Lista mea de bloguri

sâmbătă, 28 iulie 2012

Mierea de albine - Medicament minune



Medicina populara americana: mierea de albine, o minune de medicament


     
Niciuna dintre credintele si superstitiile afro-americanilor nu poate fi mai relevanta sau mai acceptata de alte culturi decat puterea de vindecare a mierii de albine si "puterile magice ale albinei", micuta Apis meliphera.
Mierea e un lichid vascos, produs de albine, prin extragerea esentelor din nectar si polen, fiind un amestec foarte complex.

Mierea contine fructoza, glucoza, acizi organici,vitamine, minerale, apa si pigmenti vegetali, depinzand de provenienta ei.

Observatii facute de-a lungul generatiilor, inca de cand traiau ca oameni liberi in Africa natala, i-au convins pe samanii lor ca albina are "puteri magice": mierea nu se strica niciodata. Se poate cristaliza, dar nu se strica.


Adevarul e ca albinele cultiva o anumita tehnica prin care mierea primeste caracteristici antibiotice. E vorba de unul dintre cei mai buni conservanti dealimente, "inventat" de
albine: sulfaminolul. De asemenea, previne infestarea mierii de albine cu ciuperci si bacteriidin familia drojdiei de bere.

Aproape totul despre albine si mierea de albine (I)
1. O lingurita de miere si un pahar de apa, dimineata, pe stomacul gol actioneaza ca un excelent tonic cu efecte similare unei cesti de cafea. Aportul caloric este rapid epuizat pentru ca mierea este energie pura si un combustibil fantastic pentru creier, inima si in general pentru tot organismul. Metoda este folosita in terapiile chinezesti si tibetane si este miraculoasa daca o respecti in fiecare zi. Culmea este ca nu are contraindicatii, nici macar in cazul celor care sufera de diabet.
2. Proprietatile medicinale ale mierii au fost recunoscute din timpuri imemoriale. Mierea trateaza foarte eficient tusea si racelile, amelioreaza si vindeca bolile infectioase si bacteriene ale plamanilor, este tratament excelent pentru durerile in gat, laringite si alte afectiuni respiratorii. Cei care consuma constant miere si au astm resimt o reducere a crizelor si deseori se considera vindecati. Mierea consumata dimineata este leac pentru bolile de stomac si pentru afectiunile metabolice, ajuta la imbunatatirea apetitului, relaxeaza intestinele, stimuleaza peristaltismul si tonifica musculatura.
3. O lingurita de miere de tei dizolvata intr-o ceasca de lapte cald este un veritabil somnifer. Aceeasi combinatie este un stimulent pentru memorie, atunci cand este bauta la culcare si este un tonic fara nici un fel de contraindicatii pentru copiii in crestere.
4. Mierea nu se strica. Depozitata in borcane de sticla, inchise etans se poate pastra ani de zile fara ca nici una din proprietatile ei sa scada. Mierea pastrata in conditii improprii nu se strica ci se dilueaza sub efectul umezelii.
5. Furnicile nu manaca miere. Daca vezi miere atacata de furnici ai dovada certa ca mierea este combinata cu zahar sau este o miere falsa.
6. Mierea este cel mai bun tratament pentru piele. Previne ridurile, hidrateaza, vindeca acneea, vindeca bolile de piele, este balsam, unguent si antibiotic natural pentru toate leziunile cutanate indiferent de natura lor. Mierea vindeca plagile infectate ale pielii.
7. Diluata cu apa este un adevarat sampon pentru par. Siropul de miere curata, ingrijeste si hidrateaza pielea capului si parul. In plus vindeca si combate matreata.
8. Despre miere se vorbeste in Biblie si in Coran. Se considera ca este un aliment care vindeca bolile si ca poate asigura supravietuirea omului ca aliment unic.
9. Mierea este considerat a fi singurul aliment care contine toate ingredientele necesare pentru a sustine viata. Acestea includ vitamine, minerale, apa şi enzime. Mierea contine, de asemenea, antioxidanti care ajuta la imbunatatirea functionarii creierului. 
Sursa foto: pixabay.com

Vindecatorii din comunitatile afro-americane folosesc puterea data de Dumnezeu albinelor pentru a vindeca o gama variata de maladii, de la anemie la zoonoze (boli transmise de la animale).

Copiii nou-nascuti, debili, cu mame fara lapte sunt pusi la o dieta de miere cu lapte si amidon din porumb. Zaharul si restul nutrientilor din miere sunt suficienti sa le asigure o crestere rapida pana ajung sa manance legume pasate. Din moment ce mierea are proprietatea de a retine apa, cand se amesteca in aluatul de facut paine, o va tine proaspata pentru multa vreme. De asemenea, poate prelungi supravietuirea vitaminelor din grupul B.

Mierea de albine are diverse caracteristici, depinzand de flora de provenienta. In acest domeniu, "omul vindecator" din comunitatea afro-americanilor e o autoritate care nu poate fi deloc disputata: el cunoaste toate plantele din regiune, dupa nume si dupa proprietati, a observat, in detalii, comportamentul albinelor si stie ce fel de miere poate vindeca anumite maladii.

Aproape totul despre albine si miere (II)

"Nisipul in urina" (pietre la rinichi) e o conditie patologica ce afecteaza multa lume, in special in regiunile subtropicale. Spre consternarea medicilor si a oamenilor de stiinta, "vracii" afro-americani "vindeca" aceasta boala prin cresterea cantitatii de calciu alimentar. Fac o faina din oase uscate, coji de ou, carapace de scoici de mare, lapte si miere. Bolnavul consuma, la fiecare masa, un pahar mare (250 ml), pentru o perioada de vreo 30 de zile, "de la luna noua la luna noua". In timpul tratamentului, alcoolul, cafeaua, grasimile sau activitatile fizice extenuante sunt interzise.

In termeni stiintifici nu exista o explicatie acceptabila pentru aceasta metoda de tratat pietrele la rinichi, desi pare sa fie eficienta.

In engleza, pentru "spirit" si "spirt" (alcool) se foloseste acelasi cuvant, diferenta reiesind din context. De aceea, cand unii dintre vindecatorii afro-americani se refera la "spiritul albinei", vorbesc de mied, o bautura alcoolica, facuta prin fermentarea unei solutii de apa fiarta si miere de albine. Folosit ca dezinfectant sau pentru spalat gura, e destul de eficace, comparandu-l cu ce se poate obtine din farmacii.

Ca bautura, consumat rece, induce o euforie alcoolica slaba, are un efect energetic regenerativ si previne constipatia, imbunatatind digestia.

Mierea de albine de la flori de langa malul marii are un continut de sulf ridicat, pe care albinele il transforma, cumva, in procaina hidroclorica sulfa, care e un anestezic. Prin procese care au loc la nivelul fagurelui, aceasta molecula extrem de complexa a procainei hidroclorice se rupe in segmenti moleculari mai scurti, sulfanilamide si sulfacetamida. Asta explica vindecarea leziunilor infectate, cu miere de albine.

Dintre cei opt aminoacizi indispensabili corpului uman, toti se gasesc in miere, in diverse cantitati, cu exceptia L-triptofanului.

Mierea, folosita ca tratament pentru rani

Toate aceste "molecule ale vietii" se gasesc din abundenta in mierea de albine provenita din regiuni tropicale si subtropicale. Cu cat albinele se muta mai la nord, cu atat concentratia acestor substante scade.

Industriile de medicina alternativa au inceput sa ia seama de cunostiintele vindecatorilor afro-americani, care se imputineaza in numar de la an la an, incorporand in inventarul lor din ce in ce mai multe extrase din miere de albine.

Exista o imensa farmacopee, nedescoperita inca de marii fabricanti de farmaceutice, pe care samanii, vindecatorii, vracii, sau asa-numitii "medicine men" din comunitatea afro-americanilor o cunosc bine. Probabil, de milenii... 

Ce trebuie sa stim despre mierea de albine

Mierea de albine a fost primul aliment dulce descoperit si folosit de om inca din timpuri imemorabile. Documentele vechi spun ca mierea a fost folosita initial ca hrana, dar si in medicinasi ritualurile religioase.
Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni gastro-intestinale, renale si respiratorii si pentru tratamentul ranilor.

Dioscoride trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale si Pliniu recomanda mierea amestecata cu untura de peste la tratarea ranilor infectate.

Dupa consistenta, mierea este fluida si cristalizata sau zaharisita. Multe persoane cred ca mierea zaharisita nu este naturala. Toata mierea naturala se zahariseste, cu o singura exceptie: mierea de mana, provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori.

Atentie! Mierea zaharisita nu se incalzeste, deoarece isi pierde o mare parte din vitamine si toate enzimele, putand deveni, in acelasi timp, toxica, prin acumularea de compusi nocivi.

Mierea monoflora, provenita integral sau in parte din nectarul florilor unei singure specii, (tei, salcam, floarea soarelui sau menta) este mai cautata si mult mai scumpa. Consumatorii cauta si cumpara, pentru parfum si gust deosebit, mai ales miere monoflora.

Stuparii stiu insa ca cea mai buna miere este cea poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Mierea de fan, de exemplu, cuprinde in compozitie nectar adunat de albine de la mai mult de 60 de flori care intra in alcatuirea fanului.

Se spune despre miere ca ingrasa. Sigur, ca orice produs alimentar consumat in exces, ingrasa chiar si mierea de albine, dar nu simpla, ca atare, ci in combinatie.

De regula, copiilor, persoanelor in varsta, convalescentilor sau celor care vor sa se ingrase li se recomanda la micul dejun sau la masa de seara paine, unt si miere de albine. Aceasta combinatie este intr-adevar fatala pentru cei care nu vor sa se ingrase.

Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural. Daca faceti sport de performanta, ori aveti zile cand trebuie sa conduceti foarte mult sau sa faceti un efort deosebit, care stiti ca o sa va oboseasca la un moment dat, nu apelati la energizantele lichide din comert, care au cofeina si dau dependenta.

Mierea de albine insa, adevarat miracol al naturii, face minuni. Una, doua lingurite de miere energizeaza organismul, il fortifica, il pregateste pentru efort de lunga durata ori lupta cu frigul sau arsita.

Mierea de albine nu are efecte adverse, nu da dependenta si e bine s-o avem intotdeauna la indemana, oriunde am fi.

Daca va hotarati sa renuntati la zahar si sa va indulciti ceaiul sau cafeaua cu miere de albine, atunci e bine sa stiti ca lichidele nu trebuie sa fie fierbinti, pentru ca mierea si-ar putea pierde o parte din constituientii ei naturali. 

Nimic nu-i mai bun ca zaharul pe rana!


Poate parea surprinzator, insa zaharul ar putea fi noul medicament miraculos, mai ales in caz de taieturi, arsuri, infectii sau rani. Mai multe studii au aratat ca acesta grabeste vindecarea. In plus, e sigur, ieftin si daca nu la indemana, macar usor de procurat. 
In Argentina, oamenii de stiinta de la Universitatea Buenos Aires au tratat cu zahar comun ranile a 120 de pacienti, observand ca acestea s-au vindecat in proportie de 99% in 9 pana la 17 zile.

In SUA, medicii de la Delta Medical Center din Greenville, Mississippi, au obtinut rezultate similare in urma unui studiu care s-a intins pe 5 ani si care a cuprins 605 pacienti, conform Third Age. Acestia au observat ca zaharul, in combinatie cu un derivat din iod foarte bland, a un rezultat mai bun decat oricare dintre produsele aflate in prezent pe piata.

Ranile astfel tratate s-au vindecat mai repede decat daca ar fi fost altfel ingrijite sau chiar lasate sa treaca de la sine. Nevoia de antibiotice a fost redusa, la fel si cea de calmante. In plus, zaharul se indeparteaza simplu, doar spaland rana cuapa.

De ce functioneaza insa acest "tratament"? Zaharul este un antibacterian natural, inhiband dezvoltarea microorganismelor. In plus, tine hidratata zona si stimuleaza regenerarea tesutului.

Singura conditie pentru ca tratamentul sa functioneze este ca rana sa nu mai sangereze 24 de ore inainte de aplicarea zaharului.

Rezultatele studiilor nu fac decat sa arate ca vechile practici au un temei. Inca din 1700 i.Ch, se credea ca ranile dobandite in lupta trec cu o mixtura de grasime si miere zaharisita. 

Mierea de albine ajuta la combaterea sinuzitei

Cercetatorii canadieni de la Universitatea din Ottawa au descoperit ca mierea ar putea ajuta la combaterea sinuzitei cronice. Mierea contine un agent antimicrobian care ataca bacteriile responsabile pentru mai multe infectii.

Studiul confirma practic beneficiile utilizate in medicina traditionala de sute de ani, scrie Femme Actuelle.

Cercetatorii au aplicat miere si antibiotice pe bacteriile care cauzeaza sinuzita si au descoperit ca mierea a fost mai eficienta decat antibioticile pentru a le distruge.

Este adevarat insa ca bacteriile au suferit mutatii in timp pentru a rezista la antibiotice. Studiul concluzioneaza ca mierea ar putea servi ca un tratament pentru infectiile cronice.

Sub forma de cataplasma, acesta ajuta la vindecarea ranilor infectate de bacterii. Efectul antiseptic al mierii provine dintr-o enzima produsa de albine. Aceasta enzima permite transformarea constanta a unor cantitati mici de zahar intr-un antiseptic.

Utilizarea mierii ca un unguent nu este insa o descoperire a epocii contemporane. Egiptenii o aplicau pe rani si se pare ca si vechii greci si chinezii ii cunosteau valorea medicala.

Trateaza-te simplu si natural la tine acasa cu ajutorul mierii

Nimeni nu stie cand a fost descoperita comoara ascunsa din stupi, insa unele picturi facute de cativa apicultori intr-o pestera din Spania dovedesc ca folosirea mierii dateaza de cel putin 7.000 de ani.

In acele vremuri, mierea era naturala 100%, insa ceea ce gasim noi pe piata nu este tocmai la fel. Daca vrei sa urmezi o cura pe baza de miere, ai grija sa alegi una de buna calitate.

Care2 te invata cum te poti trata simplu la tine acasa cu ajutorul mierii.

Pentru obezitate, tensiune arteriala ridicata sau nivel ridicat de colesterol, bea dimineata o ceasca de apa fiarta cu o lingurita de miere si cu 5-10 picaturi de otet de cidru de mere.

Pentru ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, ia in fiecare zi o lingurita de miere cu 200 mg de guggulu sub forma de praf.

Daca suferi de ulcer oral, aplica o lingurita de miere si putin sofran de India direct pe ulceratiile bucale sau pe ranile de pe limba. Acest amestec va genera saliva si va scoate toxinele, scuip-o pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru ulcere interne, se amesteca o cana de lapte cald cu o lingurita de miere si se bea de doua ori pe zi.

Pentru a vindeca o rana, pune ziua pe aceasta un tampon sterilizat cu putina miere, iar seara scoate-l.

Ai racit si te-ai saturat de toate medicamentele de la doctor? Atunci amesteca o jumatate de lingurita de scortisoara cu o lingurita de miere si mananca continutul de doua ori pe zi. 

Cum verifici daca mierea este naturala sau falsificata 


Din cauza pretului destul de crescut la noi in tara, mierea este, in multe cazuri, greu accesibila, iar consumul este oricum redus, arata statisticile. Asa ca trebuie sa te asiguri ca atunci cand cumperimiere, ai achizitionat un produs cu adevarat de calitate. Pentru ca multe dintre sortimentele de pe rafturi sunt falsificate!

Este o problema care persista nu doar la noi in tara, ci in intrega Europa si in SUA. Mierea este usor de falsificat si, prin urmare, multi producatori apeleaza la diverse trucuri pentru a-i reduce calitatea, desi preturile sunt tot ridicate. Prin urmare, pretul nu este un indicator al calitatii mierii. Desi, atunci cand intalnim o miere incredibil de ieftina, mai ales pe marginea drumului si nu in magazine, ar trebui sa fim circumspecti in ceea ce priveste calitatea produsului, potrivit adevarul.ro.

In cadrul unor controale realizate in ultimii ani in supermarketuri, specialistii au gasit miere comercializata ca fiind de salcam, adica de calitate superioara, cu un pret pe masura, care s-a dovedit a fi, de fapt, o combinatie de miere de rapita, de floarea-soarelui si de tei. Aceasta este doar una dintre metodele de falsificare a mierii. Asadar, in multe cazuri, ne alegem fie cu o miere de calitate mai slaba, fie cu una falsificata cu glucoza industriala. 

Ce riscuri implica glucoza industriala

Glucoza se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si, desigur, se regaseste si in miere. Insa cea introdusa in mod artificial in mierea falsificata, pentru a o inmulti, este glucoza artificiala obtinuta prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi, mai noteaza sursa citata. 

Exista doua forme: lichida si solida, dar la falsificarea mierii se adauga cea in forma lichida, avand culoarea si gustul similar cu cel al mierii, iar mirosul insesizabil. In general, glucoza industriala lichida se foloseste la siropurile pentru confierea fructelor, la compoturi si la prepararea lichiorurilor. Riscul pe care il implica un consum indelungat de miere falsificata este ca, in loc sa ne protejam sanatatea, beneficiu oferit in mod normal de mierea autentica, ne-o compromitem. 

Mai exact, a consuma miere in care s-au adaugat indulcitori artificiali este aproape la fel de nociv cum este si consumul de zahar si de produse dulci rafinate. 

Alte metode de falsificare a mierii 

adaos de zahar invertit, sirop de porumb, melasa;

adaos de E-uri (zaharina, aspartam, sucraloza, caramel); 

amestec de amidon, gelatina, albus de ou; 

adaos de conservanti si de neutralizanti; adaos de polen; 

poate fi falsificata indirect, prin hranirea albinelor cu zahar, sirop invertit, sirop de porumb, glucoza. 

Mierea cristalizata este naturala 

In mod natural, mierea are in compozitie si fructoza, si glucoza. Cea cu un continut mai mare de fructoza se mentine in stare lichida, fluida mai multa vreme. In schimb, cea cu un continut crescut de glucoza se cristalizeaza rapid, chiar si la cateva saptamani de la recoltare. Cristalizarea este, deci, un proces natural, care nu are niciun efect negativ asupra continutului de substante nutritive. Dimpotriva, mierea cristalizata are, in cele mai multe cazuri, si polen in compozitie, ceea ce-i creste valoarea terapeutica. 

Incalzirea distruge nutrientii

Atunci cand mierea este incalzita la temperaturi de peste 45 de grade Celsius, enzimele din compozitia sa sunt distruse, la fel si o parte din substantele nutritive. Acesta este motivul pentru care specialistii ne recomanda sa nu adaugam mierea in ceaiul fierbinte. 

Exista situatii in care producatorii supraincalzesc mierea pentru a o fluidiza si adauga apoi indulcitori artificiali. Puteti recunoaste mierea supraincalzita, deci fara valoare terapeutica, analizand cat este de lichida.

Daca este prea apoasa, exista riscul sa fi fost incalzita excesiv. In plus, daca nu are aroma specifica mierii, mai mult ca sigur a fost adusa la temperaturi de peste 50 de grade Celsius.

Bine de stiut

O alta metoda de falsificare a mierii este hranirea albinelor de catre producatori cu zahar. Practic, produsul obtinut este zahar convertit in miere, cu valoare nutritiva extrem de redusa. Lipsa aromei specifice poate fi un indicator in acest sens. 

Cum o poti testa in 6 pasi 

1. In primul rand, analizeaza culoarea, care poate varia de la auriu deschis la galbui inchis, spre maroniu, gustul, care trebuie sa aiba aroma specifica, a florilor din care a fost cules nectarul, si consistenta nu prea lichida. Daca gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere incalzita pentru a fi fluidizata sau amestecata cu zahar ars. 

2. Pentru a vedea daca a fost adaugata apa, introdu in miere un bat de chibrit cu partea incandescenta in borcanul cu miere. Daca mierea este veritabila, chibritul ar trebui sa se aprinda. In cazul in care nu se aprinde, este posibil sa aiba adaos de apa. La fel si daca se aprinde, dar se aude ca atunci cand scapi, din greseala, apa in tigaia cu ulei. 

3. Incearca sa dizolvi o lingura de miere in apa. Mierea autentica nu se va dizolva imediat, ci va cadea si se va depune pe fundul paharului. Daca mierea este fasificata, se va dizolva imediat si nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, si metanol, un tip de alcool obtinut din fermentarea sfeclei de zahar sau a fructelor. In acest alcool, mierea contrafacuta se dizolva extrem de usor si ii da lichidului un aspect laptos. 

4. Toarna o lingura de miere pe hartie de sugativa. Spre deosebire de mierea falsificata, cea naturala, autentica nu va fi absorbita de sugativa. Si un filtru de cafea (din hartie) poate da rezultate.

5. O alta metoda de testare a mierii poate fi si „murdarirea” unui servet alb de bucatarie cu o lingura de miere. Cea autentica nu pateaza, pe cand cele mai multe tipuri de miere artificiala lasa pete galbui.

6. Verifica pH-ul cu ajutorul unei benzi speciale. Mierea naturala este neutra din punct de vedere al aciditatii. Cea falsificata cu zahar invertit artificial este acida, iar cea in care a fost adaugat zahar neinvertit este alcalina. Mierea supraincalzita este si ea acida, deoarece fructoza se descompune in acid formic.  

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...