Lista mea de bloguri

vineri, 26 octombrie 2012

Alimentele bogate in fibre




Alimente bogate in fibre
Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.

Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.

Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.

Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".

Iata ce poti consuma:
 Alimente bogate in fibre

Porumb


Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.

Migdale


Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.

Fasole neagra


Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.

Avocado


Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.

Pere


Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.

Orez brun

Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Linte


Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.

Paste integrale


Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.

Zmeura


Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.

Broccoli


Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.

Mere


Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta




Printre legumele cele mai bogate in fibre se numara anghinarea. La noi este mai cunoscuta poate datorita Anghirolului, medicament folosit in afectiunile biliare

Tabel: Cantitatile aproximative de fibre vegetale totale (solubile si insolubile) pentru anumite alimente de baza.
Legume si zarzavaturiCantitate portieCantitate medie de fibre totale (g)
Mazare fiarta 
Linte fiarta
Fasole boabe fiarta
Anghinare gatita
Broccoli fiert
Varza fiarta
Ceapa cruda
Usturoi
Rosie
Dovleac gatit
Conopida fiarta
Morcov crud
Gulie
O ceasca 
O ceasca
O ceasca
1 bucata
O ceasca
O ceasca
100g
Un catel
1 bucata (aprox. 120g)
1 ceasca
O ceasca
O bucata
100g
16,3 
15,6
13
10
5
5
2
0,1
1,5
2,7
3
1,7
3,6
Fructe oleaginoase si seminte
Seminte de floarea soarelui 
Migdale
Fistic
Seminte de in (maruntite)
Nuci
O mana (1/4 ceasca) 
23 bucati
50 bucati
O lingurita
Miezul a 7 nuci

3,5
3
2,8
2
Fructe
Fructe de padure 
Para
Mar
Capsuni
Banana
Portocala
Smochine uscate
Curmale deshidratate
Stafide
Prune uscate
O ceasca 
1 bucata
1 bucata
O ceasca
O bucata
O bucata
2 bucati
2 bucati
O ceasca
O ceasca

5,5
4,4
3,3
3
3
1,6
1,8
5,4
7,6
Cereale si produse de panificatie
Fulgi de ovaz integral 
Spaghete din grau integral (fierte)
Orez semidecorticat  fiert
Paine de secara
Tarate de grau crude
Tarate de psyllium
100g 
O ceasca
O ceasca
O felie
100g
100g
3,5 
6,2
3,5
1,9
43
71

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...