Eşti îngrijorată ? Lasă , că se face EL mare !
Uite , vezi ? Deja ştie ca este filmat !
Bebelusul tau trebuie sa creasca sanatos, asa ca dupa ce a trecut la faza in care poate manca si mancare simpla, poti incepe sa ii pregatesti mancare speciala pentru el. Nu te feri sa incerci acest lucru si sa alternezi mancarurile, pregatindu-i cat mai des diferite feluri de mancare care sa fie bombe de vitamine pentru organismul lui.
Mancarea pentru bebelusi poate fi impartita in doua categorii: gatita (prin fierbere, coacere, prajire etc.) sau pregatita fara a fi supusa unui astfel de proces, din produse crude.
Atunci cand mergi la cumparaturi gandeste-te la ce poate manca copilasul tau: fructe, legume, lapte, carne, cu conditia ca toate sa fie cat mai proaspete. Laptele trebuie sa fie nepasteurizat iar carnea cu cat mai putina grasime.
Legumele si fructele pot fi pregatite pentru bebelus atat sub forma cruda, cat si prin gatire: fierbere, coacere etc. Ii poti servi insa si orez, oua sau mancare pe baza de paste, pentru a alterna felurile de mancare.
Daca cumperi carne, pentru micut ia peste si pui, pentru ca acestea ii vor asigura multe substante care il vor ajuta in
Cum sa pregatesti mancare care nu trebuie gatita
1 Foloseste fructe si legume, pe care sa le strivesti
Un amestec foarte hranitor este cel din banane si avocado. Il poti face fie simplu, strivind cele doua fructe si amestecandu-le intr-un piure, fie amestecand piureul obtinut cu doua linguri de iaurt (pentru copiii cu varsta de peste 7 luni), lapte sau cereale pe baza de orez.Fiecare din aceste doua fructe poate fi folosit simplu, in amestec cu cereale pe baza de orez sau cu lapte. Ai grija insa ca bebelusul caruia ii dai avocado sa aiba varsta mai mare de 6 luni.
2 Fructe si legume date pe razatoare
Atunci cand copilul a mai crescut un pic si poate mesteca, ii poti da si legume si fructe date pe razatoarea mica, pe care i le dai fie intr-un amestec simplu, fie amestecate cu iaurt. Cum sa pregatesti mancare care trebuie gatita
1 Pune la fiert mai multe legume decat pana acum
Atunci cand fierbi legumele pentru mancarea pe care o pregatesti pentru tine, adauga un morcov sau un cartof in plus, pe care sa il faci apoi piure pentru bebe.2 Gateste legume si fructe in cuptor
Daca pui in cuptor cartofi, pune si doi cartofi pentru micutul tau. Ulterior ii vei putea transforma intr-un fel de mancare pentru bebelusi foarte gustos si hranitor. Astfel, bebelusul nu va simti numai mirosul de mancare din casa si nu va pofti, pentru ca va manca si el din ce gatesti tu.Poti pune in cuptor si cativa morcovi sau felii de mar, pe care ulterior sa i le servesti copilului tau. Peste legume poti stropi cateva picaturi de ulei de masline, care va transforma gustul final al legumelor pe care le pregatesti.
O mancare de bebelusi cu un gust foarte bun poate fi obtinuta daca asezi intr-o folie de staniol doua radacini de pastarnac, doi morcovi, doi cartofi, peste care pui cateva picaturi de ulei de masline, le invelesti bine si le pui la cuptor. Nu uita ca inainte sa le pui in folie sa le speli si cureti bine, iar dupa aceea sa le pisezi.
La cuptor mai poti pune si mere, si piersici, bostanei sau dovlecei, toate aceste fructe si legume fiind foarte gustoase si pline de substante bune pentru organismul micutului tau.
3 Carnea fiarta sau coapta este o delicatesa hranitoare
Poti obtine un piure cu un gust foarte bun si hranitor pentru bebelus daca fierbi carnea de pui sau peste si o maruntesti fie cu ajutorul unui blender, fie prin masina de tocat.Poti face insa si peste la cuptor si sa il maruntesti apoi pentru copil, avand grija sa ii scoti toate oasele ramase.
4 Ouale, orezul si macaroanele
Daca vrei sa-i dai bebelusului tau oua, cumpara numai proaspete, cu coaja intacta si cat mai curata. Imediat ce ai ajuns acasa, pune-le la frigider. Atunci cand le pregatesti, lasa-le sa fiarba bine, pana cand galbenusul este tare si poate fi desprins cu usurinta de albus. Da-i bebelusului numai galbenusul de ou, si ai grija ca acesta sa fie tare. Pentru a i-l da, inmoaie-l fie cu zeama de la carnea sau legumele fierte sau cu putin lapte. Nu-I servi copilului mancare obtinuta din prepararea oualor, precum maioneza, inghetata etc.Daca ii pregatesti copilului mancare pe baza de macaroane sau spaghetti ori chiar orez, fierbe-le pana sunt foarte moi, apoi transforma-le intr-un piure pe care sa i-l dai copilului.
Alte sfaturi pentru pregatirea mancarurilor pentru bebelusi
1 Oala sub presiune
O idee buna pentru fierberea legumelor sau a carnii este cu ajutorul oalei sub presiune pentru ca substantele continute de legumele si carnea puse la fiert se pierd mai putin prin acest tip de fierbere.2 Ocoleste cuptorul cu microunde
Ocoleste pe cat posibil pregatirea mancarii pentru copil la cuptorul cu microunde, acesta ar trebui sa fie ultimul pe lista in ce priveste modalitatie de gatit. Razele pe care le elibereaza cuptorul cu microunde ar putea creste cantitatea de substante nocive din mancarea bebelusului.3 Ocoleste prajelile
Nu praji in ulei mancarea pentru copil pentru ca micutii sunt mult mai sensibili decat adultii in ce priveste substantele chimice dezvoltate prin prajire.4 Arunca mancarea neterminata
Mancarea ramasa neterminata trebuie aruncata pentru ca sa nu dezvolte baterii sau microbi.5 Foloseste lapte si zeama pentru piure
Atunci cand pregatesti piureuri poti folosi pentru subtiere lapte sau zeama ramasa dupa ce ai fiert legumele sau carnea. Aceste lichide pot fi adaugate si peste branza sau cerealele care sunt prea groase.6 Ai grija la curatenie
Fii atent/a ca vasele in care pregatesti mancarea bebelusului sa fie foarte curate iar inainte de a te apuca de gatit spala-te bine pe maini, pentru a nu lasa in mancare microbi. Spala bine instrumentele cu care amesteci sau tai mancarea pentru bebelus, folosind apa fierbinte si detergent. Clateste-le si usuca-le bine si foloseste-le numai pentru pregatirea mancarii pentru copil.7 Fara sare si adaosuri
Nu adauga sare, siropuri, condimente, frisca, sosuri, umpluturi sau zahar atunci cand gatesti mancare pentru bebelus.8 Mancare adaptata la varsta si nevoile bebelusului
Adapteaza tipul de mancare pe care il pregatesti la varsta bebelusului, cu cat e mai mic, cu atat textura mancarii trebuie sa fie mai subtire. In plus, nu ii da bebelusului mancare pregatita de tine decat dupa ce te-ai consultat cu medicul lui, care te va indruma in legatura cu ce legume si fructe ii poti pregati.Aluat de paine delicios
Painea este unul dintre alimentele pe care le consumam aproape zilnic. Pentru cei care o pregatesc acasa si nu o cumpara din comert, uneori retetele clasice nu mai sunt de ajuns. Ca orice mancare, painea poate fi asezonata intr-o multitudine de forme, adaugand condimente si diverse zarzavaturi care sa duca la un produs delicios.
Obtinerea unei paini delicioase
Macinarea graului. Painea facuta din grau proaspat macinat are un gust mai dulce, o textura mai atragatoare si o aroma mai apetisanta. Cu o banala rasnita puteti macina graul (preferabil organic) la diferite dimensiuni. Celor carora li se pare macinarea personala a graului o povara, le va fi de ajuns o singura incercare pentru a se convinge ca e un proces rapid, data fiind cantitatea relativ mica de macinat.
Adaugati condimentele/ierburile care va incanta cel mai mult. Oregano, levantica, ulei de masline, frunze de maslin sau foi de dafin, usturoi sau ceapa – toate pot fi adaugate (preferabil nu simultan) in aluaturile pe care le faceti, in functie de intrebuintarea pe care le-o veti da dupa coacere. Daca ierburile si zarzavaturile nu sunt suficiente, puteti oricand sa adaugati stafide sau alune pentru a obtine gustul dorit.
Sfaturi utile in prepararea aluaturilor
Cand amestecati aluatul in robot (mixer, kitchen aid etc.), aveti grija sa nu depasiti momentul in care aluatul formeaza o bila catifelata. Nu se recomanda mixarea exagerata.
Drojdia este elementara pentru succesul aluatului. Daca aceasta este expirata sau inactiva, din orice alt motiv, aluatul nu va creste. In cazul in care nu gasiti drojdie proaspata, puteti folosi si drojdia uscata pe care o puneti intr-un vas mai mare sa se dizolve in 200 ml de apa calda (35-40 grade). Lasati sa stea 5 minute.
A prepara un aluat de faina integrala 100% este destul de dificil duce la o densitate ridicata a produsului. Daca doriti o paine mai pufoasa si mai usoara,combinati faina integrala cu faina alba neprelucrata in procente egale.
Daca nu framantati aluatul la mana, asigurati-va ca folositi paleta pentru framantat a robotului. Paleta standard de taiat din inox va taia lanturile de gluten ce se formeaza, iar painea nu va creste la fel de bine.
O paine standard se obtine din 400-500 g faina.
Aluatul il puteti lasa la crescut in maniera clasica, punand un prosop peste el si lasandu-l la temperatura camerei sau, in cazul in care doriti sa-l coaceti mai repede, il pueti pune in cuptorul incalzit la 35-40 de grade Celsius. Temperatura optima pentru ca aluatul sa creasca bine e de 25 grade celsius.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu