Zaharul, beneficii si probleme pentru sanatate
Unul dintre cele mai controversate alimente comune este zaharul, al carui consum a devenit tot mai blamat de catre medicii nutritionisti. In timp ce exista si pareri care sustin ca organismul poate functiona perfect si in absenta sa, cercetatorii insista ca zaharul poate avea beneficii reale pentru sanatate. Iata care sunt acestea si ce probleme pot surveni in urma excesului de zahar.
Doza zilnica recomandata
Zaharul este o sursa importanta de energie, insa consumul sau nu trebuie sa depaseasca doza de 50-60 de grame pe zi. Specialistii iti recomanda sa citesti cu atentie etichetele produselor pe care le consumi, intrucat zaharul se regaseste frecvent in randul ingredientelor.
Acesta se foloseste pe post de conservant sau aroma. De pilda, o sticla de 500 de ml de bautura racoritoare contine minimum 50 de miligrame de zahar. Cei mai multi dintre noi consuma cu mult peste cantitatea zilnica permisa din punct de vedere medical.
Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003
Compozitia zaharului
100 de grame de zahar contin 387 de calorii, 100 de grame de glucide, 0,019 mg de vitamina B2, 1 mg de calciu, cupru (0,043 mg), fier (0,06 mg), mangan, fosfor (2 mg), potasiu (2 mg), sodiu, zinc, zaharoza (100 g) si apa (0,04 g).
Beneficiile zaharului
Toate tipurile de zahar sunt importante pentru organism, pentru ca ele constituie o sursa bogata de energie si stimuleaza buna dispozitie. Glucidele sunt esentiale pentru buna functionare a creierului, care necesita un aport constant de glucoza (140 g glucoza zilnic).
O masa care contine glucide favorizeaza activitatea cerebrala, memoria, viteza de reactie si atentia. O patratica de ciocolata sau un suc dulce de fructe au un efect tonic. Rezervele de glicogen din ficat si muschi sunt limitate, iar epuizarea lor aduce cu sine instalarea starii acute de oboseala.
In plus, persoanele care consuma zahar in limite normale au tendinta sa excluda grasimile rele din alimentatie. Glucidele sunt cunoscute pentru ca regleaza apetitul si favorizeaza satietatea.
Problemele de sanatate
Pe langa problemele de greutate si sanatate orala, consumul excesiv de zahar poate fi o cauza declansatoare a unui numar important de afectiuni:
- obezitate;
- osteoporoza;
- scleroza;
- cardiopatii;
- gastrita;
- tulburari de ciclu menstrual;
- reumatism;
- anemie;
- astenie;
- sinuzita;
- diabet zaharat;
- scaderea rezistentei la imbolnavire;
- imbatranire accelerata
Consumul moderat de zahar si un regim alimentar echilibrat pot inlatura cu succes riscul dezvoltarii bolilor asociate cu acest aliment de baza din bucatarie.
” Nu consuma zahar, nici dulciuri, nici sucuri din comert NICIODATA“ – este suficient zaharul pe care-l iei din legume, fructe, cereale si leguminoase.
„Zaharul se poate consuma cel mult ca si condiment si niciodata ca aliment. Consuma-l ca pe sare si piper! “
Daca tii cu adevarat la sanatatea ta respecta pur si simplu sfatul de mai sus toata viata – incepand de ACUMA.
Daca cumva nu esti total convins, o sa-ti prezint cateva date in acest articol despre efectele zaharului asupra sanatatii:
S-a facut un studiu statistic pentru a vedea cat de mult a crescut consumul de zahar in ultimii 300 de ani, si s-a descoperit ca:
* In secolul 18 – o persoana consuma in medie 2 kilograme sa zahar intr-un an.
* In secolul 19 - o persoana consuma in medie 9 kilograme de zahar intr-un an.
* In secolul 20 – o peroana consuma in medie 45 de kilograme de zahar pe an.
* In secolul 21 – o persoana consuma in medie 250 grame de zahar pe zi, adica 90 de kilograme de zahar intr-un an. (si secolul 21 e doar la inceput)
Probabil te intrebi cum este posibil sa mananci atat zahar ?
Pai:
+ Daca citesti prospectele CONSERVELOR din super-market, vei observa ca 90% dintre conserve contin zahar( fie ele conserve de carne sau de fasole , porumb, linte, etc).
+ Daca citesti prospectul la MEZELURILE din super-market vei observa ca pe 90% dintre ele scrie ca contin ori glucoza ori dextroza ori alte forme modificare de ZAHAR.
+ Sucurile carbogazoase din comert contin in medie 7 linguritede zahar pe doza, in conditiile in care in TOT sistemul circulator oamenii au in total 1 lingurita de zahar.
+ Toate dulciurile/prajiturile sunt bombe calorice care contin cantitati imense de zahar pentru ogranismul uman.
+ Chiar si bauturile alcoolice din comert sunt preparate cu o cantitate imensa de zahar rafinat.
+ Fructele sunt modificate genetic sa contina dublul cantitatii de fructoza decat in mod normal.
+ Nu mai vorbim de majoritatea produselor de patiserie…
Dupa cum vezi, o cantitate enorma de zahar pe zi nu e foarte greu de consumat, ci mai degraba as spune ca este foarte usor.
“Zaharul” e un tip de carbohidrat simplu(zaharida, glucida – e acelasi lucru)
Principalele tipuri de zaharuri(carbohidrati).
Carbohidrati simpli
a. Monozaharide(carbohidrati simpli)
* Fructoza (zaharul din fructe)
* Galactoza (parte componenta a lactozei – zaharul din lapte)
* Glucoza (zaharul aflat in legume, seminte sau cereale dar si in unele fructe alaturi de fructoza. (mai e denumita uneori si dextroza)
+ Glucoza este zaharul de care se foloseste si organismul uman. De aceea fructoza si galactoza nu pot fi folosite direct de organism, ci ele trebuie sa fie transformate in glucoza de carte ficat.
+ Monozaharidele se absorb cel mai repede si de aceea trebuie consumate in cantitatireduse.
b. Dizaharide Ele sunt zaharuri formate din 2 molecule de monozaharide, de aceea ele au nevoie sa fie decompuse in monozaharide in timpul digestiei, pentru a putea fi utilizate de carte organismul uman. Dizaharidele sunt:
* Zaharoza (sau zaharul de bucatarie) format din: Glucoza+ Fructoza
* Lactoza (sau zaharul din lapte) format din: Glucoza+ Galactoza
* Maltoza formata din 2 molecule de glucoza : Glucoza + Glucoza
+ Zaharoza(zaharul de bucatarie) este extras in sfecla de zahar sau trestie de zahar in urma mai multor procese de rafinare care dauneaza calitatii acestei dizaharide.
+ Dizaharidele se absorb ceva mai lent decat monozaharidele, insa nici ele nu trebuie consumate in excess.
Carbohidrati complecsi
c. Amidonul
Amidonul este format din unirea a zeci sau sute de molecule de Glucoza
+ Amidonul necesita cel mai mult timp pentru descompunere, astfel ca se absoarbe cel mai lent, motiv pentru care este cel mai sanatos dintre carbohidrati – totusi prea mult amidon poate fi nesanatos. Amidonul se gaseste in fainoasele,legume si leguminoase: paste, cereale, paine, cartof, orez, fasole, mazare, cartof etc.
————————————————————————————————————
Studiile au arata clar ca atat glucoza, dar mai ales fructoza dauneaza grav organismului in situatiile cand nu se afla in forma lor naturala( in fructul sau in leguma pe care o mananci.)
Zaharul rafinat(de bucatarie si nu numai) este extras din diferite plante(in special trestie si sfecla de zahar), in urma mai multor procese care il separa de toate celelalte substante(vitamnie, antioxidanti,minerale,fibre) de care este legat in interiorul fructului sau a legumei.
I. Zaharoza(zaharul de bucatarie):
Zaharoza = 50% Fructoza + 50% Glucoza
Sa luam si aceste 2 componente fiecare in parte:
1. Fructoza(sau zaharul din fructe)
Incep cu el, deoarece s-a demonstrat stiintific ca este cel mai nesataos dintre zaharuri.
Probabil acum te intrebi:
Cum poate fi nesanatos zaharul din fructe?
Adevarul este ca fructoza aflata intr-un fruct NU este daunatoare, decat daca consumi cateva kile de fructe pe zi(adica doar in exces).
De ce?
Pentru ca alaturi de fructoza, acel fruct contine o multime de antioxidanti, vitamine , minerale, fibre vegetale si enzime care amortizeaza foarte mult impactul fructozei asupra organismului.
De aceea fructele sunt considerate alimente sanatoase, atat timp ca NU sunt consumate in exces. Asadar fructoza luata din fructe este ok.
PE DE ALTA PARTE…
Dupa cum ai vazut mai sus: Zaharul de bucatarie(zaharoza) este format din 50% Glucoza + 50% Fructoza.
Fructoza(procesata) din zaharul de bucatarie, extrasa prin procese de rafinare, NU contineNIMIC in afara de acele 2 molecule din care este format(glucoza si fructoza).
Nici antioxidanti,nici vitamnie, nici minerale, nici fibre, nici enzime, nici alti nutrieti benefici – si de aceea caloriile provenite de zaharul de bucatarie sunt numite CALORII GOALE – calorii care au un efect devastator asupra sanatatii.
Ce sa intampla apoi?
Daca fructoza nu contine toate acele substante, alaturi de care ea se gaseste in natura, ea va incerca sa ajunga din nou in forma ei naturala in organismul tau – adica va “fura” corpului tau vitamine, minerale, antioxidanti etc.
Astfel, fructoza iti va produce deficiente de vitamine si minerale -” jecmanindu-te” de nutrientii – va lua putin din oase, putin din dinti, putini din ficat…si cate putin din fiecare tesut al tau.
Siropul de porumb
* Exista in comert un indulcitor folosit intr-o gramada de produse(in special in dulciuri) numitSIROP DE PORUMB(sau CORN SYRUP in engleza).
Acest este un tip de indulcitor care are la baza fructozarafinata transformata din glucozaextrasa din porumb, in unor fenomene de procesare – motiv pentru care este foarte nesanatoasa pentru organism in special pentru FICAT(si nu numai).
INSA daca vei citi etichetele dulciurilor de la supemarket vei fi ingrozit cand o sa vei cat de multe produse contin acest tip de indulcitor.
In ce fel mai este FRUCTOZA daunatoare?
1. In primul rand este principalul tip de zahar care INGRASA.
Se depunde de 2 ori mai usor decat glucoza si de aceea este PRIMUL lucru la care trebuie sa renunti cand vrei sa scapi de kilogramele in plus. Asta inseamna sa renunti complet la si zaharul de bucatarie( deoarece el e 50% fructoza).
2. Fructoza NU poate fi folosita direct de organism
GLUCOZA este zaharul pe care il foloseste organismul in toate procesele(din sange, din celule). Orice tip de zaharida(carbohidrat) ai manca, corpul se va putea folosi de el DOAR dupa ce-l aduce la forma de GLUCOZA.
INSA, cand consumi fructoza, ficatul va lucra intens pentru a transforma acest tip de zahar(fructoza) in zaharul necesar pentru organism(glucoza). S-a demonstrat ca in urma acestui proces de transformare a fructozei, ficatul elibereaza in sange acid uric – care este in acest caz un deseu ramas din fructoza transformata.
Se stie ca excesul de acid uric este cauza pentru o gramada de boli( in special guta, bolile cardiovasculare, diabet, pietre la rinichi etc.) De asemenea, un exces de fructoza, fie el si din fructe mancate in exces poate suprasolicita ficatul pana cand la imbolnavire.
3. Fructoza – desi nu urca zaharul din sange atata de repede, insa ea creste foarte mult nivelul trigliceridelor din sange.
Ea initial era recomandata diabeticilor, deoarece nu urca rapid zaharul din sange(deoarece avea nevoie de timp pentru a fi transformata de carte ficat in glucoza), insa pe parcurs cercetatorii si-au dat seama ca ea are alte efecte mult mai devastatoare – dintre care ce-l dintai este ca predispune la obezitate(iar obezitatea cu diabetul fac casa buna impreuna).
4. Consumul de fructoza provoaca Rezistanta la Insulina
S-a demonstrat ca oamenilor care consuma multa fructoza, le intra din ce in ce mai greu glucoza in celule, deoarece scade afinitatea receptorilor de insulina de pe peretii celulelor. Drept urmare rezulta o suprasolicitare a pancreasului care produce insulina in excess, si de aici pot rezulta o gramada de problema de sanatate(in special bolile de pancres aducandu-te cu un pas mai aproape de diabet).
5. Fructoza se absoarbe greu. Fructoza nu poate fi absorbita in tractul digestiv eficient de organism decat in compania glucozei. Asadar, exista o probabilitate mare ca fructoza neabsorbita sa ajunga in colon unde intra in fermentatie si hraneste fungii,parazitii si bacteriile daunatoare din colon, dezechilibrand flora intestinala.
6. Fructoza inhiba metabolismul cuprului, iar deficienta de cupru duce la: oase fragile, anemie, infertilitate, cresterea colesterolului “rau”, creste riscul de infarct etc.
7. E bine totusi sa NU facem nici excess de fructe, deoarece un prea multa fructoza face rau chiar daca vine de la fructe.
De aceea am pus intr-un TABEL continutul de fructoza aa fructelor, pentru ca sa vezi care din fructe le poti consuma mai mult si care la care ar trebui sa fii prudent:
————————————————————————————————————
2. Glucoza
Glucoza luata din legume, leguminoase si cereale nu este daunatoare pentru organism, decat daca este consumata in exces, insa si asa este mult mai benefica decat fructoza. Dupa cum am mai spus…
…glucoza este zaharul pe care il foloseste organismul in toate procesele(din sange, din celule).
INSA: Orice carbohidrat care se absoarbe foarte repede in sange poate dauna sanatatii, in primul rand pentru ca suprasolicita pancreasul – care trebuie sa faca o cantitate enorm de insulina pentru a stabiliza zaharul din sange.
De aceea, este mai bine sa iti iei glucoza din carbohidratii complecsi(amidon) decat din ceisimpli(mono-, si dizaharide), deoarece se absorb mult mai incet, fara a dezechilibra puternic nivelul zaharului din sange.
De asemenea glucoza devine nesanatoasa(la fel ca fructoza) cand este rafinata(procesata)
- dupa procesare ea nu se mai afla in forma ei naturala(in compania altor nutrienti) si de aceea, pentru o sanatate optime, este recomandat sa luam glucoza(zaharul) doar din legume si cereale
- si sa evitam total orice forma de carbohidratii rafinati.
*Nota* In formele procesate(de pe etichetele alimentelor), glucoza o gasesti de obicei sub numele de DETXTROZA.
Alte pericole rezultate din experientele pe zaharul de bucatarie.
1. Zaharul da dependenta mai tare decat cocaina!
Cel putin, asta a rezultat in unrma unui experiment pe soareci cu zahar de bucatarie.
S-au luat 2 grupe de soareci:
Primului grup ii s-a pus in cusca 2 canite: una continea apa cu cocaina si una apa cu zahar.
Celui de-al doilea grup ii s-a pus doar o canita care continea apa cu cocaina.
Cei din primul grup, desi au gustat din amandoua, au ales sa manace doar apa cu zahar.
Cei din al doilea grup au baut doar apa cu cocaina, doarece era singura apa disponibila, INSA cand li s-a pus in cusca o canita cu apa cu zahar 94% dintre ei au renuntat la apa cu cocaina pentru apa cu zahar.
Are rost sa mai spun ca atunci cand le-a fost luata “doza” de zahar zilnica au devenit stresati, iritati siincordati ?
2. Consumul de zahar modifica drastic metabolismul carbohidratilor.
Adica, cu cat mai mult(si mai des) zahar mananci cu atat el se va absorbi(metaboliza) in organism mai usor. Iar cu cat mai mult zaharul e mai bine si mai rapid absorbit, cu atat va face mai mult rau organismului
3. Cariile
S-a demonstrat sa zaharul nu afecteaza dantura doar la exterior(prin faptul ca este acid), ci el salbeste dintele foarte puternic din interior, infundand canalale prin care circula acea seva care da viata dintelui. Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile dezvoltate 95% din populatie sa aiba carii. Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare slaba nu consuma zahar, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu oexplozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.
4. La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.)
5. Zaharul induce imbatranirea prematura Sa demoanstrat in urma unui studiu, ca cu cat mai mult zahar intra intr-o celula, cu atat mai putina vitamina C poate acea celula sa-si ia, deoarece zaharu si vitamina ce folosesc acelasi mecanism de patrundere in celula.
6. Zaharul provoaca cancer
Lucru demonstrat de biochimistul Otto Warburg care a si luat premiul Nobel in 1931 pentru descoperirea sa.
De ce nu se tine cont de descoperitea lui in zilele nostre?
Nu ma intrebati pe mine, mai bine intrebati companiile faramceutice. ;) Warburg a produs în mod artificial cancer la peste 42 de specii de animale prin reducerea oxigenării celulelordatorită scăderii pH-ului sângelui.
A observat că chiar şi o creştere uşoară a acidităţii provoacă acelasi lucru, însă creşterea puternica acidităţii provoacă probleme şi mai evidente. O constatare în urma experimentelor lui Warburg este că celulele canceroase, asemenea bacteriilor, preferă mediile cu oxigen redus. De câte ori a redus nivelul oxigenului cu 35% într-o celulă sănătoasă, aceasta a devenit canceroasă.
A descoperit faptul că creşterea cantităţii de oxigen stopează înmulţirea celulelor canceroase, chiar le distruge.
Ce legatura are asta cu zaharul?
Zaharul are un puternic efect acidifiant asupra sanagelui. Adica modifica semenificativ Ph-ul sangelui spre ACID. Cand sangele e mai acid este si mai sacac in oxigen(duce celulelor prea putin oxigen), iar o insuficienta a oxigenului in celule duce intotdeauna la CANCER.
7. Zaharul face praf sistemul imunitar
In 2 moduri:
A. Dezechilibreaza flora intestinala(care e pilonul de baza al imunitatii), hranind fungii, bacteriile daunatoare si unele specii de paraziti din intestin, si in acelasi timp omoara bateriile benefice.
B. Scade drastic eficienta celulelor macrofage – cele responsabile pentru mecanismele de fagocitoza(procesul prin care organismele patogene sunt “mancate” de catre globulele albe).
——————————————————————————-
Zaharul si comportamentul copiilor
Daca esti un parinte responsabil care a inteles ceva din acest articol, nu-i mai da NICIODATA in aceasta viata copilului tau dulciuri, suc si zahar rafinat.
Si prima greseala pe care o poti face in acest sens este sa-i INTERZICI copilului sa manace zahar.
Intrezicandu-i, doar mai rau ii vei face.
Trebuie doar sa-i INLOCUIESTI dorinta de zahar cu altceva – un fruct de exemplu, sau o paine cu silvoita de casa (la fel suna si pentru adulti – adica nu e bine sa te pedepsesti pe tine insuti, trebuie doar ca atunci cand simti pofta sa manaci zahar – sa inlocuiesti zaharul cu un aliment sanatos).
Nu-mi pasa ca n-ai cum sa faci asa ceva, deoarece nu ma afecteaza pe mine in niciun fel modul in care iti hranesti tu copilul.
E doar alegerea ta.
Zaharul la copii sub 2 ani
Pana la varsta de 2 ani papilele gustative ale copiilor sunt inca in formare.
Daca tu ii dai dulciuri cu zahar procesat, care este mult mai concentrat decat zaharul din natura(din alimente), ii vei deregla copilului tau simtul gustativ pentru toata viata.
Drept consecinta va simti de-a lungul vietii o pofta puternica de a manca dulce, iar astfel va ajunge sa se lupte toata viata cu DEPENDETA DE ZAHAR(fie el bomboane, ciocolata etc).
Zaharul si comportamentul copiilor
Pe plan psihologic zaharul are o influenta URIASA aspura comportamentului nostru, dar in special al copiilor.
* Zaharul e principala cauza pentru sindromul ADHD(Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica)
Copilul care sunfera de acest sindrom este: agitat, neastamparat, energic, nu se poate concentra pe un singur lucru, trece usor dintr-o stare emotionala intr-alta(de la agonie la extaz).
Si este o boala un sindrom de care foarte putini parinti sunt constienti, iar care sunt constienti de cele mai multe ori dau bietilor copii tot felul de calmante inloc sa le taie doza de zahar zilnica.
Insa retine ! ca asta nu este valabil DOAR pentru copii – majoritatea adultilor care sunt foarte stresati/deprimati/obositi cronic/instabili emotional mananca zilnic cate o ciocolata sau beau cate un suc “dinala negru”.
Pentru a intelege mai bine ti-am pregatit UN FILM cu un EXPERIMENT cu ZAHAR pe copii:
+ Fii atent cum se schimba starea emotionala a copiilor dupa doar 6 cubulete de zahar(in primele 2 minute ale filmului).
+ Nu stiu ce ma face sa cred i-ai da cateva palme copilului tau daca s-ar comporta asa, fara macar sa-ti treaca prin cap ca-ti bati joc de starile lui emotionale prin dulciurile pe care ii le dai zilnic.
II. Alti indulcitori
Mierea de albine
Partea buna despre mierea 100% naturala este ca:
* ea contine o gramada de nutrienti benefici pentru sanatate(vitamine, minerale, antioxidanti, chiar si enzime) care au multe beneficii asupra sanatatii.
Insa mierea din comert este adeseori amestecata cu fructoza rafinata- care o facenesanatoasa.
Oricum, mierea naturala are destula fructoza si glucoza naturale, care o fac un aliment foarte bogat in calorii.
Apoi o lingutita de miere contine aprox. 65 de calorii, in timp ce o lingurita de zahar de bucatarie contine doar 45 de calorii. Vreau sa spun ca mierea este o bomba calorica.
Un alt dezavantaj al mierii este ca contine 96% zaharuri simple(monozaharide) care o face sa se absoarba foarte repede.
Si asa ca fapt divers: Ursii care consuma multa miere sunt singurele animale care se confunta cu probleme serioase de dantura – asemenatoare cu cele ale oamenilor.
Asadar, e bine sa nu consumi miere in exces – si atunci cand o consumi, alege-o pe cea de la apicultor in locul celei din supermarket.
Zaharul brun
Am auzit deseori persoane spunand raspincat ca zaharu brun este “sanatos”.
Adevarul este ca:
* Zaharul alb rafinat este in proportie de 99.9% zaharoza – adica, desi au fost “curatat” de toti nutrientii, e posibil sa mai fi ramas 0,1% minarale sau vitamine in el.
* Zaharul brun(si el e tot rafinat) este in proportie de 96% zaharoza – adica 4% din acel zahar, sunt nutrientii naturali care au mai ramas in el dupa procesare.
In concluzie: Din doua rele poti alege pe cel mai putin rau, insa cel mai bine ar fi sa renunti la amandoua.
* Mai exista destule tipuri de indulcitori procesati: Siropul de artar, melasa sau maltul de orzmai mult sau mai putin daunatori, insa nu asta conteaza.
Ceea ce conteaza este sa incerci sa te limitezi la zaharul pe care-l iei din alimente, deoarece acela este singurul zahar “optim” pentru organism.
Stevia - singura exceptie.
Daca chiar nu poti fara gustul de dulce, un indulcitor sigur pentru tine este stevia.
- este o specie de plante aromatice cu frunze foarte dulci, ce creste spontan in zona subtropicala si tropicala a Americi de Sud si Centrale.
- desi e mai dulce decat zaharul, ea contine unele substante dulci (glicozide) care NU sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita.
- mai mult ea nu favorizeaza inmultirea bacteriilor nesanatoase si a ciupercilor din flora intestinala.
In concluzie: Daca nu te poti abtine de la dulce si vrei neaparat un indulcitor, fa-ti rost de stevie!
Indulcitorii artificiali
Daca cumva consumi bauturi “light” renunta acum la ele, pentru totdeauna !
Zaharina, aspartamul sau sucraloza sunt MULT mai daunatoare decat zaharul rafinat.
Dar despre acestea vom vorbi mai multe in Articolul urmator.
————————————————————————————————————————————-
Bauturile racoritoare
Nu pot sa nu vorbesc in acest articol si despre Bauturile Racoritoare din comert.
O statistica: In 2008 s-au consumat pe planeta 9.6 miliarde de litri de racoritoare din care mai mult de jumatate erau “sucuri negre”.
1. In primul rand, asa cum am spus si mai sus, “racoritoarele” din comert contin in medie 7 lingurite de zahar pe sticla(0.5), in timp ce in tot sangele nostru avem 1 linutita de zahar(glucoza).
2. Astfel ele predispun la toate bolile legate de consumul excesiv de zahar.
2. Majoriattea dintre cele gazoase (90%) contin acid fosforic – care “fura” calciu din oase si duce la lipsa de calciu, apoi osteoporoza si alte boli de tipul acesta.
3. Cele “light” contin indulcitori artificiali care sunt otrava pentru sanatate.
4. Au un pH acid situat intre 2,5 si 3 in timp ce pH sangelui nostru este 7,37. – ti-e clar ca-ti favorizeaza cancerul.
5. Sucurile sunt PRINCIPALA CAUZA A OBEZITATII PE PLANETA, deoarece consumam 9,6 miliarde de litri anual – sa ne fie rusine.
In concluzie:
Vrei sa-ti faci un bine pentru sanatate si nu stii ce sa faci ?
Iti spun eu:
Nu mai bea NICIODATA in viata ta sucuri din comert. !!!
Daca eu pot – de 2 ani incoace, inseamna ca oricine poate.
Beau in schimb ceai neindulcit – m-am obisnuit cu el in vreo 2 saptamani(ceai natural, nu Nestea sau Icetea).
Beau sucuri naturale facute de mine acasa – insa fara sa separ pulpa si fibrele de suc(separarea este un obicei prost pt sanatate deoarece majoritatea nutrientilor care amortizeaza efectul fructozei asupa organismului se afla in partea solida)
Si nu in ultimul rand – beau minim 2 litri de APA PURA pe zi.
In acest mod – pe langa faptul ca-mi fac un bine pentru sanatate, ies si mai ieftin financiar. :p
————————————————————————————————————————–
In final o sa-ti prezint o lista ,care circula pe net, despre zahar:
50 de efecte nocive ale zaharului asupra sanatatii.
1. Scade randamentul sistemului imunitar si il afecteaza pe termen lung.
2. Perturba echilibrul mineral al organismului.
3.Cauzeaza hiperactivitate si dificultate in concentrare la copii.
4. Creste seminificativ trigliceridele.
5. Produce boli de rinichi
6. Scade colesterolul “bun”(HDL) si creste colesterolul “rau”(LDL).
7. Cauzeaza deficienta de crom si cupru.
8. Impiedica absorbtia calciului si amagneziului.
9. Creste riscul de cancer la toate nivelele.
10. Creste glucoza din sange.
11. Produce diabet
12. Slabeste vederea.
13. Cauzeaza hyopglycemia.
14. Cauzeaza probleme cu acidul din stomac.
15. Creste nivelul adrenalinei la copii.
16. Grabeste imbatranirea.
17. Conlucreaza la dependenta de alcool.
18. Ataca dintii atat pe exterior cat si prin interior facindu-i moi si sensibili.
19. Creste riscul de obezitate.
20. Creste riscul de boala Chron(intestin iritabil).
21. Provoaca candidoza sistemica.
22. Provoava atrita.
23. Creste riscul de astm.
24. Contribuie la formarea pietrelor la ficat si la rinichi.
25. Creste riscul de boli cardo-vasculare.
26. Este una din cauzele formarii hemoroizilor.
27. Provoaca alergiile alimentere.
28. Provoaca varice.
29. Cauzeaza osteoporoza.
30. Scade hormonul cresterii.
31. Provoaca hipertenisune.
32. Afecteaza structura ADN-ului
33. Provoaca eczeme si acnee mai ales la tineri.
34. Poate cauza cataracta.
35. Creste riscul de ateroscleroza.
36. Produce radicali liberi in corp.
37. Afecteaza activitatea enzimelor din organism.
38. Scade elasticitatea tesuturilor.
39. Afecteaza activitatea ficatului.
40.Produce marirea ficatului.
41.Poate produce constipatie.
42.Este o cauza a migrenelor.
43.Dezechilibreaza flora intestinala.
44.Produce dezechilibru hormonal.
45. Creste riscul de Alzheimer.
46. Provoaza depresii.
47. Afecteaza pancreasul.
48. Provoaca deficitul de atentie la copii(ADHD).
49.Dezechilibreaza ph-ul salivei.
50. Zaharul da dependenta !
In ciuda omniprezentei zaharului in cultura si obiceiurile culinare din prezent, foarte multi oameni nu au nici cea mai mica idee de felul in care acesta le influenteaza sanatatea si calitatea vietii.
Dar nu este cazul.
In schimb, avem o gramada de oameni foarte grasi, boli grave care se manifesteaza doar peste ani si ani, si slabiciuni la alte boli care ne tin corpurile in lucru si in stres in mod constant, consumandu-ne energia si vitalitatea de zi cu zi.
Un lucru e clar:
Daca vrei sa iei controlul asupra sanatati tale, a calitatii vietii si a aspectului tau fizic, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa renunti la zahar!
De ce sa eviti zaharul
Zaharul stimuleaza o cascada de reactii la stress fiziologic – care provoaca eliberarea de adrenalina si cortizol si ingroasa sangele
Zaharul opreste sistemul imunitar, incurcand functionarea corecta a globulelor albe[1]
Zaharul reduce productia de leptina, un hormon critic pentru regularea apetitului
Zaharul induce mult stres oxidativ in corp[2]
Zaharul pare sa alimenteze celulele cancerigene[3]
Zaharul promoveaza depozitarea de grasime si cresterea in greutate
Zaharul interfereaza cu transferul eficient al aminoacizilor in tesutul muscular
Consumul repetat de zahar duce la rezistenta la insulina, diabet de tip 2 si numeroase alte probleme de sanatate precum distrugerea nervilor si boli ale inimii.
In plus zaharul provoaca dependenta.
Avand toate acestea in vedere, si intelegand faptul ca in conditii normale corpul nu are nevoie de “zahar” pentru a isi indeplini functiile in mod eficient, adevarata intrebare este “De ce sa NU eviti zaharul?”.
Diferitele tipuri de zaharuri
Din punct de vedere chimic, exista mai multe tipuri de zaharuri. Iar toti indulcitorii naturali, toate mancarurile zaharoase si care contin carbohidrati contin anumite cantitati si proportii din acestea.
Cele mai simple si comune forme ale zaharului sunt urmatoarele:
Glucoza
Glucoza e o monozaharida (cea mai simpla forma) care in combinatie cu alte zaharuri ia diferite forme mai complexe (e.g. sucroza, lactoza).
Glucoza e piatra de temelie a majoritatii carbohidratilor. Aproape toti acestia, indiferent de complexitatea lor, contin mai multe “caramizi” de glucoza.
In plante, glucoza se formeaza prin fotosinteza si e stocata sub forma de amidon.
In corpul uman, glucoza e atat un precursor cat si un produs la glicogenului.
Aportul de glucoza din alimentatie poate fi distribuit catre diferite celule ale corpului (e.g. celulele creierului, globulele rosii din sange, etc) si folosit in mod direct ca energie, sau poate fi transformat si stocat pentru uz ulterior.
Pe de alta parte, cand nivelele din sange scad prea mult, corpurile noastre pot sa isi produca glucoza necesara printr-un proces numit glucogeneza.
Dextroza
Din punct de vedere chimic, dextroza este un izomer al glucozei – are aceasti forma dar alta structura.
Este des intalnita in lumea culturismului, fiind introdusa in multe suplimente care contin un nivel ridicat de carbohidrati, precum: inlocuitoarele de mese, sau asa numitele “Mass Gainers” / “Weight Gainers”.
Fructoza
De asemenea numita si levuloza sau zahar de fructe, fructoza e un alt izomer al glucozei.
Unii doctori considera ca fructoza e o alegere mai buna pentru persoanele cu diabet / rezistenta la insulina pentru ca e mai dulce (incurajand oamenii sa consume mai putina) si pentru ca are un indice glicemic mult mai mic decat glucoza.
Pe de alta parte, alti experti sustin ca fructoza ridica nivelele de gherlin, crescand apetitul. De asemenea se pare ca fructoza deplaseaza nivelele de minerale din corp[4].
Nu in ultimul rand, este foarte important de stiut ca fructoza e procesata aproape exclusiv de catre ficat.
Iar anumite dovezi arata ca supraincarcarea ficatului prin consumul ridicat de fructoza poate duce de-a lungul timpului la boli ale ficatului[5] similare cu cele ale consumului de alcool.
De asemenea, metabolizarea fructozei produce ca efect secundat acid uric – un prevestitor al bolilor de inima.
Sucroza
Mai bine cunoscuta sub denumirea de zahar de masa, sau pur si simplu “zahar”, sucroza e o formata din glucoza si fructoza in proportie de 1 la 1.
Avand in vedere ca jumatate din suroza e fructoza, aceastea prezinta cai metabolice similare si drept urmare efecte adverse similare.
Maltoza
O dizaharida formata prin unirea a doua molecule de glucoza. Chiar daca e mult mai putin dulce (cam de doua ori), ea este metabilizata in acelasi fel ca si glucoza.
Indulcitori Populari
Chiar daca scopul nu e eliminarea completa a zahrului din dieta 100% din timp, este foarte important de stiut ca el sa gaseste sub o forma sau alta in toti indulcitorii neartificiali.
Siropul de glucoza
Siropul de glucoza este de obicei obtinut din porumb, dar el poate fi obtinut si din alte alimente care contin amidon precum cartofi sau orez.
Din punct de vedere chimic siropul de glucoza ar trebui sa contina doar glucoza. Cu toate acestea multe companii adauga fructoza produselor lor.
Chiar daca indicele glicemic al glucozei este de 100, siropul ajunge in medie la o valoare de 75.
Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza (HFSC)
Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza (High Fructoze Corn Syrup – HFCS pe scurt) este obtinut tot din porumb, dar, in timpul fabricatiei un anumit procent de glucoza este convertit in fructoza.
Cele mai comune variante sunt HFCS-55 si HFCS-42, continand cel putin 55% si respectiv 42% fructoza. Primul este folosti in sucuri si al doilea in mancaruri procesate.
HFCS este probabil unul dintre cei mai mediatizati “inamici” ai sanatatii.
Prezenta fructozei in HFCS a fost legate de o sumedenie de efecte negative, printre care: boli are ficatului, reducerea nivelelor de HDL (“colesterol bun”) si cresterea nivelelor particulelor mici, dense si periculoase de LDL.
Mai mult de atat, industria HFCS a fost acuzata de contaminarea cu mercur[6]asociata metodelor de productie.
Zaharul de masa (Zaharul alb sau Zaharul nerafinat)
Singurul avantaj al zaharului de masa asupra HFCS este lipsa riscului de contaminare cu mercur. In rest, toate dezavantajele sunt comune.
Pentru cei interesati, indicele glicemic mediu este de 64.
Mierea
Mierea e formata din dextroza si fructoza (descompusa prin digestia albinei) in proportie de 1 la 1.
Mierea naturala are un index glicemic de aproximativ 30, pe cand cea procesata ajunge pe la 75.
Chiar daca procesarea industriala normala distruge multe din beneficiile mierii, mierea neprocesata aduce doze semnificative de antioxidanti, vitamine, minerale, aminoacizi si enzime.
Siropul de artar
Obtinut din rasina fiarta si rafinata de artar, siropul de artar e bogat in surcoza, fara a contine fructoza in stare libera.
Sigurul posibil avantaj ar fi continutul de mangan, fier si calciu.
Melasa
Sirop de culoarea caramelului provenit din sfecla de zahar sau din trestia de zahar.
Melasa are un continut destul de ridicat de fructoza si glucoza, atat in forme libere cat si ca sucroza, dar ofera nutrienti care sunt extrasi in productia zaharului de masa: fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru si zinc.
Zaharul brun
In majoritatea cazurilor zaharul brun este produs prin adaugarea melasei (3.5 – 6.5%) peste zaharul rafinat.
Datorita prezentei apei, zaharul brun este un pic mai putin caloric (373 fata de 396 Calorii/100g) decat zaharul alb. Cu toate acestea el este mai dens si poate avea mai multe calorii la acelasi volum.
Zaharul nerafinat
Zaharul brun nerafinat este diferit de zaharul brun care se gaseste in majoritatea magazinelor, desi ambele au aceeasi culoare.
El e produs din prima cristalizare a trestiei de zahar. Datorita lipsei procesarilor ulterioare acesta contine mai multa melasa, avand astfel un continut mai ridicat de minerale.
Daca reducerea grasimii corporale este scopul tau principal, solutia nu este a folosi miere sau zahar nerafinat in locul zaharuli de masa, ci eliminarea completa a acestuia!
Fructele
A spune ca fructele sunt bune si sanatoase si ca pot fi consumate in orice situatie si in orice cantitate e o afirmatie falsa si ignoranta. La fel e si a spune ca fructele sunt nesanatoase sau ca ingrasa.
La fel ca aproape orice alt aliment, fructele au anumite avantaje si anumite dezavantaje.
Secretul sta in a balansa partile negative si cele pozitive in asa fel in cat sa iti fie cat mai avantajos in situatia in care te afli.
Fructele reprezinta o sursa extraordinara de antioxidanti, vitamine, minerale si alti nutrienti importanti. De aceea eliminarea lor completa din dieta ar fi o decizie incorecta in mare majoritate a situatilor.
Dezavantajul fructelor este evident fructoza.
Printre fructele cu un continut mai ridicat de fructoza se numara: mere, pere si mango; iar printre fructele cu continut redus: cirese, smochine, prune, kiwi, banane, etc. Dar, chiar daca unele fructe au mai putina fructoza, ele pot avea o cantitate destul de mare de zaharuri din glucoza.
Din nou, daca scopul tau este slabirea, cea mai simpla solutie este reducerea consumului de frute la maxim doua portii pe zi, astfel in cat consumul total de carbohidrati de-a lungul zilei sa nu depaseasca 100g.
Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza (High Fructoze Corn Syrup – HFCS pe scurt) este obtinut tot din porumb, dar, in timpul fabricatiei un anumit procent de glucoza este convertit in fructoza.
Cele mai comune variante sunt HFCS-55 si HFCS-42, continand cel putin 55% si respectiv 42% fructoza. Primul este folosti in sucuri si al doilea in mancaruri procesate.
HFCS este probabil unul dintre cei mai mediatizati “inamici” ai sanatatii.
Prezenta fructozei in HFCS a fost legate de o sumedenie de efecte negative, printre care: boli are ficatului, reducerea nivelelor de HDL (“colesterol bun”) si cresterea nivelelor particulelor mici, dense si periculoase de LDL.
Mai mult de atat, industria HFCS a fost acuzata de contaminarea cu mercur[6]asociata metodelor de productie.
Singurul avantaj al zaharului de masa asupra HFCS este lipsa riscului de contaminare cu mercur. In rest, toate dezavantajele sunt comune.
Pentru cei interesati, indicele glicemic mediu este de 64.
Mierea
Mierea e formata din dextroza si fructoza (descompusa prin digestia albinei) in proportie de 1 la 1.
Mierea naturala are un index glicemic de aproximativ 30, pe cand cea procesata ajunge pe la 75.
Chiar daca procesarea industriala normala distruge multe din beneficiile mierii, mierea neprocesata aduce doze semnificative de antioxidanti, vitamine, minerale, aminoacizi si enzime.
Siropul de artar
Obtinut din rasina fiarta si rafinata de artar, siropul de artar e bogat in surcoza, fara a contine fructoza in stare libera.
Sigurul posibil avantaj ar fi continutul de mangan, fier si calciu.
Melasa
Sirop de culoarea caramelului provenit din sfecla de zahar sau din trestia de zahar.
Melasa are un continut destul de ridicat de fructoza si glucoza, atat in forme libere cat si ca sucroza, dar ofera nutrienti care sunt extrasi in productia zaharului de masa: fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru si zinc.
Zaharul brun
In majoritatea cazurilor zaharul brun este produs prin adaugarea melasei (3.5 – 6.5%) peste zaharul rafinat.
Datorita prezentei apei, zaharul brun este un pic mai putin caloric (373 fata de 396 Calorii/100g) decat zaharul alb. Cu toate acestea el este mai dens si poate avea mai multe calorii la acelasi volum.
Zaharul nerafinat
Zaharul brun nerafinat este diferit de zaharul brun care se gaseste in majoritatea magazinelor, desi ambele au aceeasi culoare.
El e produs din prima cristalizare a trestiei de zahar. Datorita lipsei procesarilor ulterioare acesta contine mai multa melasa, avand astfel un continut mai ridicat de minerale.
Daca reducerea grasimii corporale este scopul tau principal, solutia nu este a folosi miere sau zahar nerafinat in locul zaharuli de masa, ci eliminarea completa a acestuia!
Fructele
A spune ca fructele sunt bune si sanatoase si ca pot fi consumate in orice situatie si in orice cantitate e o afirmatie falsa si ignoranta. La fel e si a spune ca fructele sunt nesanatoase sau ca ingrasa.
La fel ca aproape orice alt aliment, fructele au anumite avantaje si anumite dezavantaje.
Secretul sta in a balansa partile negative si cele pozitive in asa fel in cat sa iti fie cat mai avantajos in situatia in care te afli.
Fructele reprezinta o sursa extraordinara de antioxidanti, vitamine, minerale si alti nutrienti importanti. De aceea eliminarea lor completa din dieta ar fi o decizie incorecta in mare majoritate a situatilor.
Dezavantajul fructelor este evident fructoza.
Printre fructele cu un continut mai ridicat de fructoza se numara: mere, pere si mango; iar printre fructele cu continut redus: cirese, smochine, prune, kiwi, banane, etc. Dar, chiar daca unele fructe au mai putina fructoza, ele pot avea o cantitate destul de mare de zaharuri din glucoza.
Din nou, daca scopul tau este slabirea, cea mai simpla solutie este reducerea consumului de frute la maxim doua portii pe zi, astfel in cat consumul total de carbohidrati de-a lungul zilei sa nu depaseasca 100g.
de Alexandru Popa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu