Lista mea de bloguri

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Sanatate s Tratamenti - 23 de migdale pe zi

23 de migdale pe zi

Vitamina E si antioxidantii din migdale constituie parghii de prevenire a unor tipuri de cancer, in special cel de colon si de prostata.
Migdalele constituie de mult subiect de dezbatere printre specialistii in nutritie. Exista o parere unanima cu privire la beneficiile pe care o "doza" zilnica de migdale le poate aduce organismului: de la stimularea inimii, pana la stavilirea foamei si o exploze de energie furnizata corpului. Consumarea a 23 de migdale pe zi (sau a 25 de grame) constituie un obicei pe care toti ar trebui sa-l adopte.

Migdalele sprijina colesterolul bun

Noua studii clinice au aratat efectele migdalelor asupra nivelului colesterolului, aratand ca o mana de migdale consumate zilnic pastreaza colesterolul in limitele normale.

Cercetarile stiintifice sugereaza, dar nu dovedesc, ca 40 de grame de migdale pe zi - ca parte din dieta saraca in grasimi saturate si colesterol, pot reduce riscul dezvoltarii de boli cardiace.

Migdalele contin grasimi bune

O portie de migdale contine 13 grame de grasimi nesaturate si doar un gram de grasimi saturate. Peste 60% din grasimile din migdale sunt mononesaturate, ceea ce le pune in fruntea alimentelor de acest fel.

Nutrienti crocanti

Sunt pline de nutrienti, au un gust bun si o textura tentanta. Cine poate rezista unei astfel de combinatie? O portie de 25 de grame de migdale contine 3,5 grame de fibre si 6 grame de proteine, ceea ce o face alegerea perfecta pentru gustarile de peste zi. In plus, migdalele sunt pline de minerale precum calciu si fosfor ce contribuie la sanatatea dintilor si a oaselor. Sunt in special indicate femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Exista cateva categoriii de persoane care ar trebui sa nu adopte dieta celor 23 de migdale zilnic:
  • * Cei cu calculi renali sau biliari sunt sfatuiti sa evite migdalele din cauza continutului ridicat de oxalati.
  • * Proteina din migdale - amandina, poate cauza reactii alergice (desi nu sunt foarte comune astfel de cazuri).
  • Migdalele amare nu ar trebui consumate crude, intrucat contin acid hidrocianic si cianida, ambele fiind foarte toxice.

Uleiurile esentiale si sanatatea

Mirosul este simtul care declanseaza cel mai rapid amintiri si emotii.
Uleiurile esentiale au o veche istorie fiind utilizate din cele mai vechi timpuri in India, China, Orientul Mijlociu si Europa. Egiptenii erau cei mai priceputi in utilizarea uleiurilor esentiale si beneficiau de aroma cedrului sau ienuperului, atat ca tratament cosmetic, cat si pentru proprietatile lor vindecatoare. Astazi, cercetatorii confirma prin studii stiintifice ceea ce predecesorii nostri cunosteau doar empiric: uleiurile esentiale au efecte considerabile asupra sanatatii organismului si asupra starii psihice.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale confera florilor, ierburilor, condimentelor si fructelor mirosurile caracteristice. Mirosul intepator al mentei sau cel dulce al iasomiei provin din uleiul esential al plantei, care utilizeaza aceste arome pentru a stimula cresterea si reproducerea prin atragerea unui anumit tip de insecte benefice si indepartarea celor daunatoare.

Beneficiile uleiurilor esentiale

Uleiurile concentreaza intreaga esenta a plantei, prin urmare detin numeroase proprietati vindecatoare. Cand uleiurile esentiale sunt inhalate sau aplicate pe piele, moleculele aromatice patrund prin piele in circuitul sanguin si calatoresc prin intregul organism. Din acest motiv, pot fi folosite pentru a trata:
  • simptome ale infectiilor respiratorii
  • tulburari digestive
  • dureri de cap
  • simptome ale sindromului premenstrual.

Cum influenteaza uleiurile esentiale starea psihica?

Aromele din aer stimuleaza celulele olfactive din nas, care trimit informatia catre creier, unde este perceput mirosul. Traiectele nervilor olfactivi se intersecteaza in creier in zona limbica – caminul emotiilor, intuitiei si a raspunsurilor sexuale a oamenilor.

Cum pot fi utilizate uleiurile esentiale?

  • Bai – adaugati 3-10 picaturi de uleiuri esentiale in cada cu apa calda, apoi stati in ea 10-20 de minute.
  • Inhalare simpla: puneti 1 picatura de ulei esential pe o batista si inhalati. In functie de uleiul ales, puteti ameliora stresul, imbunatati concentratia sau sa va curatati sinusurile.
  • Inhalare de aburi: intr-un vas cu 2 litri de apa aburinda puneti 3 picaturi de ulei esential. Acoperiti-va capul cu un prosop mare de baie si inhalati aburii timp de 10 minute, avand grija sa nu va opariti cu aburii. Este o maniera excelenta de a ameliora congestia sinusala, raceli, dureri de gat si de a curata pielea in profunzime.

Precautii:

Nu ingerati uleiuri esentiale decat daca v-au fost recomandate de un specialist. De regula, uleiurile esentiale NU sunt pentru uz intern.
Utilizati cu precautie uleiurile esentiale in perioada sarcinii.

Retete pentru uleiuri esentiale speciale:

Ulei pentru tratarea durerilor de cap
Pentru a indeparta durerile de cap, masati o picatura sau doua de ulei esential in dreptul tamplelor sau la baza gatului. Musetelul este un foarte bun calmant.
4 picaturi de ulei esential (lavanda, menta, rozmarin sau musetel)
25 ml de ulei de seminte de struguri sau de alune
  • 1. Combinati uletiul esential cu cel vegetal.
  • 2. Turnati-l intr-un recipient curat.
  • 3. Utilizati-l masand 1-2 picaturi de ulei pe tample sau la baza gatului. Inchideti ochii, respirati adanc si relaxati-va.
Ulei pentru masaj energizant
Mirosul de rozmarin este benefic pentru starea psihica, iar oregano si piperul accelereaza circulatia sanguina.
1 lingurita de rozmarin proaspat
1 lingurita de oregano proaspat
1 lingurita menta
50 ml ulei light (de alune, floarea soarelui sau masline)
  • 1. Pisati cu delicatete ierburile proaspete, turnati uleiul peste ele si puneti-le intr-un vas rezistent la caldura.
  • 2. Utilizati aragazul sau cuptorul cu microunde pentru a le incalzi usor (fara a le fierbe), apoi lasati-le sa se raceasca complet.
  • 3. Filtrati uleiul aromatizat si indepartati bucatelele solide.
  • 4. Utilizati-l ca ulei de masaj aplicat dupa baie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...