Conform Atlasului botanic al României, pelinul face parte din genul botanic Artemisia, cele mai răspândite fiind speciile: Artemisia absinthium (pelinul alb), Artemisia vulgaris (pelinul negru), Artemisia maritima (pelinul de mare).
Vezi si
Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19
Romania traiește , încă , din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă
Scara de valori a societății romanești
Planurile in derulare sunt o munca in progres, veche de sute de ani
Destinatii uimitoare pe glob
Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile
A fi patriot nu e un merit, e o datorie.!
În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.
Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste
Set medical Covid necesar acasă
Inamicul numărul unu al acumulatorilor
Economisirea energiei electrice
Hoțul de cărți
Microbii din organismul uman
Despre islamizarea Europei. O publicăm integral. Și fără comentarii.
„Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”
Masca ce omoară virusul O veste de Covid
Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil
Pelinul alb, întâlnit, aşa cum spuneam aproape la tot pasul în satele româneşti, conţine un tezaur de principii active, dovedindu-şi eficienţa în tratarea a numeroase afecţiuni. În practica naturistă, încă din vechime, se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite (lunile iulie-septembrie), când planta are un miros puternic aromat şi gust foarte amar.
Printre cele mai importante proprietăţi terapeutice pe care pelinul alb le prezintă, fitoterapeuţii enumeră: proprietăţi dezinfectante, diuretice, depurative, laxative, vermifuge, antiinflamatoare, stimulente gastric, tonic-amare şi cicatrizante (inter şi extern).
De altfel, la nivelul aparatului digestiv pelinul este cunoscut ca un calmant al indigestiilor, balonărilor, crampelor, intervenind eficient în gastritele hipoacide, în enterite, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaţie, hemoroizi, paraziţi intestinali şi lipsa poftei de mâncare;
De asemenea, preparatele din pelin pot fi utilizate cu succes în cazurile de astenie la persoanele anemice, în cazuri de convalescenţă, debilitate, anemie, dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută. Totodată, pelinul constituie un bun remediu pentru plăgile purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte.
Cunoscutul specialist în fitoterapie, prof. univ. dr. Constantin Milică, susţine că această plantăar trebui să impună o mai mare atenţie, ba chiar ar trebui să intre în atenţia cultivatorilor de plante medicinale, care să extindă astfel de culturi, pentru a putea valorifica pelinul atât în alimentaţie, cât şi în tratarea bolilor.
Recomandări în ceea ce priveşte tratamentele naturiste pe baza unor preparate din pelin:
-infuzia din una-două linguriţe de frunze uscate, la 200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese, pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecţiuni;
-tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese, ca aperitiv;
-vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la 1 litru vin alb, se macerează şi se bea câte un păhărel înainte de mese ca aperitiv şi tonic sau după mese ca digestiv;
- sirop digestiv şi vermifug (din 150 g vârfuri înflorite la 1 litru apă fiartă şi 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate şi măcinate, cu efecte febrifuge şi vermifuge;
- băi locale şi comprese cu decoct pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraţii ale pielii şi înţepături de insecte;
- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;
Atenţie, însă! Preparatele cu pelin nu se adminstrează intern femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu iritaţii gastrice (ulcer gastric şi duodenal), persoanelor irascibile sau cu tendinţă spre congestie cerebrală.
Artemisia maritima (pelinul de mare) este o altă specie frecvent întâlnită la noi, în special în jurul lacurilor şi al terenurilor inundate. Se distinge prin culoarea alb-albăstruie a tufelor.
Deoarece această specie de pelin are puternice proprietăţi vermifuge şi cicatrizante, se foloseşte în combaterea viermilor intestinali (limbrici, oxiuri), în dizenterie, cangrene diabetice şi plăgi atone.
Potrivit prof. Constantin Milică, formele de utilizare depind de afecţiunile tratate. Astfel, în uz intern se administrează:
- infuzie dintr-o linguriţă seminţe şi vârfuri înflorite la 250 ml apă clocotită; se fierbe câteva secunde, se infuzează acoperit 10 minute şi se bea câte o cană dimineaţa, în 3 zile consecutive pe lună;
- sirop vermifug din 40 g pelin de mare, 40 g muşchi de Corsica, 20 g coajă de portocale amare, 20 g scorţişoară, 50 g zahăr şi 100 ml apă; se iau câte 2-4 linguri pe zi;
- pulbere în doză de 2-8 g puse în infuzie, lapte, miere sau sirop; se dau câte 1-2 g la copii în vârstă de 2-5 ani, 2-5 g la copii de 5-8 ani, în cure de 2-3 zile. După ultima doză se dă un purgativ.
Ceaiul de pelin era folosit in trecut pentru a elimina tenii, limbrici şi alte tipuri de paraziti. Era administrat atat oamenilor, cat şi animalelor datorita ajutorului in digestie şi proprietatilor antiinflamatoare.
Totusi, in afara de efectul sau in eliminarea parazitilor, ceaiul de pelin are o putere mare asupra simtamintelor şi este foarte bun in alungarea gandurilor negative.
Ceaiul si
tinctura de pelin se recomanda in:
- probleme ale ficatului şi ale vezicii biliare;
- simptom dispeptic;
- pierderea apetitului.
TRATAMENTE CU PELIN
Poti face tratament cu pelin, deoarece acesta are proprietati:
• anti-microbiene,
• antihelmintice,
• aromatice,
• tonice,
• febrifuge,
• antiseptice.
Tinctura de pelin se recomanda şi in cazuri de balonare, de tulburari dese ale vezicii biliare, meteorism.
In medicina populara pelinul are uz intern in insuficienta gastrica, atonie intestinala, gastrita, dureri de stomac, tulburari hepatice, balonare, menstruatie neregulata, febra, pierderea apetitului, infectie cu paraziti. Extern, acesta poate fi aplicat pe ranile care se vindeca greu, ulcere, pete pe piele şi muşcaturi de insecte. De asemenea, exista tratament cu pelin pentru femei, mai exact, spalaturi vaginale cu pelin.
Poate ajuta corpul sa combata febra şi infectiile.
Pentru a combate gustul amar al ceaiului de pelin, se recomanda adaugarea unei mici cantitati de miere de albine.
Ceaiul de pelin se prepara adaugand o lingurita de pelin uscat la o ceasca de
apa fierbinte, care se lasa timp de 10-15 minute pentru a se realiza infuzia. De asemenea, se recomanda consumul acestuia cu 10-15 minute inainte de masa.
CONTRAINDICATII
Multi spun ca acest ceai din frunze de pelin nu ar trebui sa fie consumat pentru mai mult de patru saptamani. Consumul excesiv poate duce la insomnie, ameteala şi stari de voma, precum şi tremurat, convulsii.
Daca este consumat in cantitati mari, poate dauna organismului, deci nu se recomanda aceasta. In cazul unei persoane insarcinate, nu este indicat consumul, deoarece poate produce contractii. Nici in cazul unei femei care alapteaza nu este recomandat. De asemenea, trebuie tinut cont ca poate cauza şi afectiuni ale rinichilor. Datorita toxicitatii sale relative, multi doctori nu il recomanda pentru uz intern, de aceea, chiar daca se prepara usor, nu este recomandat consumul sau.
Acest ceai de pelin poate fi folosit şi pe baza de pesticid, daca se stropeste in jur. Este interzis a se lasa la indemana copiilor sau animalelor de casa. Se recomanda spalarea mainilor daca s-a terminat folosirea acestuia.
ALTE APLICATII
Are un afect stimulant asupra creierului şi trateaza chiar şi reumatismul şi racelile. Este folosit in tratarea tractusului digestiv şi a formei de diabet care nu necesita insulina. Calmeaza excitatia nervoasa.
Este aplicat cu succes in starile de lene, rau de mare, greata.
Se poate consuma in combinatie cu vin sau bere.
Poate fi aplicat pe fata, sau poate fi baut in cazul durerilor de gat, sau aplicat in cazul hemoroizilor. Cu acest ceai pot fi vindecate artritele. Ajuta şi la vindecarea entorselor.
Ceaiul de pelin poate fi folosit cu succes in tratamentele pentru afectiunile enuntate. Pelinul este prezent pe piata in diverse forme, in special capsule de pelin.