Fibrele reduc cu 22% riscul de deces prin boli cardiovasculare, infectioase si respiratorii
Se stie deja ca fibrele sunt benefice pentru sanatatea aparatului digestiv si implicit a intregului organism. Insa cercetatorii americani intaresc si mai mult ideea ca aceste elemente devin indispensabile intr-o dieta. In urma unui studiu amplu, specialistii au descoperit ca o dieta bogata in fibre reduce cu 22 de procente riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare, infectioase si respiratorii.
Institutul National al Sanatatii si Asociatia Americana a Pensionarilor au urmarit obiceiurile alimentare a 400.000 de oameni cu varstele cuprinse intre 50 si 71 de ani. Studiul s-a intins pe o perioada de 9 ani, iar rezultatele au evidentiat inca o data importanta fibrelor intr-o dieta. Acestea aduc beneficii organismului nu doar la nivel digestiv, ci si cardiovascular, respirator si nu numai. Explicatia?
"Sunt de doua feluri: o parte sunt hidrosolubile, adica se pot dizolva in apa, iar o parte nu sunt hidrosolubile, dar pot acumula apa, ca un burete care se imbiba, dar care se poate sa sechestreze in impletiturile fibrelor o cantitate de apa, ceea ce face ca un volum de fibre vegetale sa se poata mari pana la de peste 10 ori volumul normal prin atragerea apei in intestine", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.
O data cu apa, fibrele absorb si resturile nedigerate ale unor alimente, dar si o multime de substante daunatoare organismului.
Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003
Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate
"Consumul fibrelor determina aparitia unui numar mult mai mic de afectiuni cardiovasculare. Se absoarbe mai putin zaharul. Daca se absoarbe mai putin, glicemia va fi mai mica si mai ales la persoanele diabetice este foarte important pentru ca pancreasul nu va mai fi chinuit sa mai secrete insulina suplimentara, va fi protejat si va putea functiona mai bine cu rezerve mai mici", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.
Acest "burete" din fibre destinde peretii intestinelor, acestea se misca si astfel se evacueaza usor bolul fecal. Asta inseamna ca substantele din care este format raman putin timp in contact cu mucoasa intestinala. Iar toxinele nu sunt absorbite in sange. La persoanele care nu consuma destule fibre apare constipatia. Astfel toxinele trec in sange si ajung apoi la organe. In plus, riscul de a face cancer de colon creste.
"Femeile sub 50 de ani ar trebui sa consume 25 de grame de fibre zilnic. Dupa varsta de 50 de ani, necesarul de fibre scade la 20-21 de grame. Barbatii in schimb ar trebui sa consume mai mult: pana in 50 de ani ar trb undeva la 38 de grame zilnic, iar apoi sa scada undeva la 30", spune Luana Sahian, medic nutritionist.
Asadar, nu trebuie sa treaca nicio zi fara sa consumati cereale integrale, dar si tot felul de fructe si legume, precum broccoli, spanac, conopida, mere, gutui, ananas.
"Fibrele nu se resorb in marea majoritate a lor, dar anumite componente se resorb. Exista substante in fibre care au efect protector asupra celulelor alveolare din plamani, asupra celulelor hepatice, exista substante care pot chiar sa actioneze impotriva aparitiei cancerului la nivel global", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.
Nu uitati, insa, ca trebuie sa beti multe lichide. Altfel fibrele nu au cum sa-si mareasca volumul, adica le consumati fara nici un efect.
Alimente bogate in fibre
Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.
Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.
Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.
Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".
Iata ce poti consuma:
Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.
Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.
Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".
Iata ce poti consuma:
Porumb
Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.
Migdale
Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.
Fasole neagra
Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.
Avocado
Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.
Pere
Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.
Orez brun
Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.
Linte
Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.
Paste integrale
Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.
Zmeura
Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.
Broccoli
Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.
Mere
Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.
http://sanatate.acasa.ro/dieta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu