Lista mea de bloguri

duminică, 24 iunie 2012

Fructe si Legume - reduc riscul de boli cardiace


8 portii de fructe si legume pe zi !

Reduce riscul de boli cardiace

Mancati 8 portii de legume si fructe pe zi! Iata cum suna recomandarea de ultima ora a specialistilor. 

Argumentul lor puternic? Se pare ca fiecare portie scade cu 4 la suta riscul de boala cardiovasculara. Sa vedem ce presupune consumul corect de vegetale!

Daca sunteti mari amatori de mazare, fasole, broccoli sau conopida, aflati ca o portie inseamna o jumatate de cana. Daca insa preferati legume cu o densitate scazuta, asa cum sunt spanacul, loboda, stevia sau urzicile, o portie inseamna o cana de frunze. Iata si alte exemple in privinta cantitatii de legume si fructe recomandate!

"De exemplu, daca mincam o rosie la micul dejun se considera o portie din legume, daca mincam un mar la gustare o portie de fructe", spune dr. Serban Damian, nutritionist. 

Un amplu studiu european recent vine cu o recomandare utila tuturor celor care tin la sanatate. Specialistii sustin mai nou consumul a 8 portii de legume si fructe pe zi. Se pare ca fiecare portie scade cu 4 la suta riscul de boala cardiovasculara, prima cauza de deces in Romania. In aceste conditii, o alimentatie diversificata si echilibrata trebuie sa cuprinda vegetale cat mai variate.


"Nu e bine sa lasam mai mult de 4 ore stomacul nealimentat", spune prof. dr Dan Gaita, medic primar cardiolog.

Iar daca aveti grija sa consumati minimum 5 portii de legume pe zi, va veti hrani corect si va puteti mentine arterele in stare perfecta.

"Legumele au acei fitonutrienti cu rol antioxidant care protejeaza, care au rolul de a preveni procesul de arteroscleroza", spune dr. Serban Damian, nutritionist.

"Stim ca peretii arterelor cu probleme pot sa favorizeze depunerea de grasimi in pereti si formarea placilor de aterom", spune prof. dr Dan Gaita, medic primar cardiolog.

Printr-un consum de vegetale, arterele vor fi ferite multa vreme de depunerile de colesterol. Pe de alta parte, fibrele din legume echilibreaza raportul dintre colesterolul bun si cel rau din organsim. Si in al treilea rind, portiile dese de legume induc senzatia de satietate. Se reduce astfel consumul alimentelor superprocesare care contin si extrem de multa sare.

"De fapt, 80% din sarea care o mincam zilnic nu ne-o punem noi in farfurie, ci este pusa de industria alimentara", spune prof. dr Dan Gaita, medic primar cardiolog.

Concluzia este una singura: aveti grija ca la orice masa, legumele sa ocupe jumatate din farfurie. Cat despre fructe, ele sunt perfecte ca gustari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...