Lista mea de bloguri

vineri, 26 octombrie 2012

Alimentele lunii octombrie

Superalimentele lunii octombrie

Toamna este unul dintre cele mai bogate anotimpuri ale anului. Pietele abunda in fructe, legume si condimente aromate, care mai de care mai gustoase si satioase. Produsele de toamna sunt colorate si reprezinta o bucurie pentru toate simturile.

In luna ocotombrie, fructele si legumele de sezon sunt alegeri sanatoas pentru orice persoana care isi doreste o varietate cat mai mare in alimentatie.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Iata mai jos ce alimente sa consumi in luna octombrie:

1 Morcovi. Morcovii reprezinta principala sursa de vitamina A si betacaroten. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru vedere. In plus, morcovii sunt si surse importante de fibre, potasiu si vitaminele C si K.

Morcovii pot fi consumati atat cruzi, cat si fierti. De asemenea, din morcovi poti prepara si supe delicioase.

2 Dovleac. Dovleacul reprezinta alimentul vedeta al toamnei. 200 de grame de dovleac ofera organismului mai mult de 200% din cantitatea recomandata de vitamina A. Vitamina A este cruciala pentru vedere si sistemul imunitar, pe care il intareste si il stimuleaza.

Dovleacul este bogat si in alfa si beta caroten, doi nutrienti asosciati cu longevitatea. Pulpa de dovleac este de asemenea bogat in fibre, care sunt esentiale pentru digestie. De asemenea, semintele de dovleac contin grasimi benefice pentru organismul uman.

3 Rodii. Aceste fructe gustoase sunt bogate in antioxidanti puternici, fibre si vitaminele C si K. Rodiile sunt benefice pentru tratarea cancerului de prostata si san. Rodiile pot fi consumate la micul dejun, cu cereale, lapte si fructe. De asemenea, si sucul de rodie are calitati extrem de benefice pentru organismul uman.

4 Anghinare. In luna octombrie, te poti bucura de beneficiile acestei legume. anghinarea este bogata in vitamina C si fibre si este si o sursa importanta de antioxidanti. In plus, anghinarea este saraca in calorii, fiind astfel extrem de benefica pentru persoanele care se afla la dieta. Anghinarea paote fi consumata in salate, mancaruri si chiar supe.

5 Sfecla rosie. Sfecla rosie este bogata in antioxidanti extrem de puternici, care au proprietati antinflamatorii. Sfecla rosie poate fi consumata cruda in salate, dar si coapta sau marinata in supe, orez si mancaruri la cuptor.
6 Varza. Varza este unul ditnre cele mai ieftine si populare alimente ale toamnei. Bogata in fibre, varza este si o sursa importanta de vitamina C si potasiu. Joaca un rol important in prevenirea cancerului. Varza poate fi consumata atat cruda, in diverse salatate, cat si gatita, la cuptor sau calita usor.

 7 Ceapa. Chiar daca ceapa este disponibila in piete pe tot parcursul anului, toamna este mult mai gustoasa si contine cele mai multe substante nutritive. Ceapa reduce colesterolul si tensiunea arteriala. In plus, reduce riscul de cancer de prostata. De asemenea, ceapa are proprietati antiinflamatorii si antihistaminice.

Ceapa poate fi consumata atat cruda, cat si gatita in supe, omlete, sosuri, creme, salate si sandwich-uri. Alaturi de usturoi, ceapa este un ingredient indispensabil in bucatarie.
 
 http://sanatate.acasa.ro/nutritie

Alimentele bogate in fibre




Alimente bogate in fibre
Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.

Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.

Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.

Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".

Iata ce poti consuma:
 Alimente bogate in fibre

Porumb


Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.

Migdale


Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.

Fasole neagra


Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.

Avocado


Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.

Pere


Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.

Orez brun

Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Linte


Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.

Paste integrale


Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.

Zmeura


Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.

Broccoli


Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.

Mere


Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta




Printre legumele cele mai bogate in fibre se numara anghinarea. La noi este mai cunoscuta poate datorita Anghirolului, medicament folosit in afectiunile biliare

Tabel: Cantitatile aproximative de fibre vegetale totale (solubile si insolubile) pentru anumite alimente de baza.
Legume si zarzavaturiCantitate portieCantitate medie de fibre totale (g)
Mazare fiarta 
Linte fiarta
Fasole boabe fiarta
Anghinare gatita
Broccoli fiert
Varza fiarta
Ceapa cruda
Usturoi
Rosie
Dovleac gatit
Conopida fiarta
Morcov crud
Gulie
O ceasca 
O ceasca
O ceasca
1 bucata
O ceasca
O ceasca
100g
Un catel
1 bucata (aprox. 120g)
1 ceasca
O ceasca
O bucata
100g
16,3 
15,6
13
10
5
5
2
0,1
1,5
2,7
3
1,7
3,6
Fructe oleaginoase si seminte
Seminte de floarea soarelui 
Migdale
Fistic
Seminte de in (maruntite)
Nuci
O mana (1/4 ceasca) 
23 bucati
50 bucati
O lingurita
Miezul a 7 nuci

3,5
3
2,8
2
Fructe
Fructe de padure 
Para
Mar
Capsuni
Banana
Portocala
Smochine uscate
Curmale deshidratate
Stafide
Prune uscate
O ceasca 
1 bucata
1 bucata
O ceasca
O bucata
O bucata
2 bucati
2 bucati
O ceasca
O ceasca

5,5
4,4
3,3
3
3
1,6
1,8
5,4
7,6
Cereale si produse de panificatie
Fulgi de ovaz integral 
Spaghete din grau integral (fierte)
Orez semidecorticat  fiert
Paine de secara
Tarate de grau crude
Tarate de psyllium
100g 
O ceasca
O ceasca
O felie
100g
100g
3,5 
6,2
3,5
1,9
43
71

Hreanul - conţine minerale şi antibiotice naturale


1. Forţa lui vindecătoare e remarcabilă - iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea
bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine (C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice naturale .


Salata de hrean, eficientă în răceli sau gripe. Principiile active din rădăcina crudă de hrean şi mai ales antibioticele distrug bacteriile care pot produce amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au substanţele care curăţă căile respiratorii, permiţând eliminarea virusurilor odată cu mucusul adunat în trahee sau bronhii. Este evident că şi în cazul contactului respirator cu virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule. Pentru protecţia împotriva infecţiilor bacteriene sau cu virusuri se recomandă consumul de salată de rădăcină de hrean, cu oţet de mere, mai ales dimineaţa şi la masa de seară.
2. Previne infarctul miocardic şi accidentele cerebrale

O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul ajută la realizarea unei mai bune circulaţii a sângelui în zonele periferice. Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a transpiraţiei excesive.
Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul de hrean scade semnificativ riscul variaţiilor mari de tensiune sau al formării de cheaguri sangvine ce ar putea rupe sau bloca vasele ce irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi hrană muşchiului cardiac şi creierului. O mai bună elasticitate a acestor vase este un real avantaj în cazul apariţiei unor cauze ce ar putea provoca un infarct sau un accident cerebral.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



3. Scade riscul apariţiei cancerului

Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la reparaţia genelor care sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer.
4. Leac pentru problemele digestive
Hreanul creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de stimulare a digestiei prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor stomacului şi intestinelor. Este un bun antidiareic şi o reală "otravă" contra viermilor intestinali şi a ouălor acestora.

5. Are efect antiinflamator

Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează lichidele acumulate în anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în orice proces inflamatoriu, începând cu simptomul nasului înfundat sau trauma produsă de o lovitură puternică.
Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra cauzei durerii produse de inflamaţie.
6. Acţionează asupra metabolismului zaharurilor şi grăsimilor

Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor mecanisme ale ficatului, responsabile de transformarea zaharurilor şi grăsimilor. S-a dovedit că există 12 compuşi specifici ai hreanului care scad ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.



Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...