Lista mea de bloguri

sâmbătă, 28 iulie 2012

Mierea de albine - Medicament minune



Medicina populara americana: mierea de albine, o minune de medicament


     
Niciuna dintre credintele si superstitiile afro-americanilor nu poate fi mai relevanta sau mai acceptata de alte culturi decat puterea de vindecare a mierii de albine si "puterile magice ale albinei", micuta Apis meliphera.
Mierea e un lichid vascos, produs de albine, prin extragerea esentelor din nectar si polen, fiind un amestec foarte complex.

Mierea contine fructoza, glucoza, acizi organici,vitamine, minerale, apa si pigmenti vegetali, depinzand de provenienta ei.

Observatii facute de-a lungul generatiilor, inca de cand traiau ca oameni liberi in Africa natala, i-au convins pe samanii lor ca albina are "puteri magice": mierea nu se strica niciodata. Se poate cristaliza, dar nu se strica.


Adevarul e ca albinele cultiva o anumita tehnica prin care mierea primeste caracteristici antibiotice. E vorba de unul dintre cei mai buni conservanti dealimente, "inventat" de
albine: sulfaminolul. De asemenea, previne infestarea mierii de albine cu ciuperci si bacteriidin familia drojdiei de bere.

Aproape totul despre albine si mierea de albine (I)
1. O lingurita de miere si un pahar de apa, dimineata, pe stomacul gol actioneaza ca un excelent tonic cu efecte similare unei cesti de cafea. Aportul caloric este rapid epuizat pentru ca mierea este energie pura si un combustibil fantastic pentru creier, inima si in general pentru tot organismul. Metoda este folosita in terapiile chinezesti si tibetane si este miraculoasa daca o respecti in fiecare zi. Culmea este ca nu are contraindicatii, nici macar in cazul celor care sufera de diabet.
2. Proprietatile medicinale ale mierii au fost recunoscute din timpuri imemoriale. Mierea trateaza foarte eficient tusea si racelile, amelioreaza si vindeca bolile infectioase si bacteriene ale plamanilor, este tratament excelent pentru durerile in gat, laringite si alte afectiuni respiratorii. Cei care consuma constant miere si au astm resimt o reducere a crizelor si deseori se considera vindecati. Mierea consumata dimineata este leac pentru bolile de stomac si pentru afectiunile metabolice, ajuta la imbunatatirea apetitului, relaxeaza intestinele, stimuleaza peristaltismul si tonifica musculatura.
3. O lingurita de miere de tei dizolvata intr-o ceasca de lapte cald este un veritabil somnifer. Aceeasi combinatie este un stimulent pentru memorie, atunci cand este bauta la culcare si este un tonic fara nici un fel de contraindicatii pentru copiii in crestere.
4. Mierea nu se strica. Depozitata in borcane de sticla, inchise etans se poate pastra ani de zile fara ca nici una din proprietatile ei sa scada. Mierea pastrata in conditii improprii nu se strica ci se dilueaza sub efectul umezelii.
5. Furnicile nu manaca miere. Daca vezi miere atacata de furnici ai dovada certa ca mierea este combinata cu zahar sau este o miere falsa.
6. Mierea este cel mai bun tratament pentru piele. Previne ridurile, hidrateaza, vindeca acneea, vindeca bolile de piele, este balsam, unguent si antibiotic natural pentru toate leziunile cutanate indiferent de natura lor. Mierea vindeca plagile infectate ale pielii.
7. Diluata cu apa este un adevarat sampon pentru par. Siropul de miere curata, ingrijeste si hidrateaza pielea capului si parul. In plus vindeca si combate matreata.
8. Despre miere se vorbeste in Biblie si in Coran. Se considera ca este un aliment care vindeca bolile si ca poate asigura supravietuirea omului ca aliment unic.
9. Mierea este considerat a fi singurul aliment care contine toate ingredientele necesare pentru a sustine viata. Acestea includ vitamine, minerale, apa şi enzime. Mierea contine, de asemenea, antioxidanti care ajuta la imbunatatirea functionarii creierului. 
Sursa foto: pixabay.com

Vindecatorii din comunitatile afro-americane folosesc puterea data de Dumnezeu albinelor pentru a vindeca o gama variata de maladii, de la anemie la zoonoze (boli transmise de la animale).

Copiii nou-nascuti, debili, cu mame fara lapte sunt pusi la o dieta de miere cu lapte si amidon din porumb. Zaharul si restul nutrientilor din miere sunt suficienti sa le asigure o crestere rapida pana ajung sa manance legume pasate. Din moment ce mierea are proprietatea de a retine apa, cand se amesteca in aluatul de facut paine, o va tine proaspata pentru multa vreme. De asemenea, poate prelungi supravietuirea vitaminelor din grupul B.

Mierea de albine are diverse caracteristici, depinzand de flora de provenienta. In acest domeniu, "omul vindecator" din comunitatea afro-americanilor e o autoritate care nu poate fi deloc disputata: el cunoaste toate plantele din regiune, dupa nume si dupa proprietati, a observat, in detalii, comportamentul albinelor si stie ce fel de miere poate vindeca anumite maladii.

Aproape totul despre albine si miere (II)

"Nisipul in urina" (pietre la rinichi) e o conditie patologica ce afecteaza multa lume, in special in regiunile subtropicale. Spre consternarea medicilor si a oamenilor de stiinta, "vracii" afro-americani "vindeca" aceasta boala prin cresterea cantitatii de calciu alimentar. Fac o faina din oase uscate, coji de ou, carapace de scoici de mare, lapte si miere. Bolnavul consuma, la fiecare masa, un pahar mare (250 ml), pentru o perioada de vreo 30 de zile, "de la luna noua la luna noua". In timpul tratamentului, alcoolul, cafeaua, grasimile sau activitatile fizice extenuante sunt interzise.

In termeni stiintifici nu exista o explicatie acceptabila pentru aceasta metoda de tratat pietrele la rinichi, desi pare sa fie eficienta.

In engleza, pentru "spirit" si "spirt" (alcool) se foloseste acelasi cuvant, diferenta reiesind din context. De aceea, cand unii dintre vindecatorii afro-americani se refera la "spiritul albinei", vorbesc de mied, o bautura alcoolica, facuta prin fermentarea unei solutii de apa fiarta si miere de albine. Folosit ca dezinfectant sau pentru spalat gura, e destul de eficace, comparandu-l cu ce se poate obtine din farmacii.

Ca bautura, consumat rece, induce o euforie alcoolica slaba, are un efect energetic regenerativ si previne constipatia, imbunatatind digestia.

Mierea de albine de la flori de langa malul marii are un continut de sulf ridicat, pe care albinele il transforma, cumva, in procaina hidroclorica sulfa, care e un anestezic. Prin procese care au loc la nivelul fagurelui, aceasta molecula extrem de complexa a procainei hidroclorice se rupe in segmenti moleculari mai scurti, sulfanilamide si sulfacetamida. Asta explica vindecarea leziunilor infectate, cu miere de albine.

Dintre cei opt aminoacizi indispensabili corpului uman, toti se gasesc in miere, in diverse cantitati, cu exceptia L-triptofanului.

Mierea, folosita ca tratament pentru rani

Toate aceste "molecule ale vietii" se gasesc din abundenta in mierea de albine provenita din regiuni tropicale si subtropicale. Cu cat albinele se muta mai la nord, cu atat concentratia acestor substante scade.

Industriile de medicina alternativa au inceput sa ia seama de cunostiintele vindecatorilor afro-americani, care se imputineaza in numar de la an la an, incorporand in inventarul lor din ce in ce mai multe extrase din miere de albine.

Exista o imensa farmacopee, nedescoperita inca de marii fabricanti de farmaceutice, pe care samanii, vindecatorii, vracii, sau asa-numitii "medicine men" din comunitatea afro-americanilor o cunosc bine. Probabil, de milenii... 

Ce trebuie sa stim despre mierea de albine

Mierea de albine a fost primul aliment dulce descoperit si folosit de om inca din timpuri imemorabile. Documentele vechi spun ca mierea a fost folosita initial ca hrana, dar si in medicinasi ritualurile religioase.
Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni gastro-intestinale, renale si respiratorii si pentru tratamentul ranilor.

Dioscoride trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale si Pliniu recomanda mierea amestecata cu untura de peste la tratarea ranilor infectate.

Dupa consistenta, mierea este fluida si cristalizata sau zaharisita. Multe persoane cred ca mierea zaharisita nu este naturala. Toata mierea naturala se zahariseste, cu o singura exceptie: mierea de mana, provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori.

Atentie! Mierea zaharisita nu se incalzeste, deoarece isi pierde o mare parte din vitamine si toate enzimele, putand deveni, in acelasi timp, toxica, prin acumularea de compusi nocivi.

Mierea monoflora, provenita integral sau in parte din nectarul florilor unei singure specii, (tei, salcam, floarea soarelui sau menta) este mai cautata si mult mai scumpa. Consumatorii cauta si cumpara, pentru parfum si gust deosebit, mai ales miere monoflora.

Stuparii stiu insa ca cea mai buna miere este cea poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Mierea de fan, de exemplu, cuprinde in compozitie nectar adunat de albine de la mai mult de 60 de flori care intra in alcatuirea fanului.

Se spune despre miere ca ingrasa. Sigur, ca orice produs alimentar consumat in exces, ingrasa chiar si mierea de albine, dar nu simpla, ca atare, ci in combinatie.

De regula, copiilor, persoanelor in varsta, convalescentilor sau celor care vor sa se ingrase li se recomanda la micul dejun sau la masa de seara paine, unt si miere de albine. Aceasta combinatie este intr-adevar fatala pentru cei care nu vor sa se ingrase.

Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural. Daca faceti sport de performanta, ori aveti zile cand trebuie sa conduceti foarte mult sau sa faceti un efort deosebit, care stiti ca o sa va oboseasca la un moment dat, nu apelati la energizantele lichide din comert, care au cofeina si dau dependenta.

Mierea de albine insa, adevarat miracol al naturii, face minuni. Una, doua lingurite de miere energizeaza organismul, il fortifica, il pregateste pentru efort de lunga durata ori lupta cu frigul sau arsita.

Mierea de albine nu are efecte adverse, nu da dependenta si e bine s-o avem intotdeauna la indemana, oriunde am fi.

Daca va hotarati sa renuntati la zahar si sa va indulciti ceaiul sau cafeaua cu miere de albine, atunci e bine sa stiti ca lichidele nu trebuie sa fie fierbinti, pentru ca mierea si-ar putea pierde o parte din constituientii ei naturali. 

Nimic nu-i mai bun ca zaharul pe rana!


Poate parea surprinzator, insa zaharul ar putea fi noul medicament miraculos, mai ales in caz de taieturi, arsuri, infectii sau rani. Mai multe studii au aratat ca acesta grabeste vindecarea. In plus, e sigur, ieftin si daca nu la indemana, macar usor de procurat. 
In Argentina, oamenii de stiinta de la Universitatea Buenos Aires au tratat cu zahar comun ranile a 120 de pacienti, observand ca acestea s-au vindecat in proportie de 99% in 9 pana la 17 zile.

In SUA, medicii de la Delta Medical Center din Greenville, Mississippi, au obtinut rezultate similare in urma unui studiu care s-a intins pe 5 ani si care a cuprins 605 pacienti, conform Third Age. Acestia au observat ca zaharul, in combinatie cu un derivat din iod foarte bland, a un rezultat mai bun decat oricare dintre produsele aflate in prezent pe piata.

Ranile astfel tratate s-au vindecat mai repede decat daca ar fi fost altfel ingrijite sau chiar lasate sa treaca de la sine. Nevoia de antibiotice a fost redusa, la fel si cea de calmante. In plus, zaharul se indeparteaza simplu, doar spaland rana cuapa.

De ce functioneaza insa acest "tratament"? Zaharul este un antibacterian natural, inhiband dezvoltarea microorganismelor. In plus, tine hidratata zona si stimuleaza regenerarea tesutului.

Singura conditie pentru ca tratamentul sa functioneze este ca rana sa nu mai sangereze 24 de ore inainte de aplicarea zaharului.

Rezultatele studiilor nu fac decat sa arate ca vechile practici au un temei. Inca din 1700 i.Ch, se credea ca ranile dobandite in lupta trec cu o mixtura de grasime si miere zaharisita. 

Mierea de albine ajuta la combaterea sinuzitei

Cercetatorii canadieni de la Universitatea din Ottawa au descoperit ca mierea ar putea ajuta la combaterea sinuzitei cronice. Mierea contine un agent antimicrobian care ataca bacteriile responsabile pentru mai multe infectii.

Studiul confirma practic beneficiile utilizate in medicina traditionala de sute de ani, scrie Femme Actuelle.

Cercetatorii au aplicat miere si antibiotice pe bacteriile care cauzeaza sinuzita si au descoperit ca mierea a fost mai eficienta decat antibioticile pentru a le distruge.

Este adevarat insa ca bacteriile au suferit mutatii in timp pentru a rezista la antibiotice. Studiul concluzioneaza ca mierea ar putea servi ca un tratament pentru infectiile cronice.

Sub forma de cataplasma, acesta ajuta la vindecarea ranilor infectate de bacterii. Efectul antiseptic al mierii provine dintr-o enzima produsa de albine. Aceasta enzima permite transformarea constanta a unor cantitati mici de zahar intr-un antiseptic.

Utilizarea mierii ca un unguent nu este insa o descoperire a epocii contemporane. Egiptenii o aplicau pe rani si se pare ca si vechii greci si chinezii ii cunosteau valorea medicala.

Trateaza-te simplu si natural la tine acasa cu ajutorul mierii

Nimeni nu stie cand a fost descoperita comoara ascunsa din stupi, insa unele picturi facute de cativa apicultori intr-o pestera din Spania dovedesc ca folosirea mierii dateaza de cel putin 7.000 de ani.

In acele vremuri, mierea era naturala 100%, insa ceea ce gasim noi pe piata nu este tocmai la fel. Daca vrei sa urmezi o cura pe baza de miere, ai grija sa alegi una de buna calitate.

Care2 te invata cum te poti trata simplu la tine acasa cu ajutorul mierii.

Pentru obezitate, tensiune arteriala ridicata sau nivel ridicat de colesterol, bea dimineata o ceasca de apa fiarta cu o lingurita de miere si cu 5-10 picaturi de otet de cidru de mere.

Pentru ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, ia in fiecare zi o lingurita de miere cu 200 mg de guggulu sub forma de praf.

Daca suferi de ulcer oral, aplica o lingurita de miere si putin sofran de India direct pe ulceratiile bucale sau pe ranile de pe limba. Acest amestec va genera saliva si va scoate toxinele, scuip-o pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru ulcere interne, se amesteca o cana de lapte cald cu o lingurita de miere si se bea de doua ori pe zi.

Pentru a vindeca o rana, pune ziua pe aceasta un tampon sterilizat cu putina miere, iar seara scoate-l.

Ai racit si te-ai saturat de toate medicamentele de la doctor? Atunci amesteca o jumatate de lingurita de scortisoara cu o lingurita de miere si mananca continutul de doua ori pe zi. 

Cum verifici daca mierea este naturala sau falsificata 


Din cauza pretului destul de crescut la noi in tara, mierea este, in multe cazuri, greu accesibila, iar consumul este oricum redus, arata statisticile. Asa ca trebuie sa te asiguri ca atunci cand cumperimiere, ai achizitionat un produs cu adevarat de calitate. Pentru ca multe dintre sortimentele de pe rafturi sunt falsificate!

Este o problema care persista nu doar la noi in tara, ci in intrega Europa si in SUA. Mierea este usor de falsificat si, prin urmare, multi producatori apeleaza la diverse trucuri pentru a-i reduce calitatea, desi preturile sunt tot ridicate. Prin urmare, pretul nu este un indicator al calitatii mierii. Desi, atunci cand intalnim o miere incredibil de ieftina, mai ales pe marginea drumului si nu in magazine, ar trebui sa fim circumspecti in ceea ce priveste calitatea produsului, potrivit adevarul.ro.

In cadrul unor controale realizate in ultimii ani in supermarketuri, specialistii au gasit miere comercializata ca fiind de salcam, adica de calitate superioara, cu un pret pe masura, care s-a dovedit a fi, de fapt, o combinatie de miere de rapita, de floarea-soarelui si de tei. Aceasta este doar una dintre metodele de falsificare a mierii. Asadar, in multe cazuri, ne alegem fie cu o miere de calitate mai slaba, fie cu una falsificata cu glucoza industriala. 

Ce riscuri implica glucoza industriala

Glucoza se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si, desigur, se regaseste si in miere. Insa cea introdusa in mod artificial in mierea falsificata, pentru a o inmulti, este glucoza artificiala obtinuta prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi, mai noteaza sursa citata. 

Exista doua forme: lichida si solida, dar la falsificarea mierii se adauga cea in forma lichida, avand culoarea si gustul similar cu cel al mierii, iar mirosul insesizabil. In general, glucoza industriala lichida se foloseste la siropurile pentru confierea fructelor, la compoturi si la prepararea lichiorurilor. Riscul pe care il implica un consum indelungat de miere falsificata este ca, in loc sa ne protejam sanatatea, beneficiu oferit in mod normal de mierea autentica, ne-o compromitem. 

Mai exact, a consuma miere in care s-au adaugat indulcitori artificiali este aproape la fel de nociv cum este si consumul de zahar si de produse dulci rafinate. 

Alte metode de falsificare a mierii 

adaos de zahar invertit, sirop de porumb, melasa;

adaos de E-uri (zaharina, aspartam, sucraloza, caramel); 

amestec de amidon, gelatina, albus de ou; 

adaos de conservanti si de neutralizanti; adaos de polen; 

poate fi falsificata indirect, prin hranirea albinelor cu zahar, sirop invertit, sirop de porumb, glucoza. 

Mierea cristalizata este naturala 

In mod natural, mierea are in compozitie si fructoza, si glucoza. Cea cu un continut mai mare de fructoza se mentine in stare lichida, fluida mai multa vreme. In schimb, cea cu un continut crescut de glucoza se cristalizeaza rapid, chiar si la cateva saptamani de la recoltare. Cristalizarea este, deci, un proces natural, care nu are niciun efect negativ asupra continutului de substante nutritive. Dimpotriva, mierea cristalizata are, in cele mai multe cazuri, si polen in compozitie, ceea ce-i creste valoarea terapeutica. 

Incalzirea distruge nutrientii

Atunci cand mierea este incalzita la temperaturi de peste 45 de grade Celsius, enzimele din compozitia sa sunt distruse, la fel si o parte din substantele nutritive. Acesta este motivul pentru care specialistii ne recomanda sa nu adaugam mierea in ceaiul fierbinte. 

Exista situatii in care producatorii supraincalzesc mierea pentru a o fluidiza si adauga apoi indulcitori artificiali. Puteti recunoaste mierea supraincalzita, deci fara valoare terapeutica, analizand cat este de lichida.

Daca este prea apoasa, exista riscul sa fi fost incalzita excesiv. In plus, daca nu are aroma specifica mierii, mai mult ca sigur a fost adusa la temperaturi de peste 50 de grade Celsius.

Bine de stiut

O alta metoda de falsificare a mierii este hranirea albinelor de catre producatori cu zahar. Practic, produsul obtinut este zahar convertit in miere, cu valoare nutritiva extrem de redusa. Lipsa aromei specifice poate fi un indicator in acest sens. 

Cum o poti testa in 6 pasi 

1. In primul rand, analizeaza culoarea, care poate varia de la auriu deschis la galbui inchis, spre maroniu, gustul, care trebuie sa aiba aroma specifica, a florilor din care a fost cules nectarul, si consistenta nu prea lichida. Daca gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere incalzita pentru a fi fluidizata sau amestecata cu zahar ars. 

2. Pentru a vedea daca a fost adaugata apa, introdu in miere un bat de chibrit cu partea incandescenta in borcanul cu miere. Daca mierea este veritabila, chibritul ar trebui sa se aprinda. In cazul in care nu se aprinde, este posibil sa aiba adaos de apa. La fel si daca se aprinde, dar se aude ca atunci cand scapi, din greseala, apa in tigaia cu ulei. 

3. Incearca sa dizolvi o lingura de miere in apa. Mierea autentica nu se va dizolva imediat, ci va cadea si se va depune pe fundul paharului. Daca mierea este fasificata, se va dizolva imediat si nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, si metanol, un tip de alcool obtinut din fermentarea sfeclei de zahar sau a fructelor. In acest alcool, mierea contrafacuta se dizolva extrem de usor si ii da lichidului un aspect laptos. 

4. Toarna o lingura de miere pe hartie de sugativa. Spre deosebire de mierea falsificata, cea naturala, autentica nu va fi absorbita de sugativa. Si un filtru de cafea (din hartie) poate da rezultate.

5. O alta metoda de testare a mierii poate fi si „murdarirea” unui servet alb de bucatarie cu o lingura de miere. Cea autentica nu pateaza, pe cand cele mai multe tipuri de miere artificiala lasa pete galbui.

6. Verifica pH-ul cu ajutorul unei benzi speciale. Mierea naturala este neutra din punct de vedere al aciditatii. Cea falsificata cu zahar invertit artificial este acida, iar cea in care a fost adaugat zahar neinvertit este alcalina. Mierea supraincalzita este si ea acida, deoarece fructoza se descompune in acid formic.  

duminică, 15 iulie 2012

Protejeza-ti micutul - Departe de boli !

 

  Cum sa-ti tii copilul departe de boli

Preventia incepe din casa, prin pastrarea unui climat cat mai sanatos in locul unde micutul tau doarme, mananca si isi petrece mult timp jucandu-se sau explorand. Dupa varsta de un an cei mai multi copilasi fac trecerea dintre mersul de-a busilea catre cel in doua picioruse. Niciun loc accesibil din casa nu va ramane neexplorat.

1. Caminul tau
Daca ai un animal de companie sau pasari, tine-le departe de dormitorul copilului tau si supravegheaza-l cand se joaca cu acestea. Nu putine sunt situatiile in care parul, puful sau penele pot provoca micutului tau alergii.
Fereste-l de praf: el este responsabil pentru aparitia rinitelor, conjunctivitelor sau sinuzitelor.. Fa cat mai des curat, aeriseste si instaleaza eventual un filtru HEPA (indeparteaza impuritatile foarte fine din aer). Cercetarile au aratat ca praful continut in saltele este contine cu 100% mai multi acarieni decat praful care se afla pe podeaua casei. Saltelele trebuie scuturate frecvent si spalate cu apa fierbinte.
2. Obiceiuri sanatoase
Invata-l sa se spele pe manute inainte de masa, dupa folosirea toaletei si dupa ce veniti de afara, de la joaca. Sigur ca unii copilasi nu vor gasi aceasta rutina ca fiind una chiar placuta. In acest caz, un sapun frumos colorat sau un cantecel cantat pe toata durata spalarii vor transforma acest obicei intr-o joaca.
La aceasta varsta tinde sa-i imite pe cei din jur si toti membrii familiei devin un exemplu pentru el. De aceea, vazand-o si pe mami ca se spala pe maini, va fi incurajat sa respecte acest obicei.
Cand tuseste sau stranuta, intotdeauna trebuie obisnuit sa foloseasca un servetel de unica folosinta. Pentru a preveni raspandirea virusurilor sau a bacteriilor, este bine ca cel mic sa utilizeze la masa o vesela si un set separat de tacamuri.
Jucariile trebuie curatate, mai ales daca cel mic are tendinta de a le baga in gurita sau pune pe fata. Atentie cand se joaca cu alti copii: daca acestia sunt bolnavi, germenii se pot transmite si prin intermediul acestora.
3. Tine cont de varsta copilului
Cu cat acesta va fi mai mare, cu atat iti va fi mai usor sa-i explici ca obiceiurile pe care le impui sunt numai spre binele lui. In jurul varstei de 1-2 ani evita sa folosesti foarte des interdictiile sub forma unui “NU” raspicat. Mai tarziu, cand va creste mai maricel si va trece prin acea etapa de negatie, risti sa regasesti acest cuvant in vocabularul lui.
Multi copii au perioade in care tind sa faca exact “pe dos” celor spuse de parinti sau bunici. Mai bine anticipeaza-i actiunile si elimina din timp ceea ce ar putea deveni un motiv de restrictie. Cand va avea 3-4 ani, indruma-l cu blandete si lauda-l atunci cand, de exemplu, se duce singur sa se spele sau cere un servetel pentru a-si sufla nasucul.
4. Relaxeaza-te
Indiferent cat de atenta esti la pericolele contaminarii puiului tau, nu vei putea realiza in jurul lui o bariera 100% sigura. Nici nu este indicat sa cazi in cealalta extrema si curatenia sa devina o obsesie. Copilul tau are nevoie sa se joace, sa se imprieteneasca si cu alti micuti de varsta lui.
Va merge si in colectivitate, la gradinita, unde imbolnavirile sunt frecvente. Nu te speria. Este un proces firesc, de adaptare la mediu. Important este ca piciul tau sa deprinda de acasa cateva reguli de igiena, fara a-i genera mai tarziu temeri exagerate sau sa-i scada calitatea raspunsului sistemului imunitar.

Metode de a-ti proteja micutul de boli in timpul anului scolar

Copilul tau este pregatit pentru inceputul unui nou an scolar? I-ai cumparat hainute, rechizite si accesorii de care va avea nevoie. Cum ramane insa cu masurile luate in ceea ce-i priveste sanatatea?
Mai presus de carti, caiete, creioane colorate si tinute moderne, aspectul care ar trebui sa te preocupe cel mai mult este sanatatea copilului tau.
Iata care sunt masurile pe care trebuie sa le iei pentru a avea un scolar care sa exceleze la toate capitolele:
1. Vaccinuri
Asigura-te ca nazdravanul tau este la zi cu vaccinurile. Acesta este unul dintre lucrurile esentiale de care nu trebuie sa uiti inainte de inceperea unui nou an scolar, chiar daca institutiile de invatamant iau anumite masuri privitore la vaccinarea elevilor. Consulta-te cu pediatrul si decideti impreuna daca vrei sa previi problemele specifice anotimpului rece cu un antigripal, de exemplu.
2. Nutritie
Pe masura ce rata obezitatii creste, este important sa-l obisnuiesti pe micutul tau cu o dieta sanatoasa si adecvata pentru un copil care merge la scoala. Regula celor trei mese pe zi ramane valabila, iar micul dejun nu trebuie ratat sub nicio forma, chiar daca ii rapeste copilului cateva minute bune de somn. Ai grija ca piciul tau sa stea departe de mancarurile grase, procesate si pline de zahar si E-uri. Mai mult decat atat, nu uita de importanta hidratarii si pune-i mereu copilului o sticluta cu apa in ghiozdan.
3. Sport
Alimentatia sanatoasa si nutritia merg mana in mana. Chiar daca observi ca scolarul tau este din ce in ce mai atasat de electronice, fie ele laptop-uri, iPod-uri sau iPad-uri, incurajeaza-l sa faca miscare. Studiile arata ca un stil de viata sedentar favorizeaza aparitia problemelor de sanatate care vizeaza cresterea greutatii, diabetul, problemele de inima si cresterea colesterolului.
4. Siguranta
Mersul la scoala ridica, la randul lui, anumite probleme. Este posibil sa-l auzi pe micutul tau plangandu-se de greutatea ghiozdanului. Supravegheaza-l in momentul in care isi pregateste rechizitele pentru a doua zi si ai grija sa-i alegi un astfel de accesoriu care sa-l ajute, nu sa-l incurce. Mai mult decat atat, explica-i regulile de circulatie, chiar daca i le-ai mai spus de zeci de ori pana acum, deoarece strazile sunt locuri periculoase in care se pot intampla oricand accidente.
Daca il duci cu masina la scoala, nu uita de centura de siguranta, iar daca ii permiti sa circule cu bicicleta, cumpara-i accesoriile de protectie.
5. Somn
Somnul este unul dintre cele mai importante elemente care influenteaza sanatatea. Cu tot alaiul de teme si activitati specifice anului scolar, ai grija ca elevul tau sa se odihneasca suficient. Concentrarea din timpul orelor, energia necesara fiecarei zile si randamentul intelectual al copilului tau depind de orele de somn, asa ca fa-i un program care sa-i permita sa doarma cel putin opt ore pe noapte.
In plus, incearca sa nu-l stresezi prea tare. Chiar daca scoala vine cu anumite cerinte care trebuie indeplinite, sanatatea fizica si psihica a copilului tau este cea mai importanta.


Sfaturi pentru a-ti feri copilul de boli pe parcursul anului scolar


Ai cumparat deja rechizite si carti, insa esti pregatita sa intampini posibilele probleme de sanatate care ar putea sa apara la copilul tau pe parcursul acestui an scolar?
Iata o lista cu 12 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a-ti feri micutul de imbolnavire:
1. Accidentele sunt cauza a aproape jumatate dintre decesele inregistrate la copiii intre 1 si 19 ani. Foloseste scaune speciale pentru masina. Inecurile sunt a doua cauza de deces in randul micutilor, asa ca invata-i sa inoate si nu ii scapa din ochi, scriu stirileprotv.ro.
2. Vaccinurile impotriva oreionului sau poliomielitei sunt motivul pentru care aceasta amenintare a fost inlaturata, asa ca imunizeaza-ti copilul!
3. Vorbeste cu invatatoarea sau dirigintele despre problemele medicale ale copilului tau. Daca sufera de deficit de atentie, de exemplu, dascalilor le va fi greu sa inteleaga ce se intampla cu elevul.
4. Hraneste-ti sanatos copilul. Nu accepta sa ii faci un alt fel de mancare daca il refuza pe primul. Daca primeste mancare la scoala, intereseaza-te care este meniul.
5. Obisnuieste-ti copilul sa faca sport.
6. Pastreaza aparatele de ascultat muzica la jumatate din volumul maxim, pentru a-i proteja auzul.
7. Asigura-te ca cel mic doarmesuficient. Copii intre 6 si 11 ani au nevoie de zece ore de somn.
8. Ai grija sa se spele pe maini frecvent, cu sapun. Ranile trebuie curatate imediat. Dusul este necesar dupa sport.
9. Daca este bolnav, nu il mai duce la scoala. Risti sa provoci o epidemie!
10. Stabileste un program fix de odihna, teme si joaca. Daca ai grija sa-l respecte, va functiona pe “pilot automat”. Nu pune insa prea mare presiune pe copii.
11. Fii atenta si la sanatatea mintala a copiilor. Mai ales in adolescenta. Problemele de alimentatie, consumul de alcool sau droguri sunt tot mai frecvente in randul tinerilor. Atentie si la starile depresive.
12. Gandeste-te in fiecare zi la evolutia copilului si monitorizeaza-i comportamentul la scoala, in familie sau in cercul de prieteni. In acest fel vei anticipa problemele inainte ca acestea sa apara.
http://depici.ro/copilul

luni, 9 iulie 2012

Uleiul de masline

Beneficii si Utilizare

Uleiul de masline 

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. 

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL(colesterolul "bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.


Tipuri de ulei de masline

1. Ulei de masline pur - a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin.

2. Ulei de masline virgin - a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul "virgin" inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.

3. Ulei de masline extra virgin - provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat.

4. Ulei de masline presat la rece - cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor. Astazi, ulei de masline premium este presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, dupa care este presata la rece pentru a retine gustul o perioada cat mai lunga de timp.


Previne cancerul

Uleiul de masline contine cel putin 4 tipuri de antioxidanti, care contribuie la neutralizarea actiunii radicalilor liberi care determina imbatranirea pielii si cancerul de piele. De asemenea, potrivit studiilor, persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline extra-virgin prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele dupa expunerea la radiatiileultraviolete.

1. Luteina (un antioxidant puternic) si carotenoidul
- distruge radicalii liberi;
- protejeaza celulele pielii de imbatranirea prematura;
- consolideaza retina si imbunatateste acuitatea vizuala.

2. Polifenoli (flavonoide), agenti antioxidanti
- previn oxidarea lipoproteinelor, prevenind astfel formarea depozitelor de colesterol in vasele sangvine;
- previn aparitia bolilor cardiovasculare si tulburarile vaselor sanguine;
- inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

3. Beta-caroten (vitamina A), antioxidant puternic
- previne de la cancerul intestinal, cancerul esofagian pana la cancerul stomacal si cancerul de prostata;
- protejeaza fumatorii de cancerul pulmonar;
- regenereaza testurile globului ocular;
- hraneste epiteliul si intinereste pielea;
- intareste dantura si oasele.

Previne bolile cardiovasculare

Ateroscleroza, caracterizata prin rigiditatea arterelor, apare atunci cand particule de colesterol LDL se fixeaza in peretii arterelor. In timp, aceste particule se dezvolta si formeaza placi, care ingusteaza vasele sangvine, crescand activitateainimii in incercarea de a trimite sange oxigenat in intregul organism. Suprasolicitarea inimii poate cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Uleiul de masline este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si antioxidanti, precum: clofila, carotenoizi sivitamina E. Oamenii de stiinta au identificat in uleiul de masline un compus numit oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL; astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord.

Previne diabetul zaharatSus

Planul nutritional al pacientilor cu diabet zaharat trebuie sa contina o cantitate scazuta de grasime, o cantitate ridicata de carbohidrati si ulei de masline. Potrivit studiilor, aceasta asociere contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange (glicemia), spre deosebire de planul nutritional care contine numai o cantitate scazuta de grasimi. De asemenea, consumul de ulei de masline este asociat cu scaderea numarului de trigliceride - un alt motiv pentru ca pacientii cu diabet sa consume ulei de masline, deoarece, de regula, acestia prezinta un nivel ridicat de trigliceride, care ii expune riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Uleiul de masline contine o cantitate ridicata de grasimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, acest tip de ulei este o sursa importanta de vanadiu, unmineral mai putin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei.

Mentine greutatea corporalaSus

Unii acizi grasi din componenta uleiului de masline reduc pofta de mancare; pentru a beneficia de aceasta proprietate trebuie sa inlocuiti uleiul vegetal consumat cu uleiul de masline. In plus, acest ulei stimuleaza metabolismul pentru ca arderea caloriilor sa se realizeze intr-un ritm mai rapid.
In consecinta, persoanele care doresc sa scada in greutate si sa isi mentina sanatatea organismului trebuie sa introduca in alimentatie uleiul de masline.

Vindeca durerile de urechiSus

Tot mai multe persoane folosesc uleiul de masline ca remediu pentru tratarea durerilor de urechi. Specialistii in ORL recunosc ca acesta este extrem de eficient in tratarea unei astfel de dureri dar si pentru eliminarea cerumenului, dar sugereaza multa atentie in manevrarea instrumentului cu care uleiul de masline este introdus in cavitatea urechii. Un alt sfat din partea specialistilor este de a incalzi uleiul de masline inainte de a fi introdus in ureche, deoarece este mult mai eficient.

Alte beneficii medicaleSus

Amelioreaza astmul si artrita
Uleiul de masline este un foarte bun agent antiinflamator si o sursa excelenta de grasimi mononesaturate - combinatie care amelioreaza orice inflamatie din organism. Astfel, uleiul de masline diminueaza severitatea simptomelor de astm bronsic si artrita.

Amelioreaza sforaitul
Consumarea unei linguri cu ulei de masline inainte de culcare ajuta la lubrifierea muschilor gatului, prevenind sforaitul. De asemenea, prin inghitirea unei singure linguri de ulei este ameliorata senzatia de "mancarime" din gat.

Trateaza dermatita de scutec
Pentru a vindeca dermatita de scutec stergeti usor zona afectata cu ulei de masline cu ajutorul unui pansament steril.


Uleiul de masline si ingrijirea parului

Se recomanda aplicarea uleiului de masline pe scalp pentru hidratarea acestuia si tonifierea firului de par.

Uleiul de masline este eficient impotriva matretii. Se recomanda prepararea unui amestec din ulei de masline si ulei de migdale, in parti egale, care se aplica pe scalp dupa care este lasat sa actioneze timp de 5 -10 minute. Clatiti cu apa calduta, samponati si clatiti iarasi cu apa calduta!

Balsam de par din ulei de masline.
1/2 pahar cu ulei de masline caldut se aplica din abundenta pe scalp si pe toata lungimea firului de par. Se acopera scalpul cu folie de aluminiu si apoi cu un prosop. Lasati sa actioneze timp de 45 minute, dupa care samponati si clatiti bine. Dupa uscare veti descoperi un par mai moale, mai stalucitor si mai putin deteriorat.

Uleiul de masline si ingrijirea pielii

De secole, oamenii folosesc uleiul de masline ca produs pentru ingrijirea corporala. Datorita continutului ridicat deacid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de masline este un foarte bun hidratant.

1. Pentru barbierit. Uleiul de masline este un lubrefiant sigur si natural pentru un barbierit precis. Totodata, acesta poate fi folosit si ca balsam pentru calmarea tenului dupa barbierit.

2. Exfoliant pentru ten si maini. Aplicati pe piele un strat generos de ulei de masline, dupa care frecati cu zahar sausare grujoasa si la urma clatiti cu apa calduta.

3. Ulei de baie. Adaugati cateva linguri cu ulei de masline in apa in care va imbaiati. Veti fi placut surprinsi sa vedeti cat de catifelata si hidratata devine pielea.

4. Amelioreaza arsurile solare. Amestecati ulei de masline cu otet din vin alb si aplicati solutia pe zona afectata; dupa 30 minute clatiti cu apa calduta.

5. Hidrateaza pielea uscata. Aplicati ulei de masline pe zonele uscate sau ingrosate, cum sunt picioarele sau coatele, sau dupa epilare. Lasati sa actioneze 15-30 minute si clatiti cu apa calduta.

6. Crema anti-imbatranire. Proprietatile antiinflamatorii ale uleiul de masline inhiba procesul de imbatranire al celulelor, atat din interior cat si din exterior. Datorita continutului de hidroxitirosol (polifenol), vitamine si antioxidanti, uleiul de masline confera o stralucire aparte pielii si amelioreaza ridurile. Pentru a beneficia de aceste proprietati trebuie, fie sa introduceti uleiul de masline in alimentatie, fie sa il aplicati direct pe piele.

7. Expunerea la soare. Inainte de expunerea la soare aplicati pe corp ulei de masline, datorita continutului bogat devitamina A si vitamina E acesta previne arsurile solare si uscarea pielii.

Uleiul de masline - produs cosmetic natural

Uleiul de masline ofera pielii o stralucire naturala. Acesta este adaugat in majoritatea produselor cosmetice; astfel, uleiul de masline este folosit ca exfoliant, produs de curatare sau crema hidratanta. Totodata, acesta poate fi aplicat pe par pentru stalucire, volum, pentru prevenirea matretii si caderea parului.

1. Tratament pentru unghii. Uleiul de masline hidrateaza cuticule si intareste unghiile. Aplicati ulei de masline direct pe unghii si cuticule inainte de a le da forma cu pila de unghii.

2. Indeparteaza petele. Amestecati cateva picaturi de suc de lamaie cu ulei de masline, dupa care aplicati solutia pe degetele si unghiile patate de nuci verzi, visine etc.

3. Balsam de buze. Preparati un amestec din propriul balsam de buze, ulei de masline si ceara de albine, in parti egale. Daca doriti ca balsamul sa fie parfumat puteti adauga cateva picaturi de ulei esential din trandafir, cirese etc. Acest balsam este perfect pentru tratarea buzelor crapate si uscate.

4. Demachiant. Aplicati ulei de masline sub ochi, pe obraji si frunte dupa care stergeti cu un prosop din bumbac imbibat cu apa calduta.

5. Crema anti-acneica. Preparati o pasta din 4 linguri cu sare si 3 linguri ulei de masline. Se aplica pasta pe zona afectat de acnee, se lasa sa actioneze timp de 5 minute dupa care se indeparteaza cu apa calduta si sapun. Timp de o saptamana aplicati zilnic aceasta pasta, si apoi de 2-3 ori pe saptamana. Principiul este ca sarea curata porii prin exfoliere, in timp ce uleiul de masline restabiliste pH-ul natural al pielii.

6. Crema de noapte. Amestecati 1/2 ceasca ulei de masline, 1/4 ceasca otet si 1/4 ceasca apa pentru a prepara o crema de noapte care ofera stralucire si sanatate pielii. Uleiul de masline hidrateaza, otetul depigmenteaza, omoarabacteriile si exfoliaza pielea. Inainte de a aplica preparatul stropiti tenul cu apa!

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...