Lista mea de bloguri

duminică, 28 octombrie 2012

Remedii pentru stomac


Durerile de stomac




Durerile de stomac apar de obicei din cauza afectiunilor gastro-intestinale, digestive, din cauza unei alimentatii nepotrivite sau consumate in cantitati prea mari. Atunci cand nu ai la indemana niciun medicament care sa te ajute, foloseste cu incredere remediile naturale. 


Cele mai multe stari de disconfort la nivelul stomacului apar din cauza alimentelor ingerate; fie o cantitatea prea mare, fie ceva nepotrivit. Pentru ameliorarea lor exista insa cateva remedii de casa si sfaturi eficiente, dar important este sa stii si ca, daca disconfortul persista un timp mai lung, trebuie sa mergi la medic. 
Potrivit howstuffworks.com, iata de ce trucuri te poti folosi pentru a linisti un aparat digestiv iritat sau pentru a evita sa ajungi in aceasta situatie. 


1. Acorda mai multa atentie alegerilor alimentare pe care le faci

Pentru a te feri cat mai des de problemele temporare de stomac este foarte important sa ai mai multa grija la ce si cat mananci. De regula, stomacului nu ii este usor sa digere daca faci excese, daca mananci doar o data pe zi sau din doua in doua ore, daca mananci foarte gras, etc. 

Daca vrei sa te simti mai bine, tine cont de urmatoarele sugestii: straduieste-te sa fii mai atent la alimentele care te supara (fiecare persoana este sensibila la diferite produse); sari peste condimente, piper mai ales (asta in cazul in care ai remarcat ca ai arsuri de fiecare data cand consumi ceva condimentat); alege mancaruri mai usoare si evita prajelile si preparatele foarte grase; evita broccoli, varza, fasolea daca te balonezi usor (aceasta din urma devine mai putin iritanta daca o tii peste noapte in apa, arunci apa respectiva si apoi o gatesti folosind alta apa proaspata); mananci moderat. 

2. Ai grija ce bei

Laptele poate fi iritant pentru persoanele care au intoleranta la lactoza; cafeaua, alcoolul si tutunul dauneaza, deci ar fi bine sa reduci cantitatile sau chiar sa renunti la aceste produse (chiar si cafeaua decofeinizata este suparatoare pentru unele persoane); bea suficienta apa (sase-opt pahare pe zi). 

3. Ai grija la medicamente

Daca observi ca te doare stomacul atunci cand iei un anumit tratament intreaba doctorul pentru a-ti recomanda si un pansament gastric, in cazul in care nu a facut-o deja; evita, atunci cand se poate, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau cele pe baza de ibuprofen (unele persoane iau astfel de pastile ca posibila solutie la orice durere); nu lua antiacide pentru mult timp si evita laxativele pe baza de substante chimice (alege-le pe cele naturiste). 

4. Straduieste-te sa combati stresul

Stresul poate fi cauza multor probleme temporare si chiar de lunga durata ale stomacului, cum ar fi gastrita, sindromul colonului iritabil, constipatie, diaree. De aceea, chiar daca pare doar teorie, este extrem de important sa constientizezi efectele negative ale acestuia (care sunt mult mai multe) si sa te straduiesti sa il combati pe cat posibil (fa exercitii fizice des, respecta cele trei mese principale ale zilei, dormi suficient, fa tot posibilul pentru a avea cel putin cateva zeci de minute derelaxare pe zi, invata sa meditezi, respira adanc folosind mai mult abdomenul atunci cand te enervezi, pentru a te calma). 

5. Bea ceaiuri: de chimen, de scortisoara, de ghimbir, de menta

Semintele de chimen ajuta digestia si amelioreaza problemele legate de gazele intestinale. Pune o lingurita de seminte intr-o cana, adauga apa fierbinte, acopera cana si las-o cateva minute. Strecoara ceaiul si bea-l pe stomacul gol; poti repeta de pana la trei ori pe zi. 

Ceaiul de scortisoara stimuleaza sistemul digestiv (motilitatea), iar ghimbirul ajuta in special atunci cand sunt probleme de balonare si greata. In cazul acestor doua alimente pune insa doar cate o jumatate de lingurita la cana (sau chiar un sfert de lingurita daca este vorba de scortisoara).

Menta poate ameliora crampele (pune o lingurita de menta uscata la o cana). Si acest ceai trebuie baut pe stomacul gol. 

6. Foloseste bicarbonat de sodiu alimentar

Dizolva o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar intr-o jumatate de pahar cu apa si bea solutia imediat. Aceasta are proprietati antiacide. Ai grija insa! Daca ai probleme cu tensiunea (este prea mare) sau ai restrictii la sodiu nu folosi acest remediu. 

7. Mananca biscuiti

Daca simti ca te arde stomacul desi nu ai mancat nimic si e trecut de amiaza poti rontai cativa biscuiti care absorb din sucurile gastrice; asta insa doar in cazul in care contextul nu iti permite sa mananci o hrana mai sanatoasa. 

8. Mananca mere

Acestea sunt bogate in fibre, iar fibrele ajuta in timp la functionarea cat mai corecta a aparatului digestiv. Indicat este sa consumi un mar de cateva ori pe saptamana sau chiar unul pe zi, numai ca trebuie sa-l mananci cu tot cu coaja pentru a profita de toate beneficiile lui. 

9. Mananca o banana

Potrivit unor studii, bananele amelioreaza durerea de stomac. Poti consuma una pe zi. 

10. Bea o bautura acidulata

Desi acidul nu este prea bun pentru organism din mai multe puncte de vedere, in cazul in care ai mancat mult, cateva guri de apa minerala te pot ajuta sa elimini mai repede aerul adunat in stomac. 

11. Ajuta-te de o sticla cu apa fierbinte

Daca pui o sticla cu apa fierbinte intr-un prosop si o tii apoi aproape de stomacul tau, disconfortul ar putea fi ameliorat deoarece caldura stimuleaza fluxul sangvin. 


Remedii naturiste pentru afectiunile stomacului

Bolile gastrice si ulceroase sunt afectiuni cu o frecventa foarte ridicata in randul populatiei adulte. Datele statistice arata ca circa 20% dintre persoanele cu varsta de peste 30 de ani sunt afectate, iar in randul celor trecuti 60 de ani procentul bolnavilor ajunge la 66%.


Pentru aceste afectiuni este necesar sa se recurga la un regim alimentar din care sa nu lipseasca mazarea, cartoful, varza, mierea, iar ca remedii fitoterapeutice sunt recomandate infuziile din radacina de lemn dulce, coaja de stejar, frunze de rachitan, flori de salcam, galbenele. 



Este foarte important sa se evite starile de stres si tensiune, intrucat componenta nervoasa intretine arsurile si durerile de stomac. In aceste conditii, seara, inainte de culcare, se recomanda ceaiuri calmante, cum ar fi cel de talpa gastei. 



Gastritele



Gastritele hiperacide se trateaza cu plante care contin principii active slab alcaline, antiinflamatoare si cicatrizante, neindulcite, administrate sub forma de infuzii sau decocturi din flori de salcam, musetel, galbenele, coada-calului, papadie, patlagina, merisor, frunze de zmeur si radacini de tataneasa, obligeana si lemn-dulce. 



Dimineata si seara este indicat sa se ia cate o lingura de ulei de sunatoare. Ceaiurile diuretice si gastrice, din plafare si farmacii, sunt de asemenea recomandate. Sunt utile si vitaminele B1, B6, C si D. 



Pentru gastritele hipoacide se se recomanda infuzii sau tincturi din galbenele, sovarv, menta, roinita, obligeana, sunatoare, tintaura, maghiran, chimion si coji de portocale. Durerile puternice pricinuite de afectiunile gastrice pot fi calmate cu ceaiuri de pelin, coada-racului, siminoc, musetel, coada-soricelului, radacini de tataneasa, valeriana, gentiana si obligeana, seminte de anason, chimion si fenicul.



Un alt remediu naturist in aceasta situatie este o cana cu apa calda si purificata prin 6 fierberi repetate, care se bea inainte de mese.



In cazul in care gastrita s-a complicat si au inceput sa apara hemoragii interne, se bea un decoct din scoarta de stejar, radacini de troscot, musetel, traista-ciobanului sau urzica vie. 



Pentru toate tipurile de gastrita, in special pentru cele hipoacide, se recomanda 50 de grame de miere de albine, de trei ori pe zi, cu circa 30 de minute inaintea meselor principale. Scopul curei cu miere este normalizarea secretorie si motorie a stomacului.



Remedii în durerile de stomac


Te arde stomacul, balonările sunt la ordinea zilei şi nu mai ştii cum să scapi de crampe? Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune cum scăpăm de durerile abdominale.

Arsura la stomac
Reprezintă o durere situată în capul pieptului şi care poate iradia în spatele stern. Este cauzată de refluxul gastro-esofagian şi agravată de poziţia toracelui, respectiv de poziţia- culcat imediat după masă, de mesele iritante reci sau fierbinţi, de fumatul excesiv şi de consumul de alcool. Sunt de ajutor:
Ţintaura, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se consumă 3 căni pe zi
Suc de cartof crud, 2-3 cartofi cu coaja roşie, bine spălaţi, se introduce cu tot cu coajă în storcător; se consumă imediat (proaspăt), pe stomacul gol, dimineaţa, 50-70 ml
Apă de argilă, în 200 ml de apă plată se pun 5 g de argilă, se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn şi se lăsă de seara până dimineaţa; dimineaţa se consumă apa limpede de deasupra argilei (nu se amestecă), pe stomacul gol; cura se ţine 21 de zile, apoi se face pauză 21 de zile; cura se poate relua de 5-6 ori.
Balonarea
Reprezintă senzaţia de mărire a abdomenului ca urmare a acumulării de gaze în intestine. Ne putem trata cu:
Automasaj abdominal, prin mişcări ale palmelor, circulare şi în spirală, pornind de la ombilic, dinspre dreapta spre stânga (în sensul acelor de ceasornic); se efectuează timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi comprese abdominale cu bitter suedez
Dietă, o alimentaţie bogată în sucuri de morcov, varză albă şi cartofi cruzi; zilnic se consumă alternativ unul dintre acestea, câte 100 de ml, dimineaţa, pe stomacul gol
Lămâie, infuzie din o jumătate de lămâie la 400 ml de apă clocotită; se bea caldă – o jumătate din cantitate înainte de masă şi o jumătate din cantitate după
Coriandru, infuzie dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se bea fracţionat, în timpul unei zile, între mese
Crampele la stomac
Reprezintă durerea însoţită de senzaţia că stomacul se strânge. Iată ce ne ajută:
Busuioc, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită, se consumă seara, o cană, înainte de culcare
Cimbru, o linguriţă de plantă se macerează în o lingură de apă rece, timp de 5 minute, se introduce maceratul în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară şi se consumă două căni pe zi
Pulbere de cărbune/cărbune medicinal, se administrează câte un gram, zilnic, dimineaţa şi seara; are rol detoxifiant şi calmează crampele.



Ceaiurile si condimentele sunt produse care de obicei nu lipsesc din nicio casa si tocmai de aceea este mult mai sanatos sa le folosesti pe acestea in defavoarea medicamentelor.


Musetel


Ceaiul de musetel este un remediu foarte puternic impotriva durerilor de stomac, a gazelor si chiar a diareei.  Conform Institutului National de Sanatate, musetelul este considerat de multa vreme o metoda traditionala de vindecare a multor afectiuni diferite.

Flavonoidele si uleiurile esentiale continute de musetel protejeaza mucoasa stomacului si actioneaza ca un balsam asupra intestinelor, relaxand totodata muschii.

Prepara-ti o cana de ceai de musetel pe care sa o indulcesti cu putina miere si consum-o  dupa masa.


Fenicul


Potrivit cercetarilor stiintifice efectuate in cadrul Universitatii Michigan, feniculul este o planta care calmeaza stomacul iritat, indeparteaza durerile, flatulenta si problemele de digestie.  Mai mult decat atat, feniculul furnizeaza organismului un numar impresionant de vitamine, substante nutritive, fibre, acid folic si potasiu.

Ceaiul de fenicul este des utilizat si in cazul copiilor care sufera de balonare sau crampe instestinale.

Toarna apa fierbinte peste o lingurita de fenicul uscat, lasa la infuzat 3 minute, strecoara si consuma ceaiul.


Ghimbir


Uleiurile esentiale prezente in ghimbir au actiune digestiva, laxativa si antiacida, iar specialistii de la Institutul National de Sanatate din SUA  sunt de parere ca acesta face fata cu succes chiar si greturilor provocate de sarcina sau chimioterapie .

Totusi, daca durerile persista, este recomandat sa consulti un medic si sa faci un set de analize pentru a vedea care este cauza durerilor.

Otetul de mere 

Otetul de mere are un efect foarte bun asupra stomacului – acesta inlesneste digestia si neutralizeaza substantele toxice din organism. Adauga o lingura de otet de mere intr-un pahar cu apa si bea incet toata solutia din paharul respectiv.


Bicarbonat de sodiu


Desi initial ti-ar starni indoiala consumul de bicarbonat este bun pentru stomac deoarece are efectul de a neutraliza surplusul de acid, ceea ce duce la indepartarea durerilor. Adauga o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa si consuma lichidul. Desi are un gust neplacut, bicarbonatul indeparteaza rapid durerile.

Totusi, este contraindicat sa faci abuz de consumul de bicarbonat pentru ca la un moment dat poate avea efect invers, marind cantitatea de acid secretata de stomac. Asadar, acest tratament este eficient, insa in doza corecta si pe o perioada bine determinata.

ingoodfeather.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...