Lista mea de bloguri

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Argila - un dar Dumnezeiesc

Nu consuma alimente prajite. Mai ales nu da copiilor prajeli. 
          Nu consuma alimente conservate sau afumate.
         Evita pe cit posibil alimentele din supermarket care contin E-uri: coloranti, conservanti si alti amelioratori. Pare greu dar este inceputul unui drum al salvarii de la boli grave. Deci nu consuma mezeluri din”comert” si evita cat se poate carnea.
          Inlocuieste dulciurile cu fructe. Poate fi mai scump dar sigur este mai sanatos…decat un kilogram de dulciuri, mai bine 200 de grame de struguri, de mere sau de gutui romanesti.
          Elimina fainoasele albe. Consuma cereale, piine neagra, de secara sau de tarite
          Consuma legume proaspete si proteine vegetale (soia, ciuperci)
          Consuma cel putin 2 l de apa pe zi
          Nu consuma: zahar, cafea, alcool si bauturi racoritoare sintetice.
          Inlocuieste zaharul cu miere. Daca nu aveti miere, folositi zahar brun sau zahar brut. Zahar alb…deloc!
          Pentru energizare consuma ceai verde in locul cafelei.
          Consuma multe sucuri naturale si ceaiuri de plante.
          Bea in fiecare seara inainte de culcare si dimineata la sculare urmatoarea bautura: un pahar de apa plata cu sucul de la 1 jumatate de lamiie si 1 lingurita de miere
          Consuma lactate proaspete: iaurt, sana, chefir. Studiaza eticheta: sa nu contina E-uri, coloranti si conservanti
          Pentru detoxifierea vezicii biliare si a ficatului, bea in fiecare dimineata pe stomacul gol: 1 lingura de ulei de masline virgin amestecat cu putin suc de lamiie(apoi stai 20-30 minute culcat pe partea dreapta) Efectele sunt extraordinare. Crizele de dischinezie biliara vor disparea definitiv
         Exercitiile fizice, mersul activ, stimuleaza actiunea sistemului cardiovascular si procesele metabolice in organism, intensificand functiile naturale de depuratie
          Incearca cel putin 1 zi saptamina sa maninci numai "hrana vie". Deci, nu consuma alimente fierte sau prajite (mincare gatita) ci numai alimente nutritive in stare naturala: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, cereale integrale, apa, ceaiuri etc
          Daca ai vointa si doresti o detoxifiere… mai profunda consuma "hrana vie" 5-7 zile !!!
Cura de dezintoxicare cu argila, cure argila
Prepararea se face foarte simplu, o doza obtinandu-se dintr-o jumatate de pahar (150 ml) de apa rece, de izvor sau de robinet, la care se adauga o lingurita de argila (in jur de 7g). Se lasa sa stea minimum 4-5 ore (dar in nici un caz mai mult de 24 de ore), dupa care se poate folosi.
Important: argila nu va fi preparata in vase de metal (fie el si inox), plastic sau teflon, ci doar in recipiente de portelan sau lemn.
Preparate din argilaAdministrarea se face astfel: in primele sapte zile se bea inainte de fiecare masa cu 20-30 de minute numai apa limpede din paharul cu argila, fara sedimentul de pe fundul paharului. Dupa trecerea acestui interval de timp, se bea tot continutul paharului, amestecand in prealabil apa cu argila cu o lingurita, asa incat sa se omogenizeze.
Administrarea se face intotdeauna inainte de masa, fiind luate in total 1-3 doze pe zi, pe tot parcursul tratamentului (Modul de administrare este recomandat pe ambalaje). La un adult, doza este de 150 ml; la copii sub un an doza este de 1 lingurita; la cei de la 1 la 3 ani este de doua lingurite; la cei de la 3 la 12 ani este de patru lingurite, dupa aceasta varsta se pot lua dozele pentru adulti. Durata tratamentului de dezintoxicare, pentru obtinerea unor rezultate bune, este de 21 de zile, din care - asa cum precizam - in primele sapte zile se bea doar apa limpede, fara argila de pe fundul paharului, apoi trecandu-se la consumarea integrala a argilei cu apa.
Atunci cand argila se foloseste pentru tratamentul unor afectiuni cronice, doza ramane neschimbata: o lingurita de argila la un pahar de apa, luandu-se zilnic doua-trei asemenea doze. Perioada de acomodare, in care se bea doar apa limpede, fara argila de pe fundul paharului, este de doar trei zile, dupa care se consuma apa cu argila omogenizata. In functie de gravitatea bolii, se face cura cu argila 10 pana la 21 de zile pe luna.
Toti cei care au studiat efectele terapeutice ale argilei au ajuns la concluzia ca in absenta unui regim alimentar adecvat, efectele curei sunt reduse pana la zero. Pe parcursul curei cu argila se va tine un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimina carnea, grasimile, cafeaua solubila (tip Ness), bauturile alcoolice rafinate, bauturile acidulate tip Coca-Cola, bauturile racoritoare cu coloranti, condimentele etc. Se vor consuma: legume, fructe si zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume si fructe (in special citrice).
Totul despre tratamentul cu argilaTratamentul cu argila este contraindicat femeilor in perioada ciclului menstrual, precum si in ultimele luni de sarcina. De asemenea, este contraindicat persoanelor care sufera de constipatie acuta, putand fi facut atunci cand se rezolva aceasta problema. In anumite cazuri (mai ales atunci cand regimul alimentar nu este adecvat), cura cu argila poate genera o constipatie pasagera, care va fi remediata cu laxative naturale: ceai de crusin, tinctura de fructe de soc, ulei de ricin, pulbere de volbura etc. Uneori pot aparea anumite fenomene, ca ecou al produselor de dezintoxicare, fenomene care, in ciuda faptului ca sunt destul de suparatoare, sunt un semn imbucurator, care arata ca argila isi face efectul. Aceste fenomene alcatuiesc reactia de dezintoxicare-vindecare.               Top
In cursul tratamentului cu argila, la unele persoane apar simptome neobisnuite, cum ar fi: oboseala, dureri de cap si muschi asemanatoare celor din timpul gripei, stari subfebrile, greata, senzatie de greutate in intestin. Aceste simptome dureaza trei-patru zile, nu mai mult, si arata ca organismul era foarte intoxicat si reactioneaza puternic la aceasta cura. Dupa trecerea acestui interval de timp, gradat, ne vom simti din ce in ce mai bine si mai usori. Daca dupa patru zile aceste simptome persista, atunci vom intrerupe temporar cura si vom tine un regim vegetarian, cu multe fructe si legume crude, care sa ne pregateasca organismul pentru tratamentul cu argila, care este ceva mai puternic.
Cura cu argila, bolile primaverii si tratarea lorDincolo de aspectul dezintoxicarii si al mentinerii noastre in forma, cura de primavara cu argila este cat se poate de binevenita pentru prevenirea si tratarea unor boli extrem de suparatoare, care se activeaza in special la sfarsitul sezonului rece. Cateva dintre acestea sunt: Astenia de primavara,anemiabronsitagastrita si bolile de stomac si tensiunea arteriala oscilanta.
  • Astenia de primavara - raspunde foarte bine la tratamentul cu argila, care pe de o parte despovareaza organismul de toxine, iar pe de alta parte furnizeaza organismului cateva oligoelemente extrem de valoroase pentru mentinerea si amplificarea tonusului fizic si psihic: magneziu, crom, cobalt.
  • Anemia - este "atacata" prin aportul direct de fier, usor asimilabil (fier continut mai ales de argilele rosietice).
  • Bronsita - este prevenita si tratata cu succes de terapia cu argila, care intareste sistemul imunitar (magneziul si seleniul aduse in organism de argila joaca un rol important in procesele de aparare), iar pe de alta parte reduce sensibilitatea organismului la factorii agresivi din exterior: poluarea, variatiile bruste de temperatura si umiditate etc.
  • Gastrita si bolile de stomac - argila ajunsa in stomac formeaza un fel de pelicula, un gel protector, care calmeaza rapid durerile si cicatrizeaza peretii gastrici lezati. Foarte multe persoane suferinde de ulcer gastro-duodenal si gastrita si-au gasit alinarea cu acest remediu pe cat de simplu, pe atat de eficient.
  • Tensiunea arteriala oscilanta - studiile stiintifice nu au reusit inca sa lamureasca mecanismul prin care tratamentul cu argila reuseste sa aduca valorile tensiunii spre normal si sa le stabilizeze. Cert este ca la bolnavii de hipertensiune care fac cure repetate cu argila nevoia de medicamente scade cu 30-50%.
Acest articol este preluat despre site-ul partener Terapii Naturiste.com, de la pagina Cura de dezintoxicare cu argila. Acest articol a aparut si in revista Formula AS.   

Usturoiul - Tratamente cu Usturoi

Proprietatile Usturoiului  - Tratamente cu Usturoi
 Usturoiul are in compozitie ulei eteric ce contine compusi pe baza de sulf. Usturoiul are si un continut ridicat de glucide (20-25%), protide (6-7%), lipide (0,6%), vitamine din complexul B, precum si de vitamine C si E, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, arsenic, siliciu, iod si zinc.
Valoarea nutritiva a usturoiul il face sa fie introdus in retele culinare ale tuturor popoarelor, fiind utilizat la prepararea, condimentarea sau aromatizarea unui mare numar de preparate culinare, de la carnati, salamuri, fripturi si pana la supe si salate.

Din vremuri stravechi se cunosc beneficiile usturoiului, fiind considerat un medicament minune, un aliment-medicament, datorita proprietatilor sale nutritive si curative, demonstrate de-a lungul mileniilor. Inca din antichitate, a fost utilizat pentru prevenirea si tratarea multor boli. Substantele continute de usturoi distrug unii agenti patogeni, cum ar fi cei care produc febra tifoida, difteria, holera etc.
Usturoiul este consumat pentru a preveni gripa, fiind considerat un excelent tonifiant si stimulent al productiei de anticorpi.
Sunt recunoscute si efectele benefice asupra hipertensivilor, in industria farmaceutica ursturoiul fiind folosit la fabricarea medicamentelor care scad tensiunea arteriala prin incetinirea pulsului.
Usturoiul este un bun homeopatic, fiind folosit cu succes in ameliorarea problemelor digestive si ale bronsitei cronice. Se spune ca scade riscul de dezvoltare a cancerului gastric la cei care mananca frecvent usturoi.
Prin consumarea uzuala de usturoi se ajuta la o mai buna digerare a alimentelor si se fluidizeaza circulatia sanguina.
Usturoiul este eficient in combaterea unor bacterii sau ciuperci ale tractului digestiv, avand si proprietati antiseptice intestinale si pulmonare.
De asemenea, este indicat si in combaterea unor boli cum ar fi diareea, dizenteria, reumatismul, guta, tusea convulsiva, astmul, oboseala cardiaca.
Usturoiul este utilizat cu succes in cazul litiazei urinare, varicelor, hemoroizilor, tulburarilor circulatorii.
O alta calitate a usturoiului este acela ca ajuta la cresterea poftei de mancare, pentru cei care se lovesc de aceasta problema.
Usturoiul poate fi consumat direct, simplu, fara nici un fel de prepare, sub forma de mujdei, dar si sub forma de siropuri, sucuri si diverse tincturi.
Pentru a mentinerea unei stari de sanatate buna, este recomandat consumul zilnic a 1-2 “catei” dimineata, pe stomacul gol.
Pentru uz extern, usturoiul se foloseste la vindecarea ranile, este septic si calmeaza durerile. Este indicat in tratamentul negilor, bataturilor, scabiei, plagilor, ulcerelor, dar si pentru vindecarea infectiilor si inflamatiilor provocate de intepaturilor si mucaturilor de insecte, ajuta si la resorbirea chisturilor, cheagurilor de sange si ciupercilor de pe talpa piciorului.
Iata cateva retete si indicatii de tratamente si remedii naturiste prin consmul de usturoi, simplu sau in combinatie cu alte plante:
-    Pentru infectii si inflamatii se aplica, un amestec de miere cu usturoi pisat aplicat pe zona afectata sau direct un catel de usturoi tocat marunt pus intr-un tifon si infasurat pe locul cu problema.
-    Amestecul din doua parti ulei si una usturoi combate astenia si depresia.
-    Pentru reumatism sunt indicate frectiile cu usturoi de-a lungul coloanei vertebrale.
-    Pentru durerile de dinti, luati un catel de usturoi, zdrobiti-l si frecati-va cu el gingia in zona dintelui bolnav. Daca durerea este mare, lasati usturoiul aproximativ o ora pe dinte.
-    Pentru dezinfectarea plagilor si a ulceratiilor se realizeaza comprese cu otet de usturoi (30 g de usturoi ras, macerat 10 zile intr-o jumatate de litru de otet).
-    Pentru vindecarea raiei, se face un decoct de usturoi (6 catei la un litru de apa).
-    Pentru combaterea negilor se freaca zilnic negii cu un catel de usturoi proaspat pisat. Usturoiul are un puternic efect antiviral, iar negii se retrag treptat, deci necesita rabdare acest tratament.
-    In caz de raceala, se curata de coaja 5 catei de usturoi, se zdrobesc si se amesteca cu 5 lingurite de zahar. Se pun la foc cu putina apa pana dau in clocot. Se ia oala de pe foc, se lasa 5 minute si apoi se strecoara. Se bea zilnic o lingurita de zeama.
-    Pentru vindecarea bataturilor si portiunilor de tesuturi intarite, se aplica o capatana de usturoi calda, coapta in cuptor, de mai multe ori pe zi.
-    Pentru vindecarea surditatii de origine reumatismala se introduce in urechi, in fiecare seara, un tampon de vata imbibat in suc de usturoi amestecat cu ulei.
-    Pentru afectiuni cardiovasculare se recomanda tinctura din usturoi cu adaos de miere si extract de propolis. Aceasta are un efect preventiv si curativ atat in diferite afectiuni cardiovasculare, dar si in prevenirea sclerozei si a altor boli de uzura.
-    Usturoiul reduce tensiunea arteriala si colesterolul, impiedica depunerile pe peretii vaselor, subtiaza sangele, previne formarea cheagurilor si repara “stricaciunile” de pe artere.
-    Asocierea cu miere de salcim si propolis ridica valoarea terapeutica a usturoiului, in special in combaterea sclerozei.
-    Contra parazitilor intestinali se recomanda 3-4 catei trecuti prin razatoare si lasati la macerat cateva ore, intr-un vas cu apa clocotita sau lapte. Dimineata se bea pe nemancate, timp de trei saptamani.
-    Pentru scaderea in greutate si prevenirea imbatranirii tesuturilor se recomanda tinctura de usturoi care are si un efect antiseptic, vasodilatator, antisclerotic, antiastmatic. Iata cum se prepara tinctura de usturoi: Se iau 50 grame de usturoi si 250 grame alcool (de 60 grade). Se curata usturoiul, se taie in bucati se pune in alcool si se lasa la macerat 10 zile. In fiecare zi se agita. Dupa cele 10 zile se filtreaza.
-    Contra afectiunilor respiratorii, ca astm, bronsita si guturai se recomanda consumul pe perioada anotimpurilor reci supa de usturoi. Aceasta supa este un tonic pentru arterele vasculare si ale sistemului nervos. Iata reteta de supa de usturoi: 4 catei de usturoi se pun intr-o cratita cu putina apa, sare si piper si se pun la fiert la foc potrivit. Dupa fierberea usturoiul, acestia se scot si se zdrobesc. Separat se bat 2 oua cu putina apa si se adauga peste usturoiul zdrobit, amestecand bine. Se adauga apoi peste supa din cratita si se mai adauga putina apa calda. Se lasa sa fiarba la foc domol, pana da in clocot. Supa se poate servi cu crutoane de paine.
Usturoiul pe langa actiunile benefice are si cateva contraindicatii, de care trebuie tinut cont.
Nu este indicat:
- persoanelor cu dermatoze, iritatii ale stomacului si intestinelor
- femeilor care alapteaza, deoarece altereaza gustul laptelui si provoaca colici neplacute sugarilor
- persoanelor care sufera de congestiei pulmonara.
De asemenea, consumul in exces de usturoi poate produce tulburari astenice cronice ale mucoaselor digestive si iritarea cronica a mucoaselor respiratorii, deci consumati cu ponderare usturoi.
Si acum un sfat, pentru ca poate multi vor fi sceptici in consumarea usturoiului datorita mirosului acestuia. Incercati pentru neutralizarea mirosului neplacut de usturoi sa amestecati 2-3 boabe de cafea sau cateva graunte de chimen sau anason. Daca nu le aveti la indemana pe acestea puteti consuma un mar sau cateva frunze de patrunjel.
 Reteta  licorii cu usturoi
Intr-un borcan de sticla se pun 350 grame de usturoi zdrobit peste care se toarna 220-250 de grame alcool de 95-96°, rom sau tarie. Borcanul se inchide ermetic si se pune in frigider timp de 10 zile. In cea de-a 11-a zi se filtreaza totul cu o strecuratoare foarte fina sau cu tifon. Lichidul obtinut se toarna in acelasi borcan si se pune inca 2 zile in frigider. Dupa aceasta perioada remediul este gata pentru tratament (picaturile se pot lua cu putin lapte sau apa inainte de a incepe sa mancam), dupa cum urmeaza: 

                NUMAR DE PICATURI


                            ZIUA          MIC-DEJUN    PRANZ      CINA
                               1                     1                 2              3
                               2                     4                 5              6
                               3                     7                 8              9
                               4                    10               11            12
                               5                    13               14            15
                               6                    16               17            18
                               7                    12               11            10
                               8                     9                 8              7
                               9                     6                 5              4
                              10                    3                 2              1
                              11                   15               25             25
                              12                   25               25             25


           Se va continua cu cate 25 de picaturi, de 3 ori pe zi, pana la terminarea intregii cantitati.

           TERAPIA NU SE POATE REPETA DECAT ODATA LA 5 ANI !!!

           Acest preparat din extract de usturoi curata organismul de grasimi si pietre, imbunatateste metabolismul si astfel toate vasele sangvine (re)devin mai elastice.
Regleaza greutatea corpului, topeste cheagurile de sange, vindeca diafragma miocardica bolnava, arterioscleroza, inapetenta (lipsa poftei de mancare), sinuzita, hipertensiunea, bolile bronho-pulmonare, face sa dispara artritele, artrozele si reumatismul.
          Vindeca gastritele, ulcerele de stomac si hemoroizii, absoarbe orice fel de tumori externe si interne, vindeca diferitele tulburari de vedere si auz, impotenta. Are efect benefic asupra intregului organism.
          ATENTIE: Alcoolul nu trebuie sa contina alte substante (clorura de benzalconiu sau metanol).

Djuna Davitasvili - Retetele vindecatoare

 Hipertensiune

          Una dintre cele mai frecvente si pacatoase probleme ale romanilor…iata ce zice Djuna: in fiecare dimineata sa consumati o… sfecla rosie coapta. Seara mancati  o salata facuta din sfecla rosie cruda, usturoi si  morcov ras stropite cu ulei. Simplu si eficient!!!
Reumatism
           Aici problema mare o constituie…materia prima si vremea. Trebuie rame din acelea cu care se da la peste sau care se gasesc in pamant reavan si…trebuie vreme frumoasa!!! Se pun, intr-un borcan de 0,5 l, rame, intr-un strat de circa 2-3 cm grosime. Peste ele se toarna gaz lampant sau alcool de peste 90% , atat cat sa le acopere cu 2 cm si se tin la… soare 7 zile. Tratamentul propriu-zis consta in frectii pe zonele afectate cu gazul (alcoolul) respectiv. Scrieti si …asteptati vremea insorita. Doar asa are efect.

 Curatirea limfei si a sangelui

          Dimineata, se beau 100 ml de apa rece, in care s-a dizolvat, dupa gust, sare amara, atat cat sa fie baubila. Se prepara un suc din portocale (900 ml), grapefruit (900 ml) si lamaie (200 ml). La o ora dupa ce s-a baut solutia de sare amara, se beau primii 100 ml din sucul respectiv si 100 ml de apa fiarta si racita. Apoi, aceeasi cantitate (100 ml suc si 100 ml apa racita) se bea la fiecare jumatate de ora, pana se termina cantitatea de 2 litri din fiecare. Tratamentul dureaza 3 zile. Mare atentie: in perioada cand se face acest tratament extrem de util organismului…nu se mananca si nu se bea nimic altceva!!!
          Curatirea ficatului
          Timp de 2 zile, zice Djuna, se beau cate 5-6 pahare de suc de mar. In a treia zi, bolnavul se culca la ora 19 (sapte seara) pe partea dreapta, cu o sursa de caldura (perna electrica sau sticle cu apa fierbinte) sub ficat. Se prepara un amestec din 3 linguri de ulei de masline si 3 linguri zeama de lamaie, care se bea din sfert in sfert de ora, pe durata a circa 2 ore. Atentie oameni buni: cantitatea totala trebuie sa fie de 300 ml ulei de masline si 300 ml zeama de lamaie. A doua zi de dimineata se face clisma, ocazie cu care veti elimina toate reziduurile de la ficat.
           Curatirea rinichilor (mai ales pentru cei cu pietre - calculi renali)
          Pe parcursul unei saptamani, nu se mananca decat pepene verde cu paine neagra. In ziua a saptea, intre orele 2 si 3 (noaptea), se face o baie calda, cu corpul cufundat in apa pana la gat si se mananca pepene verde rece. Chiar daca nu va vine a crede…dupa circa o ora, vor fi eliminate pietrele. In cazuri extrem de rare este nevoie ca  procedura se fie repetata dupa doua saptamani!!!
          Curatirea articulatiilor de saruri (spondiloza, artrita, poliartrita)
          Djuna a gasit un leac si pentru cei care au mari probleme cu articulatiile: se fierb 5 g foi de dafin in 300 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se tin intr-un termos, 3-4 ore. Pe parcursul a 12 ore, se consuma lichidul, luandu-se cate o lingurita. Tratamentul dureaza 3 zile, insotit de alimentatie de regim, dar o singura data pe an.
          Boli de plamani (tuberculoza, bronsita etc.)
Se face un amestec din 500 g miere de albine, 5 capatani de usturoi, pisate si 5 lamai tocate in masina, amestec care se lasa 7 zile la macerat. Se consuma cate 4 linguri, seara, inainte de culcare, inghitindu-se foarte incet.

       

Sanatate s Tratamenti - 23 de migdale pe zi

23 de migdale pe zi

Vitamina E si antioxidantii din migdale constituie parghii de prevenire a unor tipuri de cancer, in special cel de colon si de prostata.
Migdalele constituie de mult subiect de dezbatere printre specialistii in nutritie. Exista o parere unanima cu privire la beneficiile pe care o "doza" zilnica de migdale le poate aduce organismului: de la stimularea inimii, pana la stavilirea foamei si o exploze de energie furnizata corpului. Consumarea a 23 de migdale pe zi (sau a 25 de grame) constituie un obicei pe care toti ar trebui sa-l adopte.

Migdalele sprijina colesterolul bun

Noua studii clinice au aratat efectele migdalelor asupra nivelului colesterolului, aratand ca o mana de migdale consumate zilnic pastreaza colesterolul in limitele normale.

Cercetarile stiintifice sugereaza, dar nu dovedesc, ca 40 de grame de migdale pe zi - ca parte din dieta saraca in grasimi saturate si colesterol, pot reduce riscul dezvoltarii de boli cardiace.

Migdalele contin grasimi bune

O portie de migdale contine 13 grame de grasimi nesaturate si doar un gram de grasimi saturate. Peste 60% din grasimile din migdale sunt mononesaturate, ceea ce le pune in fruntea alimentelor de acest fel.

Nutrienti crocanti

Sunt pline de nutrienti, au un gust bun si o textura tentanta. Cine poate rezista unei astfel de combinatie? O portie de 25 de grame de migdale contine 3,5 grame de fibre si 6 grame de proteine, ceea ce o face alegerea perfecta pentru gustarile de peste zi. In plus, migdalele sunt pline de minerale precum calciu si fosfor ce contribuie la sanatatea dintilor si a oaselor. Sunt in special indicate femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Exista cateva categoriii de persoane care ar trebui sa nu adopte dieta celor 23 de migdale zilnic:
  • * Cei cu calculi renali sau biliari sunt sfatuiti sa evite migdalele din cauza continutului ridicat de oxalati.
  • * Proteina din migdale - amandina, poate cauza reactii alergice (desi nu sunt foarte comune astfel de cazuri).
  • Migdalele amare nu ar trebui consumate crude, intrucat contin acid hidrocianic si cianida, ambele fiind foarte toxice.

Uleiurile esentiale si sanatatea

Mirosul este simtul care declanseaza cel mai rapid amintiri si emotii.
Uleiurile esentiale au o veche istorie fiind utilizate din cele mai vechi timpuri in India, China, Orientul Mijlociu si Europa. Egiptenii erau cei mai priceputi in utilizarea uleiurilor esentiale si beneficiau de aroma cedrului sau ienuperului, atat ca tratament cosmetic, cat si pentru proprietatile lor vindecatoare. Astazi, cercetatorii confirma prin studii stiintifice ceea ce predecesorii nostri cunosteau doar empiric: uleiurile esentiale au efecte considerabile asupra sanatatii organismului si asupra starii psihice.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale confera florilor, ierburilor, condimentelor si fructelor mirosurile caracteristice. Mirosul intepator al mentei sau cel dulce al iasomiei provin din uleiul esential al plantei, care utilizeaza aceste arome pentru a stimula cresterea si reproducerea prin atragerea unui anumit tip de insecte benefice si indepartarea celor daunatoare.

Beneficiile uleiurilor esentiale

Uleiurile concentreaza intreaga esenta a plantei, prin urmare detin numeroase proprietati vindecatoare. Cand uleiurile esentiale sunt inhalate sau aplicate pe piele, moleculele aromatice patrund prin piele in circuitul sanguin si calatoresc prin intregul organism. Din acest motiv, pot fi folosite pentru a trata:
  • simptome ale infectiilor respiratorii
  • tulburari digestive
  • dureri de cap
  • simptome ale sindromului premenstrual.

Cum influenteaza uleiurile esentiale starea psihica?

Aromele din aer stimuleaza celulele olfactive din nas, care trimit informatia catre creier, unde este perceput mirosul. Traiectele nervilor olfactivi se intersecteaza in creier in zona limbica – caminul emotiilor, intuitiei si a raspunsurilor sexuale a oamenilor.

Cum pot fi utilizate uleiurile esentiale?

  • Bai – adaugati 3-10 picaturi de uleiuri esentiale in cada cu apa calda, apoi stati in ea 10-20 de minute.
  • Inhalare simpla: puneti 1 picatura de ulei esential pe o batista si inhalati. In functie de uleiul ales, puteti ameliora stresul, imbunatati concentratia sau sa va curatati sinusurile.
  • Inhalare de aburi: intr-un vas cu 2 litri de apa aburinda puneti 3 picaturi de ulei esential. Acoperiti-va capul cu un prosop mare de baie si inhalati aburii timp de 10 minute, avand grija sa nu va opariti cu aburii. Este o maniera excelenta de a ameliora congestia sinusala, raceli, dureri de gat si de a curata pielea in profunzime.

Precautii:

Nu ingerati uleiuri esentiale decat daca v-au fost recomandate de un specialist. De regula, uleiurile esentiale NU sunt pentru uz intern.
Utilizati cu precautie uleiurile esentiale in perioada sarcinii.

Retete pentru uleiuri esentiale speciale:

Ulei pentru tratarea durerilor de cap
Pentru a indeparta durerile de cap, masati o picatura sau doua de ulei esential in dreptul tamplelor sau la baza gatului. Musetelul este un foarte bun calmant.
4 picaturi de ulei esential (lavanda, menta, rozmarin sau musetel)
25 ml de ulei de seminte de struguri sau de alune
  • 1. Combinati uletiul esential cu cel vegetal.
  • 2. Turnati-l intr-un recipient curat.
  • 3. Utilizati-l masand 1-2 picaturi de ulei pe tample sau la baza gatului. Inchideti ochii, respirati adanc si relaxati-va.
Ulei pentru masaj energizant
Mirosul de rozmarin este benefic pentru starea psihica, iar oregano si piperul accelereaza circulatia sanguina.
1 lingurita de rozmarin proaspat
1 lingurita de oregano proaspat
1 lingurita menta
50 ml ulei light (de alune, floarea soarelui sau masline)
  • 1. Pisati cu delicatete ierburile proaspete, turnati uleiul peste ele si puneti-le intr-un vas rezistent la caldura.
  • 2. Utilizati aragazul sau cuptorul cu microunde pentru a le incalzi usor (fara a le fierbe), apoi lasati-le sa se raceasca complet.
  • 3. Filtrati uleiul aromatizat si indepartati bucatelele solide.
  • 4. Utilizati-l ca ulei de masaj aplicat dupa baie.


Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...