un milion de locuitori pe an.
Printre cauzele care declanşează boala se consideră că 80% din cazuri au la bază consumul exagerat de alcool. Din cauza toxicităţii cu alcool, odată cu trecerea timpului, pancreatita acută devine cronică, fiind asociată cu litiaza biliară, angiocolite, colecistopatii cronice, ulcere gastroduodenale penetrante şi ciroză hepatică. Alţi factori de cronicizare sunt cancerul stomacal, uremia, bolile de nutriţie (diabet, pelagră) şi carenţele în vitamine solubile.
Semne de boală şi tratament
Simptomele pancreatitei acute sunt posibile la orice vârstă, cu dureri constante sau întrerupte, care alternează cu perioade de acalmie, cu crize după mesele bogate în grăsimi animale sau după un consum exagerat de alcool sau băuturi cu cofeină. Aceste crize brutale sunt însoţite de greţuri, vărsături, balonări cu flatulenţă, diaree în alternanţă cu constipaţie, respiraţie urât mirositoare şi anorexie (faţă de grăsimi). Bolnavul are paloare, ameţeli, transpiraţii reci, polinevrism, depresie psihică, anxietate, tulburări psihice, stări de agitaţie şi slăbire accentuată.
În lipsa unui tratament adecvat, speranţa de viaţă a pacienţilor este mai scăzută cu circa 10 ani, comparativ cu media celor sănătoşi. Principala cauză a mortalităţii o constituie unele complicaţii apărute în timp, cum ar fi bolile cardiovasculare, tuberculoza, cancerul pulmonar şi de laringe. Prognosticul este mai bun la pacienţii care au oprit definitiv consumul de alcool, aceştia având posibilitatea supravieţuirii mai mult de 20 de ani după apariţia simptomelor.
Dacă chistul este mare, se impune extirparea
Chistul pancreatic apare ca o cavitate de diferite dimensiuni, plină cu lichid tisular, suc digestiv şi resturi de ţesut necrozat. Prin blocarea orificiului de evacuare a sucului digestiv, este posibilă o carenţă a sucului la nivelul intestinelor. Un chist mic rămâne neobservat şi dispare spontan, dar un chist mare, care creşte continuu, trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală, cu evacuarea conţinutului din chist prin drenaj şi aspirare continuă. La această intervenţie chirurgicală se impune o grijă deosebită, deoarece fisurarea spontană a chistului poate provoca o catastrofă abdominală gravă, peritonită, hemoragii, septicemie, şoc şi deces. De reţinut că formarea de chisturi adesea recidivează.
Cancerul pancreatic are incidenţă mare în rândul bărbaţilor
Cancerul pancreatic este o afecţiune destul de frecventă, în continuă extindere (4,2% din mortalitatea produsă prin cancere), depăşind rata cancerului stomacal. Boala apare mai frecvent între vârstele de 50-70 de ani, cu o uşoară preponderenţă la bărbaţi. În ţările dezvoltate este mai des întâlnită, mai ales la persoanele cu diabet zaharat sau cu pancreatită cronică veche de peste 10 ani. La persoanele cu rude diagnosticate cu această boală, riscul apariţiei acestei boli este de 50 de ori mai mare. S-a constatat că frecvenţa maximă este la persoanele care lucrează în industria şi manipularea pesticidelor, în prelucrarea petrolului şi în fabricarea aluminiului,
Dintre factorii declanşatori, efecte majore au fumatul, alcoolul şi dieta dezechilibrată, în care predomină grăsimile (cu un conţinut ridicat în acid linoleic), prăjelile şi afumăturile, în detrimentul fructelor şi al legumelor proaspete.
Diagnosticarea bolii se poate stabili prin analiza sângelui, când apare o stare de anemie gravă, leucocite crescute, V.S.H. şi fibrinogen mare. În plus, se recurge la ecografie abdominală, tomografie computerizată cu substanţe de contrast şi la R.M.N., completate prin biopsie.
Dacă nodulul canceros se formează pe capul pancreasului, va apărea repede icterul mecanic, prin comprimarea căii biliare principale. Dacă apare pe corpul sau coada pancreasului, simptomele sunt mai lente şi se manifestă prin dureri în stânga abdomenului, sub coaste, până în omoplatul stâng, adesea confundate cu durerile de splină. Indiferent de localizare, boala poate să evolueze foarte rapid spre icter mecanic, ascită, prurit tegumentar, tromboflebită, anemie extremă, metastaze în ficat, peritoneu şi oase, având un deznodământ letal, după 6 luni până la 3 ani.
Tratamentele cu plante
În uz intern sunt eficiente:
- decoct din lichen de piatră, preparat cu o linguriţă herba la 250 ml apă, care se fierbe 5 minute; după răcire la 400C se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte foarte bune în stimularea secreţiilor pancreatice;
- infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml apă clocotită se infuzează acoperit 15-20 de minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în 3 reprize, înainte de mese;
- infuzie din sânziene: două linguriţe herba uscată şi mărunţită se infuzează 15 minute în 250 ml apă clocotită, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi;
- macerat la rece de obligeană dintr-o linguriţă rădăcină uscată şi mărunţită, ţinută timp de 8-12 ore în 250 ml apă rece; în ziua următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală (în total 6 înghiţituri pe zi).
În amestecuri de plante sunt recomandate arnică, genţiană, mentă, nalbă de grădină, păpădie, pelin, pufuliţă, sânziene, siminoc, traista ciobanului, urzică vie şi valeriană.
Reţeta autorului: anason (seminţe), lichen de piatră, sânziene, păpădie, pufuliţă (herba), muşeţel (flori), obligeană şi valeriană (rădăcini). Din acest amestec se iau două linguriţe la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau trei ceaiuri îndulcite pe zi.
- tinctură din lichen de piatră (20 g herba uscată la 100 ml de alcool 700); se macerează 10 zile, se strecoară şi se iau câte 15-25 de picături înainte de mese;
- tinctură de păpădie (20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool 700); se macerează timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi se iau câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi;
- ulei eteric de anason, din care se iau câte 8-12 picături pe zi, fracţionate în 2-3 reprize;
- tijă de păpădie (6-10 tije proaspete) se consumă zilnic într-o cură de primăvară, alături de o salată din frunze proaspete de păpădie.
În uz extern, pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu herba zdrobită de coada racului.
Dieta hipercalorică, obligatorie
În terapeutica bolilor pancreasului, alimentaţia are un rol esenţial. Întrucât bolnavii sunt expuşi la diferite dereglări metabolice, este necesară stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorică pentru a preveni scăderea energiei şi a masei corporale.
Tratamentul dietetic va debuta printr-un repaus digestiv total pe o durată de 24 de ore. În următoarele 2-3 zile, se interzice orice alimentaţie pe cale bucală, care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu soluţii nutritive, în care se introduce glucoză şi aminoacizi, administrate prin perfuzii, în cateterul venos central. După 4-5 zile, se poate trece la o dietă orală semilichidă (300-400 ml pe zi), formată din ceaiuri medicinale şi sucuri nesărate din tomate, cu adaos de vitamine liposolubile (A, D şi K) şi vitamine din grupul B (B12). După ce au trecut 7-10 zile de la declanşarea crizei, se adaugă în alimentaţie lapte degresat şi lapte prins, rasol de pui sau viţel, ulei presat la rece (în salate), unt, miere de albine, puţină pâine, legume bine fierte, sucuri de fructe şi compoturi (din cireşe, lămâi, portocale). Urmează un regim dietetic complet, hiperproteic şi hiperglucidic, în funcţie de toleranţa specifică a organismului, cu excluderea categorică a băuturilor alcoolice şi a medicamentelor tari. Această dietă de cruţare a pancreasului are rol de stimulare a secreţiei pancreatice, cu condiţia adăugării de enzime (triferment, procaină) şi substanţe antispastice, antibiotice, colagoge şi sedative, care vor contribui la normalizarea mişcărilor abdominale.
Consumul de alcool, strict interzis!
Trebuie să se ştie că pancreasul nu suportă o alimentaţie excesivă cu mâncăruri gătite cu grăsime, carne roşie, vânat, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, ciocolată, cafea şi, mai ales, alcooluri. Continuarea consumului de alcool intensifică durerile abdominale şi apare pericolul unor complicaţii grave. Chiar şi berea este dăunătoare, iar o sticlă pe zi consumată vreme îndelungată poate duce atât la pancreatite, cât şi la formarea de calculi biliari.
Pancreasul va fi dezintoxicat printr-un consum sistematic de legume proaspete, care au capacitatea de a stimula funcţiile pancreatice (spanac, urzici tinere, tomate, vinete, ridichi, varză, conopidă, praz, castraveţi, fasole verde).
Sunt eficiente şi fructele (cireşe, piersici, caise, mere, prune, gutui, afine, coacăze negre şi roşii, lămâi, portocale, mandarine, banane, cătină albă, alune, nuci), consumate proaspete sau în sucuri naturale, băute dimineaţa pe stomacul gol, în cure de câte 8 zile.
Mai bune sunt fructele verzi, crude, consumate ca atare sau în diferite preparate culinare, având rol important în drenarea lichidului pancreatic. În continuare, tratamentul pancreatitelor utilizează diferiţi compuşi antioxidanţi (vitaminele C şi E, caroten şi seleniu), luând câte o capsulă pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.
În toate afecţiunile pancreatice, raţia alimentară va fi fracţionată zilnic în 5-6 mese mici de zi, uşor de digerat, pentru a nu suprasolicita funcţiile pancreasului bolnav. Pe cât posibil, hrana să nu fie prelucrată termic şi se mestecă foarte bine pentru a stimula salivaţia. Aceasta este foarte importantă în cazul insuficienţei pancreatice, când digestia este deficitară şi determină o malnutriţie generală.
Regimul de viaţă
Imediat după declanşarea crizelor, pacientul va fi internat, obligatoriu, în spital, unde vor fi aspirate secreţiile acide al stomacului cu ajutorul unei sonde, introdusă prin esofag. În continuare, se impune repaus la pat, într-o încăpere izolată. Din cauza pericolelor de agravare rapidă a bolii, va fi necesară o îngrijire intensivă şi la timp, pentru a mări şansele de supravieţuire.
Durerile violente vor fi atenuate cu pungi de gheaţă pe epigastru şi prin intermediul unor analgezice şi, la nevoie, prin anestezie peridurală. În fiecare seară se recomandă să se facă o baie ascendentă de şezut şi pe partea superioară a abdomenului. Urmează o compresă rece cu alcool şi o compresă cu plante, timp de o oră şi iarăşi o baie ascendentă rece, timp de câteva minute.
În cursul zilei, bolnavul va face frecvente respiraţii complete, pentru a stimula funcţiile pancreasului şi irigarea sanguină normală. Înainte de fiecare masă principală se vor lua câte 2 tablete de Redigest, iar după mese bolnavul va sta culcat şi i se va aplica parafină caldă pe epigastru.
Tratamentul balneoclimateric
Este eficient consumul zilnic, înainte de mese, a apelor minerale provenite de la staţiunile Slănic-Moldova, Călimăneşti, Căciulata şi Sângeorz.
* Constantin I. Milică este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi. Este specializat în fitoterapie şi tratează anual sute de persoane din toate colŢurile ţării, prescriind pentru orice boală preparate complexe din plante pe care cel mai adesea le ignorăm. A salvat oameni cărora nu li se mai dădeau şanse de supravieţuire, preparatele fiind realizate în laborator, după metode ştiinţifice şi după atenta analiză a fiecărei afecţiuni în parte


Is the end of insulin jabs in sight? New treatment made from diabetics' skin could 'reboot' the pancreas

  • Breakthrough found way of turning skin cells into healthy pancreatic cells
  • These could replace those damaged in type 1 diabetes, scientists believe
  • And spell the end to the grind of insulin injections for millions worldwide 


Hundreds of thousands of diabetics could be freed from insulin injections thanks to a treatment made from their own skin.
Scientists have found a way of turning skin cells into healthy pancreatic cells, which could replace those damaged in type 1 diabetes.
The breakthrough could spell the end to the grind of insulin injections.
A more natural treatment should also cut the odds of developing the disabling and deadly complications of the disease, which range from heart attacks, strokes and blindness to nerve and circulatory damage and amputations. 


The end of insulin injections could be in the pipeline, Californian scientists believe. They have found a way of turning skin cells into healthy pancreatic cells, which could replace those damaged in type 1 diabetes
In diabetes, the body struggles to produce or use insulin, a hormone needed to convert the sugar in food into energy - so new treatments are urgently needed.
The U.S. research capitalises on a technique that allows scientists to use a cocktail of vitamins, genes and other compounds to turn one type of cell into another.
The researchers, from the Gladstone Institutes and the University of California, San Francisco, found the right recipe to turn human skin cells into healthy, fully-functional versions of the pancreatic beta cells that are damaged in diabetes.

Grafted into a mouse, these cells worked well enough to stop the animals from developing the condition, the journal Nature Communications reports.
Although insulin-producing cells have been made before, the new technique is quicker and more practical.
In future, a sliver of skin could be taken from a patient’s arm and used to make trillions of healthy pancreatic beta cells.
A perfect match to the patient, these customised cells could be put back into their body to replace those damaged by their diabetes.
Researcher Dr Matthias Hebrok said: ‘Our results demonstrate for the first time that human adult skin cells can be used to efficiently and rapidly generate functional pancreatic cells that behave similar to human beta cells.’



His colleague, Dr Sheng Ding, said: ‘We can generate virtually unlimited numbers of patient-matched insulin-producing beta cells.’
The treatment, which is not yet ready for human use, would be aimed at people with type 1 diabetes.
This affects 400,000 Britons, including almost 30,000 children, and occurs when the immune system attacks and kills the insulin-producing cells.
However, it may also benefit some people with type 2 diabetes. The most common form of the condition, it is fuelled by obesity and rates are soaring as waistlines expand.
The cells could also be used to study diabetes and find new drug treatments. 
Anna Morris, of the charity Diabetes UK, said: ‘The generation of insulin-producing pancreatic cells in the lab, that could be successfully transplanted into people with diabetes, is a very exciting area of research that could revolutionise the future treatment of the condition.
‘The results of this particular early-stage laboratory study, which has been carried out in mice, are very promising and we look forward to future investigations testing whether this method could be reproduced in humans, and ultimately developed as a treatment for diabetes.
‘It’s very exciting that research in this area is moving forward.’ 
Karen Addington, of the Juvenile Diabetes Research Foundation, which part-funded the study, said: ‘Making cells efficiently from a person’s own tissue - especially something that is as easy to take as a sample of skin cells - is a really attractive way of making sure the immune system has as little reason as possible to reject new cells when given as a transplant.
‘Currently, people living with type 1 diabetes must inject insulin every day simply to stay alive.
‘There are of course many steps still to overcome before cells like the ones developed through this research can be used to free people from injections – and cure their type 1 diabetes.’ 


Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3386930/Is-end-insulin-jabs-sight-New-treatment-diabetics-skin-reboot-pancreas.html#ixzz4FZZrI9Me
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook



Translation by robot :
Este sfârșitul Jabs de insulină în vedere? Tratamentul nou facut din diabetici "piele ar putea" reboot "pancreas
Descoperire modalitate gasit de a transforma celulele pielii in celule pancreatice sanatoase
Acestea ar putea înlocui pe cele deteriorate in diabetul zaharat de tip 1, oamenii de stiinta cred ca Și vraja la sfârșitul a roda de injectii cu insulina pentru milioane in intreaga lume 


Sute de mii de diabetici ar putea fi eliberate de injectii cu insulina, datorita unui tratament facut din propria lor piele.

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a transforma celulele pielii in celule pancreatice sanatoase, care ar putea inlocui pe cele deteriorate in diabetul zaharat de tip 1.

Această descoperire ar putea însemna sfârșitul a roda de injectii cu insulina.

Un tratament mai natural ar trebui să reducă, de asemenea, șansele de a dezvolta dezactivării mortale si complicatii ale bolii, care variaza de la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si orbire la nervul si leziuni circulatorii si amputatii.

Finalul de injecții cu insulină ar putea fi in conducta, oamenii de știință din California cred. Ei au descoperit o modalitate de a transforma celulele pielii in celule pancreatice sanatoase, care ar putea inlocui cele deteriorate in diabetul zaharat de tip 1

În diabetul zaharat, organismul se lupta pentru a produce sau de a folosi insulina, un hormon necesar pentru a converti zaharul din alimente in energie - deci noi tratamente sunt urgent necesare.

De cercetare din SUA valorificå o tehnica care permite oamenilor de știință să folosească un cocktail de vitamine, gene și alți compuși pentru a transforma un tip de celulă în alta.

Cercetatori, de la Gladstone Institute si la Universitatea din California, San Francisco, a gasit reteta dreptul de a transforma celulele pielii umane in versiuni sanatoase, complet functionale ale celulelor beta pancreatice, care sunt deteriorate in diabetul zaharat.

Altoit într-un șoarece, aceste celule au lucrat suficient de bine pentru a opri animalele in curs de dezvoltare conditie, revista Nature Communications rapoarte.

Desi celulele producatoare de insulina s-au făcut înainte de, noua tehnica este mai rapidă și mai practic.

In viitor, o așchie de piele ar putea fi luate de la brațul unui pacient și folosit pentru a face mii de miliarde de celule beta pancreatice sanatoase.

O potrivire perfectă pentru pacient, aceste celule personalizate ar putea fi puse înapoi în corpul lor pentru a le înlocui pe cele afectate de diabet zaharat lor.

Cercetătorul Dr. Matthias HEBROK a declarat: "Rezultatele noastre demonstrează pentru prima dată că celulele pielii adulte umane pot fi utilizate pentru a genera în mod eficient și rapid celulele pancreatice funcționale care se comporta similar cu celulele beta umane. '

Colegul său, Dr. Sheng Ding, a declarat: "Putem genera un număr practic nelimitat de potrivire pacient-celulele beta producătoare de insulină."

Tratamentul, care nu este încă gata pentru uz uman, ar avea ca scop persoanele cu diabet zaharat de tip 1.

Acest lucru afecteaza 400.000 de britanici, inclusiv aproape 30.000 de copii, si apare atunci cand sistemul imunitar ataca si distruge celulele producatoare de insulina.

Cu toate acestea, ar putea beneficia, de asemenea, unele persoane cu diabet zaharat de tip 2. Cea mai comuna forma de conditie, aceasta este alimentata de obezitate si ratele sunt în creștere ca și extinde Creșterea în greutate.

Celulele pot fi de asemenea folosite pentru a studia diabet și de a găsi noi tratamente medicamentoase.

Anna Morris, de caritate Diabet Marea Britanie, a declarat: "Generarea de celule producatoare de insulina pancreatice in laborator, care ar putea fi transplantate cu succes in oameni cu diabet zaharat, este o zona foarte interesanta de cercetare care ar putea revolutiona tratamentul viitor al stării .

"Rezultatele acestui studiu de laborator special stadiu incipient, care a fost efectuat la șoareci, sunt foarte promițătoare și așteptăm cu nerăbdare să investigațiile viitoare de testare dacă această metodă ar putea fi reproduse la om, și în cele din urmă a dezvoltat ca un tratament pentru diabet zaharat.

"Este foarte interesant faptul că cercetarea în acest domeniu se deplasează înainte."

Karen Addington, al Research Foundation Juvenile Diabetes, care parte-a finantat studiul, a declarat: "Efectuarea de celule în mod eficient de la o persoană din proprie de tesut - mai ales ceva care este la fel de ușor de a lua ca un eșantion de celule ale pielii - este un mod foarte atractiv asigurându-vă că sistemul imunitar are cât mai puțin posibil motiv pentru a respinge celule noi atunci cand este administrata ca un transplant.

"In prezent, persoanele care traiesc cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa injecteze insulina in fiecare zi, pur și simplu, pentru a rămâne în viață.

"Există, desigur, mai multe etape pentru a depăși încă înainte de a celulelor, cum ar fi cele dezvoltate, prin aceasta cercetare pot fi folosite pentru a elibera oamenii de preparate injectabile -. Și vindecarea lor diabet zaharat de tip 1 '

Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3386930/Is-end-insulin-jabs-sight-New-treatment-diabetics-skin-reboot-pancreas.html#ixzz4FZYokfju
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

duminică, 28 octombrie 2012

Remedii pentru stomac


Durerile de stomac




Durerile de stomac apar de obicei din cauza afectiunilor gastro-intestinale, digestive, din cauza unei alimentatii nepotrivite sau consumate in cantitati prea mari. Atunci cand nu ai la indemana niciun medicament care sa te ajute, foloseste cu incredere remediile naturale. 


Cele mai multe stari de disconfort la nivelul stomacului apar din cauza alimentelor ingerate; fie o cantitatea prea mare, fie ceva nepotrivit. Pentru ameliorarea lor exista insa cateva remedii de casa si sfaturi eficiente, dar important este sa stii si ca, daca disconfortul persista un timp mai lung, trebuie sa mergi la medic. 
Potrivit howstuffworks.com, iata de ce trucuri te poti folosi pentru a linisti un aparat digestiv iritat sau pentru a evita sa ajungi in aceasta situatie. 


1. Acorda mai multa atentie alegerilor alimentare pe care le faci

Pentru a te feri cat mai des de problemele temporare de stomac este foarte important sa ai mai multa grija la ce si cat mananci. De regula, stomacului nu ii este usor sa digere daca faci excese, daca mananci doar o data pe zi sau din doua in doua ore, daca mananci foarte gras, etc. 

Daca vrei sa te simti mai bine, tine cont de urmatoarele sugestii: straduieste-te sa fii mai atent la alimentele care te supara (fiecare persoana este sensibila la diferite produse); sari peste condimente, piper mai ales (asta in cazul in care ai remarcat ca ai arsuri de fiecare data cand consumi ceva condimentat); alege mancaruri mai usoare si evita prajelile si preparatele foarte grase; evita broccoli, varza, fasolea daca te balonezi usor (aceasta din urma devine mai putin iritanta daca o tii peste noapte in apa, arunci apa respectiva si apoi o gatesti folosind alta apa proaspata); mananci moderat. 

2. Ai grija ce bei

Laptele poate fi iritant pentru persoanele care au intoleranta la lactoza; cafeaua, alcoolul si tutunul dauneaza, deci ar fi bine sa reduci cantitatile sau chiar sa renunti la aceste produse (chiar si cafeaua decofeinizata este suparatoare pentru unele persoane); bea suficienta apa (sase-opt pahare pe zi). 

3. Ai grija la medicamente

Daca observi ca te doare stomacul atunci cand iei un anumit tratament intreaba doctorul pentru a-ti recomanda si un pansament gastric, in cazul in care nu a facut-o deja; evita, atunci cand se poate, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau cele pe baza de ibuprofen (unele persoane iau astfel de pastile ca posibila solutie la orice durere); nu lua antiacide pentru mult timp si evita laxativele pe baza de substante chimice (alege-le pe cele naturiste). 

4. Straduieste-te sa combati stresul

Stresul poate fi cauza multor probleme temporare si chiar de lunga durata ale stomacului, cum ar fi gastrita, sindromul colonului iritabil, constipatie, diaree. De aceea, chiar daca pare doar teorie, este extrem de important sa constientizezi efectele negative ale acestuia (care sunt mult mai multe) si sa te straduiesti sa il combati pe cat posibil (fa exercitii fizice des, respecta cele trei mese principale ale zilei, dormi suficient, fa tot posibilul pentru a avea cel putin cateva zeci de minute derelaxare pe zi, invata sa meditezi, respira adanc folosind mai mult abdomenul atunci cand te enervezi, pentru a te calma). 

5. Bea ceaiuri: de chimen, de scortisoara, de ghimbir, de menta

Semintele de chimen ajuta digestia si amelioreaza problemele legate de gazele intestinale. Pune o lingurita de seminte intr-o cana, adauga apa fierbinte, acopera cana si las-o cateva minute. Strecoara ceaiul si bea-l pe stomacul gol; poti repeta de pana la trei ori pe zi. 

Ceaiul de scortisoara stimuleaza sistemul digestiv (motilitatea), iar ghimbirul ajuta in special atunci cand sunt probleme de balonare si greata. In cazul acestor doua alimente pune insa doar cate o jumatate de lingurita la cana (sau chiar un sfert de lingurita daca este vorba de scortisoara).

Menta poate ameliora crampele (pune o lingurita de menta uscata la o cana). Si acest ceai trebuie baut pe stomacul gol. 

6. Foloseste bicarbonat de sodiu alimentar

Dizolva o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar intr-o jumatate de pahar cu apa si bea solutia imediat. Aceasta are proprietati antiacide. Ai grija insa! Daca ai probleme cu tensiunea (este prea mare) sau ai restrictii la sodiu nu folosi acest remediu. 

7. Mananca biscuiti

Daca simti ca te arde stomacul desi nu ai mancat nimic si e trecut de amiaza poti rontai cativa biscuiti care absorb din sucurile gastrice; asta insa doar in cazul in care contextul nu iti permite sa mananci o hrana mai sanatoasa. 

8. Mananca mere

Acestea sunt bogate in fibre, iar fibrele ajuta in timp la functionarea cat mai corecta a aparatului digestiv. Indicat este sa consumi un mar de cateva ori pe saptamana sau chiar unul pe zi, numai ca trebuie sa-l mananci cu tot cu coaja pentru a profita de toate beneficiile lui. 

9. Mananca o banana

Potrivit unor studii, bananele amelioreaza durerea de stomac. Poti consuma una pe zi. 

10. Bea o bautura acidulata

Desi acidul nu este prea bun pentru organism din mai multe puncte de vedere, in cazul in care ai mancat mult, cateva guri de apa minerala te pot ajuta sa elimini mai repede aerul adunat in stomac. 

11. Ajuta-te de o sticla cu apa fierbinte

Daca pui o sticla cu apa fierbinte intr-un prosop si o tii apoi aproape de stomacul tau, disconfortul ar putea fi ameliorat deoarece caldura stimuleaza fluxul sangvin. 


Remedii naturiste pentru afectiunile stomacului

Bolile gastrice si ulceroase sunt afectiuni cu o frecventa foarte ridicata in randul populatiei adulte. Datele statistice arata ca circa 20% dintre persoanele cu varsta de peste 30 de ani sunt afectate, iar in randul celor trecuti 60 de ani procentul bolnavilor ajunge la 66%.


Pentru aceste afectiuni este necesar sa se recurga la un regim alimentar din care sa nu lipseasca mazarea, cartoful, varza, mierea, iar ca remedii fitoterapeutice sunt recomandate infuziile din radacina de lemn dulce, coaja de stejar, frunze de rachitan, flori de salcam, galbenele. 



Este foarte important sa se evite starile de stres si tensiune, intrucat componenta nervoasa intretine arsurile si durerile de stomac. In aceste conditii, seara, inainte de culcare, se recomanda ceaiuri calmante, cum ar fi cel de talpa gastei. 



Gastritele



Gastritele hiperacide se trateaza cu plante care contin principii active slab alcaline, antiinflamatoare si cicatrizante, neindulcite, administrate sub forma de infuzii sau decocturi din flori de salcam, musetel, galbenele, coada-calului, papadie, patlagina, merisor, frunze de zmeur si radacini de tataneasa, obligeana si lemn-dulce. 



Dimineata si seara este indicat sa se ia cate o lingura de ulei de sunatoare. Ceaiurile diuretice si gastrice, din plafare si farmacii, sunt de asemenea recomandate. Sunt utile si vitaminele B1, B6, C si D. 



Pentru gastritele hipoacide se se recomanda infuzii sau tincturi din galbenele, sovarv, menta, roinita, obligeana, sunatoare, tintaura, maghiran, chimion si coji de portocale. Durerile puternice pricinuite de afectiunile gastrice pot fi calmate cu ceaiuri de pelin, coada-racului, siminoc, musetel, coada-soricelului, radacini de tataneasa, valeriana, gentiana si obligeana, seminte de anason, chimion si fenicul.



Un alt remediu naturist in aceasta situatie este o cana cu apa calda si purificata prin 6 fierberi repetate, care se bea inainte de mese.



In cazul in care gastrita s-a complicat si au inceput sa apara hemoragii interne, se bea un decoct din scoarta de stejar, radacini de troscot, musetel, traista-ciobanului sau urzica vie. 



Pentru toate tipurile de gastrita, in special pentru cele hipoacide, se recomanda 50 de grame de miere de albine, de trei ori pe zi, cu circa 30 de minute inaintea meselor principale. Scopul curei cu miere este normalizarea secretorie si motorie a stomacului.



Remedii în durerile de stomac


Te arde stomacul, balonările sunt la ordinea zilei şi nu mai ştii cum să scapi de crampe? Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune cum scăpăm de durerile abdominale.

Arsura la stomac
Reprezintă o durere situată în capul pieptului şi care poate iradia în spatele stern. Este cauzată de refluxul gastro-esofagian şi agravată de poziţia toracelui, respectiv de poziţia- culcat imediat după masă, de mesele iritante reci sau fierbinţi, de fumatul excesiv şi de consumul de alcool. Sunt de ajutor:
Ţintaura, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se consumă 3 căni pe zi
Suc de cartof crud, 2-3 cartofi cu coaja roşie, bine spălaţi, se introduce cu tot cu coajă în storcător; se consumă imediat (proaspăt), pe stomacul gol, dimineaţa, 50-70 ml
Apă de argilă, în 200 ml de apă plată se pun 5 g de argilă, se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn şi se lăsă de seara până dimineaţa; dimineaţa se consumă apa limpede de deasupra argilei (nu se amestecă), pe stomacul gol; cura se ţine 21 de zile, apoi se face pauză 21 de zile; cura se poate relua de 5-6 ori.
Balonarea
Reprezintă senzaţia de mărire a abdomenului ca urmare a acumulării de gaze în intestine. Ne putem trata cu:
Automasaj abdominal, prin mişcări ale palmelor, circulare şi în spirală, pornind de la ombilic, dinspre dreapta spre stânga (în sensul acelor de ceasornic); se efectuează timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi comprese abdominale cu bitter suedez
Dietă, o alimentaţie bogată în sucuri de morcov, varză albă şi cartofi cruzi; zilnic se consumă alternativ unul dintre acestea, câte 100 de ml, dimineaţa, pe stomacul gol
Lămâie, infuzie din o jumătate de lămâie la 400 ml de apă clocotită; se bea caldă – o jumătate din cantitate înainte de masă şi o jumătate din cantitate după
Coriandru, infuzie dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se bea fracţionat, în timpul unei zile, între mese
Crampele la stomac
Reprezintă durerea însoţită de senzaţia că stomacul se strânge. Iată ce ne ajută:
Busuioc, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită, se consumă seara, o cană, înainte de culcare
Cimbru, o linguriţă de plantă se macerează în o lingură de apă rece, timp de 5 minute, se introduce maceratul în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară şi se consumă două căni pe zi
Pulbere de cărbune/cărbune medicinal, se administrează câte un gram, zilnic, dimineaţa şi seara; are rol detoxifiant şi calmează crampele.



Ceaiurile si condimentele sunt produse care de obicei nu lipsesc din nicio casa si tocmai de aceea este mult mai sanatos sa le folosesti pe acestea in defavoarea medicamentelor.


Musetel


Ceaiul de musetel este un remediu foarte puternic impotriva durerilor de stomac, a gazelor si chiar a diareei.  Conform Institutului National de Sanatate, musetelul este considerat de multa vreme o metoda traditionala de vindecare a multor afectiuni diferite.

Flavonoidele si uleiurile esentiale continute de musetel protejeaza mucoasa stomacului si actioneaza ca un balsam asupra intestinelor, relaxand totodata muschii.

Prepara-ti o cana de ceai de musetel pe care sa o indulcesti cu putina miere si consum-o  dupa masa.


Fenicul


Potrivit cercetarilor stiintifice efectuate in cadrul Universitatii Michigan, feniculul este o planta care calmeaza stomacul iritat, indeparteaza durerile, flatulenta si problemele de digestie.  Mai mult decat atat, feniculul furnizeaza organismului un numar impresionant de vitamine, substante nutritive, fibre, acid folic si potasiu.

Ceaiul de fenicul este des utilizat si in cazul copiilor care sufera de balonare sau crampe instestinale.

Toarna apa fierbinte peste o lingurita de fenicul uscat, lasa la infuzat 3 minute, strecoara si consuma ceaiul.


Ghimbir


Uleiurile esentiale prezente in ghimbir au actiune digestiva, laxativa si antiacida, iar specialistii de la Institutul National de Sanatate din SUA  sunt de parere ca acesta face fata cu succes chiar si greturilor provocate de sarcina sau chimioterapie .

Totusi, daca durerile persista, este recomandat sa consulti un medic si sa faci un set de analize pentru a vedea care este cauza durerilor.

Otetul de mere 

Otetul de mere are un efect foarte bun asupra stomacului – acesta inlesneste digestia si neutralizeaza substantele toxice din organism. Adauga o lingura de otet de mere intr-un pahar cu apa si bea incet toata solutia din paharul respectiv.


Bicarbonat de sodiu


Desi initial ti-ar starni indoiala consumul de bicarbonat este bun pentru stomac deoarece are efectul de a neutraliza surplusul de acid, ceea ce duce la indepartarea durerilor. Adauga o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa si consuma lichidul. Desi are un gust neplacut, bicarbonatul indeparteaza rapid durerile.

Totusi, este contraindicat sa faci abuz de consumul de bicarbonat pentru ca la un moment dat poate avea efect invers, marind cantitatea de acid secretata de stomac. Asadar, acest tratament este eficient, insa in doza corecta si pe o perioada bine determinata.

ingoodfeather.com

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...