Lista mea de bloguri

sâmbătă, 16 iunie 2012

Stranutul - Reactia imunologica

Stranutul si jucariile din plus 
  
Alergii, oameni care se sufoca, li se umfla fata, le curge nasul in nestire, tusesc, au mancarimi pe zone intinse le pielii, se confrunta cu reactii paroxistice la administrarea unor medicamente.

Medicina acuza alergiile, uneori punandu-le in carca si acuzatii pe care alergiile nu le merita. Oricum, fac unor oameni viata un calvar.

Alergia este o reactie imunologica exagerata la o agresiune obisnuita. Incercand o explicatie accesibila omului obisnuit, alergia inseamna ca, la aparitia unui factor banal (praf, puf de plop, polen), armata de aparare imunitara a unor indivizi porneste o batalie cu totul exagerata fata de un atac nesemnificativ. Este vorba de o dereglare a sistemului imunitar al unor oameni, mecanism pe care stiinta inca nu l-a descifrat. Si fiindca se intalnesc mai ales anumite tipuri de alergii, e bine sa mentionam ca cel mai frecvent se inregistreaza rinite alergice si astm alergic. In anumite perioade ale anului, puful de plop si polenul care plutesc in aer le provoaca anumitor oameni rinite alergice. Dar la o serie de alergeni se manifesta si o reactie in domeniul respiratiei, se constata simptome ale astmului alergic. Rinita este o inflamatie a mucoasei nazale, astmul alergic este o inflamatie a mucoasei de pe traseele respiratorii inferioare.

De regula, rinita alergica si astmul alergic actioneaza impreuna. Exista statistici care apreciaza ca din totalul de cazuri de astm, 70%-80% sunt de natura alergica. Rinita alergica inseamna curgerea secretiilor din nas, stranut repetat, pe omul alergic il mananca nasul, dar si ochii, care curg la randul lor, nu este vorba de un banal guturai, rinita tinde sa se permanentizeze, iar coincidenta instalarii ei cu sezonul polenului sau cu o anumita camera da de banuit ca este o alergie. In primul rand trebuie adoptate unele masuri nemedicamentoase. In praful de casa exista niste acarieni, adica micropaianjeni ce se inmultesc in umezeala igrasiei. Acarienii din praful de casa produc 70%-80% din alergiile respiratorii. Se impune renuntarea la covoare, la jucariile din plus, canapeaua trebuie inlocuita cu o saltea din burete, pernele si plapuma trebuie invelite cu huse antialergeni.




Mancare din Fructe


SALATA CU FRUCTE SI LEGUME


Timp de preparare: cca 20 minute. 
Cca 110 kcal/portie. 
Se consuma cu bagheta proaspata. 
Ingrediente 

200 g varza alba
200 g morcovi
4 l.s. suc natural de portocale
4 l.s. otet de fructe
1/2 l.c. sare
piper negru macinat
putin zahar
2 l.s. ulei de floarea-soarelui
8 jumatati de nuci
1 lg. frunze de patrunjel
2 mere mici acrisoare
felii de portocale pentru ornat

Mod de preparare 
1. Varza se taie in fasii subtiri si morcovii in cubulete mici. 
2. Se amesteca sucul de portocale cu otet, piper si zahar. Apoi se incorporeaza 
uleiul si se bate putin. Legumele se pun in marinata si se amesteca totul. 
3. Nucile se taie marunt. Frunzele de patrunjel se toaca si varful acestora se 
pastreaza pentru ornat. 
4. Merele se taie in patru, se indeparteaza cotorul si pulpa fructului se taie 
in felii subtiri. 
5. Salata de legume se asaza pe un platou sau pe farfurii impreuna cu merele. 
Deasupra se presara nuci si frunze de patrunjel. Se orneaza cu felii de 
portocale si cu frunzele de patrunjel tocate. 



Crema de fructe

•5 dl de iaurt, 250 g de zahar, 250 g de fructe, gelatina.
•Iaurtul se amesteca cu zahar si cu fructele zdrobite, apoi se adauga gelatina

dizolvata in putina apa. Se pune in pahare si se da la frigider



Crema de piersici

•500 g de piersici, 4 oua, 150 g de zahar, 1/2 pahar de vin, 2-3 foi de
gelatina.
•Se curata piersicile si se pun cu zaharul si vinul sa fiarba pana se obtine un
piure gros. Se adauga gelatina dizolvata in apa calda si galbenusurile. Se da
jos de pe foc si cand se raceste se adauga albusurile batuta spuma, se
incorporeaza, se pune crema in cupe si se da la frigider.

Salata de banane
      Ingrediente:

      banane (3), zahar pudra (2 linguri), zeama unei jumatati de portocale.

      Mod de preparare:

      Se curata bananele, se taie in felii, se stoarce portocala peste ele si se 
      amesteca cu zaharul.

      Servire:

      Se serveste rece. 

Salata de caise
      Ingrediente:

      caise (1/2kg), zahar pudra (150g), zeama de lamiie (1 lamaie), vin alb (1 
      pahar).

      Mod de preparare:

      Caisele se curata de coaja, li se scot iamburii si se pun intr-o 
      compotiera. Peste ele se presara zaharul pudra, zeama de lamiie si, la 
      sfirsit, paharul cu vin alb. Se da la rece.

      Servire:

      Se serveste peste 4-5 ore. 

Salata de capsuni
      Ingrediente:

      capsuni (500g), zahar tos (250g), vin rosu (1 pahar), coaja de lamiie (1/2 
      lamaie).

      Mod de preparare:

      Din zahar, vin si coaja de lamaie se fierbe un sirop gros. Cald, se toarna 
      peste capsunile curatate, spalate, scurse pe sita si puse intr-o 
      salatiera. Se da la rece.

      Servire:

      Se serveste peste 3-4 ore. 

Salata de pepene galben
      Ingrediente:

      pepene galben (1), zahar (3 linguri), rom (2 linguri).

      Mod de preparare:

      Pepenele, taiat bucatele, se presara cu zahar si se stropeste cu rom. Se 
      lasa la rece.

      Servire:

      Se serveste peste 2-3 ore. 

    




Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...