Lista mea de bloguri

luni, 9 iulie 2012

Uleiul de masline

Beneficii si Utilizare

Uleiul de masline 

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. 

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") in timp ce creste nivelul de colesterol HDL(colesterolul "bun"). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.


Tipuri de ulei de masline

1. Ulei de masline pur - a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin.

2. Ulei de masline virgin - a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul "virgin" inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.

3. Ulei de masline extra virgin - provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat.

4. Ulei de masline presat la rece - cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor. Astazi, ulei de masline premium este presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, dupa care este presata la rece pentru a retine gustul o perioada cat mai lunga de timp.


Previne cancerul

Uleiul de masline contine cel putin 4 tipuri de antioxidanti, care contribuie la neutralizarea actiunii radicalilor liberi care determina imbatranirea pielii si cancerul de piele. De asemenea, potrivit studiilor, persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline extra-virgin prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele dupa expunerea la radiatiileultraviolete.

1. Luteina (un antioxidant puternic) si carotenoidul
- distruge radicalii liberi;
- protejeaza celulele pielii de imbatranirea prematura;
- consolideaza retina si imbunatateste acuitatea vizuala.

2. Polifenoli (flavonoide), agenti antioxidanti
- previn oxidarea lipoproteinelor, prevenind astfel formarea depozitelor de colesterol in vasele sangvine;
- previn aparitia bolilor cardiovasculare si tulburarile vaselor sanguine;
- inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

3. Beta-caroten (vitamina A), antioxidant puternic
- previne de la cancerul intestinal, cancerul esofagian pana la cancerul stomacal si cancerul de prostata;
- protejeaza fumatorii de cancerul pulmonar;
- regenereaza testurile globului ocular;
- hraneste epiteliul si intinereste pielea;
- intareste dantura si oasele.

Previne bolile cardiovasculare

Ateroscleroza, caracterizata prin rigiditatea arterelor, apare atunci cand particule de colesterol LDL se fixeaza in peretii arterelor. In timp, aceste particule se dezvolta si formeaza placi, care ingusteaza vasele sangvine, crescand activitateainimii in incercarea de a trimite sange oxigenat in intregul organism. Suprasolicitarea inimii poate cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Uleiul de masline este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si antioxidanti, precum: clofila, carotenoizi sivitamina E. Oamenii de stiinta au identificat in uleiul de masline un compus numit oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL; astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord.

Previne diabetul zaharatSus

Planul nutritional al pacientilor cu diabet zaharat trebuie sa contina o cantitate scazuta de grasime, o cantitate ridicata de carbohidrati si ulei de masline. Potrivit studiilor, aceasta asociere contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange (glicemia), spre deosebire de planul nutritional care contine numai o cantitate scazuta de grasimi. De asemenea, consumul de ulei de masline este asociat cu scaderea numarului de trigliceride - un alt motiv pentru ca pacientii cu diabet sa consume ulei de masline, deoarece, de regula, acestia prezinta un nivel ridicat de trigliceride, care ii expune riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Uleiul de masline contine o cantitate ridicata de grasimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, acest tip de ulei este o sursa importanta de vanadiu, unmineral mai putin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei.

Mentine greutatea corporalaSus

Unii acizi grasi din componenta uleiului de masline reduc pofta de mancare; pentru a beneficia de aceasta proprietate trebuie sa inlocuiti uleiul vegetal consumat cu uleiul de masline. In plus, acest ulei stimuleaza metabolismul pentru ca arderea caloriilor sa se realizeze intr-un ritm mai rapid.
In consecinta, persoanele care doresc sa scada in greutate si sa isi mentina sanatatea organismului trebuie sa introduca in alimentatie uleiul de masline.

Vindeca durerile de urechiSus

Tot mai multe persoane folosesc uleiul de masline ca remediu pentru tratarea durerilor de urechi. Specialistii in ORL recunosc ca acesta este extrem de eficient in tratarea unei astfel de dureri dar si pentru eliminarea cerumenului, dar sugereaza multa atentie in manevrarea instrumentului cu care uleiul de masline este introdus in cavitatea urechii. Un alt sfat din partea specialistilor este de a incalzi uleiul de masline inainte de a fi introdus in ureche, deoarece este mult mai eficient.

Alte beneficii medicaleSus

Amelioreaza astmul si artrita
Uleiul de masline este un foarte bun agent antiinflamator si o sursa excelenta de grasimi mononesaturate - combinatie care amelioreaza orice inflamatie din organism. Astfel, uleiul de masline diminueaza severitatea simptomelor de astm bronsic si artrita.

Amelioreaza sforaitul
Consumarea unei linguri cu ulei de masline inainte de culcare ajuta la lubrifierea muschilor gatului, prevenind sforaitul. De asemenea, prin inghitirea unei singure linguri de ulei este ameliorata senzatia de "mancarime" din gat.

Trateaza dermatita de scutec
Pentru a vindeca dermatita de scutec stergeti usor zona afectata cu ulei de masline cu ajutorul unui pansament steril.


Uleiul de masline si ingrijirea parului

Se recomanda aplicarea uleiului de masline pe scalp pentru hidratarea acestuia si tonifierea firului de par.

Uleiul de masline este eficient impotriva matretii. Se recomanda prepararea unui amestec din ulei de masline si ulei de migdale, in parti egale, care se aplica pe scalp dupa care este lasat sa actioneze timp de 5 -10 minute. Clatiti cu apa calduta, samponati si clatiti iarasi cu apa calduta!

Balsam de par din ulei de masline.
1/2 pahar cu ulei de masline caldut se aplica din abundenta pe scalp si pe toata lungimea firului de par. Se acopera scalpul cu folie de aluminiu si apoi cu un prosop. Lasati sa actioneze timp de 45 minute, dupa care samponati si clatiti bine. Dupa uscare veti descoperi un par mai moale, mai stalucitor si mai putin deteriorat.

Uleiul de masline si ingrijirea pielii

De secole, oamenii folosesc uleiul de masline ca produs pentru ingrijirea corporala. Datorita continutului ridicat deacid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de masline este un foarte bun hidratant.

1. Pentru barbierit. Uleiul de masline este un lubrefiant sigur si natural pentru un barbierit precis. Totodata, acesta poate fi folosit si ca balsam pentru calmarea tenului dupa barbierit.

2. Exfoliant pentru ten si maini. Aplicati pe piele un strat generos de ulei de masline, dupa care frecati cu zahar sausare grujoasa si la urma clatiti cu apa calduta.

3. Ulei de baie. Adaugati cateva linguri cu ulei de masline in apa in care va imbaiati. Veti fi placut surprinsi sa vedeti cat de catifelata si hidratata devine pielea.

4. Amelioreaza arsurile solare. Amestecati ulei de masline cu otet din vin alb si aplicati solutia pe zona afectata; dupa 30 minute clatiti cu apa calduta.

5. Hidrateaza pielea uscata. Aplicati ulei de masline pe zonele uscate sau ingrosate, cum sunt picioarele sau coatele, sau dupa epilare. Lasati sa actioneze 15-30 minute si clatiti cu apa calduta.

6. Crema anti-imbatranire. Proprietatile antiinflamatorii ale uleiul de masline inhiba procesul de imbatranire al celulelor, atat din interior cat si din exterior. Datorita continutului de hidroxitirosol (polifenol), vitamine si antioxidanti, uleiul de masline confera o stralucire aparte pielii si amelioreaza ridurile. Pentru a beneficia de aceste proprietati trebuie, fie sa introduceti uleiul de masline in alimentatie, fie sa il aplicati direct pe piele.

7. Expunerea la soare. Inainte de expunerea la soare aplicati pe corp ulei de masline, datorita continutului bogat devitamina A si vitamina E acesta previne arsurile solare si uscarea pielii.

Uleiul de masline - produs cosmetic natural

Uleiul de masline ofera pielii o stralucire naturala. Acesta este adaugat in majoritatea produselor cosmetice; astfel, uleiul de masline este folosit ca exfoliant, produs de curatare sau crema hidratanta. Totodata, acesta poate fi aplicat pe par pentru stalucire, volum, pentru prevenirea matretii si caderea parului.

1. Tratament pentru unghii. Uleiul de masline hidrateaza cuticule si intareste unghiile. Aplicati ulei de masline direct pe unghii si cuticule inainte de a le da forma cu pila de unghii.

2. Indeparteaza petele. Amestecati cateva picaturi de suc de lamaie cu ulei de masline, dupa care aplicati solutia pe degetele si unghiile patate de nuci verzi, visine etc.

3. Balsam de buze. Preparati un amestec din propriul balsam de buze, ulei de masline si ceara de albine, in parti egale. Daca doriti ca balsamul sa fie parfumat puteti adauga cateva picaturi de ulei esential din trandafir, cirese etc. Acest balsam este perfect pentru tratarea buzelor crapate si uscate.

4. Demachiant. Aplicati ulei de masline sub ochi, pe obraji si frunte dupa care stergeti cu un prosop din bumbac imbibat cu apa calduta.

5. Crema anti-acneica. Preparati o pasta din 4 linguri cu sare si 3 linguri ulei de masline. Se aplica pasta pe zona afectat de acnee, se lasa sa actioneze timp de 5 minute dupa care se indeparteaza cu apa calduta si sapun. Timp de o saptamana aplicati zilnic aceasta pasta, si apoi de 2-3 ori pe saptamana. Principiul este ca sarea curata porii prin exfoliere, in timp ce uleiul de masline restabiliste pH-ul natural al pielii.

6. Crema de noapte. Amestecati 1/2 ceasca ulei de masline, 1/4 ceasca otet si 1/4 ceasca apa pentru a prepara o crema de noapte care ofera stralucire si sanatate pielii. Uleiul de masline hidrateaza, otetul depigmenteaza, omoarabacteriile si exfoliaza pielea. Inainte de a aplica preparatul stropiti tenul cu apa!

Castravetele ne mentine sanatosi


Castravetele ne mentine sanatosi si frumosi

Legumă răcoritoare, castravetele este vedeta verii pentru că are foarte puţine calorii, dar este bogat în minerale şi vitamine. Mai mult, castravetele este benefic nu doar pentru sănătatea noastră, ci şi pentru menţinerea frumuseţii.

Foarte bogat în potasiu, fier, siliciu, magneziu şi fosfor, depozitate, în cea mai mare parte, în coajă, castravetele conţine şi vitaminele C, A şi întreg complexul B, dar şi antioxidanţi şi enzime ce influenţează activitatea metabolică a organismului şi procesul de digestie.

Scade colesterolul şi glicemia
Castravetele este bogat şi în fibre ce ajută la scăderea nivelului colesterolului, potrivit www.pro-sanatate.com. De aceea, nu este indicat să îl curăţaţi de coajă deoarece aici este concentrată cea mai mare cantitate de fibre. În plus, cine consumă frecvent această legumă îşi „spală” rinichii. De asemenea, castravetele are şi proprietatea de a reduce glicemia. O cură de o lună, în care consumaţi zilnic 500 g de castraveţi, cu tot cu coajă, previne diabetul şi chiar tratează formele uşoare ale acestei boli.

Ideal în diete

Castravetele este leguma ideală în curele de slăbire pentru că are puţine calorii, multă apă şi multe vitamine şi minerale. Dacă vreţi să scăpaţi de câteva kilograme, trebuie să consumaţi, zilnic, 600 g de castraveţi, cu tot cu coajă.

Tratează insolaţia
Durerile de cap provocate de căldură şi insolaţia pot fi tratate cu succes cu ajutorul castraveţilor: se bea jumătate de litru de suc de castraveţi, cu lămâie, pe stomacul gol. Această licoare rehidratează şi răcoreşte. De asemenea, pentru a scăpa de durerea de cap,puteţi aplica pe frunte felii de castravete.

Combate celulita

Castravetele întreţine şi pielea, previne iritaţiile şi combate celulita. Locurile afectate se freacă, uşor, cu felii de castravete. De asemenea, această legumă închide porii, reduce inflamaţiile, diminuează cearcănele şi purifică tenul.

95% apă conţine castravetele.

1 miliard de celule roşii sunt produse, zilnic, de corpul uman.

vineri, 6 iulie 2012

Uleiul de Centella

  

Ulei de Centella

Descriere

Planta este originara din India unde este denumita Gotu Kola si in insulele tropicale din Oceanul Indian, si creste in salbaticie in locuri umede, mlastinoase si intunecoase.

Extractul sau maceratul plantei aduce beneficii tesuturilor deteriorate si a problemelor venoase sau circulatorii in special si imbunatateste fluxul sanguin. S-au constat rezultate notabile in vindecarea pielii afectate de crapaturi, rani de diverse origini, arsuri si in cicatrizarea corecta a tesuturilor. 
Metoda de obtinere: prin macerarea partilor aeriene a plantei proaspete in ulei vegetal 
Zona geografica de provenienta: Madagascar 
Prezentare: lichid clar, culoare galbuie, vascozitate medie, miros fin caracteristic 
Componenti principali: acizi grasi, asiaticoside, madecassoside, brahmoside, brahminoside, campesterol, stigmasterol, sitosterol, elemente volatile 
In Cosmetica:
  • aplicat ca atare nediluat pe piele, par, scalp, unghii, sau ca ingredient in compozitii cosmetice 
  • ca ingredient in cremele dedicate tenului acneic 
  • ca ingredient in unguente pentru piele crapata, deteriorata, afectata de arsuri sau postoperatorii 
  • ca ingredient in uleiuri pentru tratarea venelor varicoase, a felbitelor, a starii de picioare grele 
  • ca ingredient in compozitii cicatrizante 
  • ca ingredient in compozitii pentru stimularea circulatiei sanguine, celulita 
  • ca ingredient in masti sau uleiuri capilare pentru prevenirea sau tratarea caderii parului 
  • ca ingredient in creme pentru stimularea sintezei colagenului, prevenirea ridurilor 
  • ca ingredient in compozitiile cosmetice dedicate tenului matur, tern, lipsit de vitalitate 


Combinatii recomandate:
  • cu ulei esential de chiparos pentru vene varicoase 
  • cu ulei de tamanu si ulei esential de smirna sau cistus pentru cicatrizare 
  • cu ulei de galbenele pentru epitelizare si tratarea pielii sensibile 
  • cu ulei esential de cedru pentru edeme si retentii de apa 
  • cu ulei de neem si ulei de chimen negru pentru purificarea pielii 
  • cu ulei de ricin si ulei esential de oregano pentru scalp 
  • cu ulei esential de musetel pentru piele iritata 
  • cu ulei esential de tea tree pentru pielea acneica 

Pastrare: fiind un ulei putin oxidativ, se pastreaza pana la 6 luni de la deschidere intr-un loc racoros, in recipient inchis, ferit de aer si lumina, sub 35 grade C. Pastrat la frigider perioada se prelungeste pana la 12 luni .

Date de siguranta: non toxic extern, non iritant, non sensibilizant ; nu este recomandat in sarcina si alaptare ; uz extern! 



Prezentare: 50 ml

Proprietati

  • prevenirea ridurilor
  • fermizarea pielii
  • imbunatatirea circulatiei
  • prevenirea formarii tesuturilor cicatriciale excesive (cheloide)
  • ajuta la vindecarea plagilor si leziunilor
  • stimuleaza formarea de fibroblaste
  • stimuleaza sinteza de colagen
  • creste alimentarea cu sange a tesuturilor
  • regenerant tisular
  • antiinflamator

Recomandari

  • vindecarea si cicatrizarea corecta a pielii deteriorate
  • cicatrizarea corecta a acneei
  • regenerarea pielii dupa arsuri
  • recuperare postoperatorie a pielii
  • insanatosirea pielii dupa orice afectiuni
  • intarirea venelor si capilarelor
  • stimularea cresterii parului
  • flebite
  • vene varicoase
  • celulita
  • picioare grele

luni, 25 iunie 2012

Fibrele reduc riscul imbolnavirii

Fibrele reduc cu 22% riscul de deces prin boli cardiovasculare, infectioase si respiratorii


Se stie deja ca fibrele sunt benefice pentru sanatatea aparatului digestiv si implicit a intregului organism. Insa cercetatorii americani intaresc si mai mult ideea ca aceste elemente devin indispensabile intr-o dieta. In urma unui studiu amplu, specialistii au descoperit ca o dieta bogata in fibre reduce cu 22 de procente riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare, infectioase si respiratorii.

Institutul National al Sanatatii si Asociatia Americana a Pensionarilor au urmarit obiceiurile alimentare a 400.000 de oameni cu varstele cuprinse intre 50 si 71 de ani. Studiul s-a intins pe o perioada de 9 ani, iar rezultatele au evidentiat inca o data importanta fibrelor intr-o dieta. Acestea aduc beneficii organismului nu doar la nivel digestiv, ci si cardiovascular, respirator si nu numai. Explicatia?

"Sunt de doua feluri: o parte sunt hidrosolubile, adica se pot dizolva in apa, iar o parte nu sunt hidrosolubile, dar pot acumula apa, ca un burete care se imbiba, dar care se poate sa sechestreze in impletiturile fibrelor o cantitate de apa, ceea ce face ca un volum de fibre vegetale sa se poata mari pana la de peste 10 ori volumul normal prin atragerea apei in intestine", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

O data cu apa, fibrele absorb si resturile nedigerate ale unor alimente, dar si o multime de substante daunatoare organismului.


"Consumul fibrelor determina aparitia unui numar mult mai mic de afectiuni cardiovasculare. Se absoarbe mai putin zaharul. Daca se absoarbe mai putin, glicemia va fi mai mica si mai ales la persoanele diabetice este foarte important pentru ca pancreasul nu va mai fi chinuit sa mai secrete insulina suplimentara, va fi protejat si va putea functiona mai bine cu rezerve mai mici", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

Acest "burete" din fibre destinde peretii intestinelor, acestea se misca si astfel se evacueaza usor bolul fecal. Asta inseamna ca substantele din care este format raman putin timp in contact cu mucoasa intestinala. Iar toxinele nu sunt absorbite in sange. La persoanele care nu consuma destule fibre apare constipatia. Astfel toxinele trec in sange si ajung apoi la organe. In plus, riscul de a face cancer de colon creste.

"Femeile sub 50 de ani ar trebui sa consume 25 de grame de fibre zilnic. Dupa varsta de 50 de ani, necesarul de fibre scade la 20-21 de grame. Barbatii in schimb ar trebui sa consume mai mult: pana in 50 de ani ar trb undeva la 38 de grame zilnic, iar apoi sa scada undeva la 30", spune Luana Sahian, medic nutritionist.

Asadar, nu trebuie sa treaca nicio zi fara sa consumati cereale integrale, dar si tot felul de fructe si legume, precum broccoli, spanac, conopida, mere, gutui, ananas.

"Fibrele nu se resorb in marea majoritate a lor, dar anumite componente se resorb. Exista substante in fibre care au efect protector asupra celulelor alveolare din plamani, asupra celulelor hepatice, exista substante care pot chiar sa actioneze impotriva aparitiei cancerului la nivel global", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

Nu uitati, insa, ca trebuie sa beti multe lichide. Altfel fibrele nu au cum sa-si mareasca volumul, adica le consumati fara nici un efect.

Alimente bogate in fibre
Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.

Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.

Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.

Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".

Iata ce poti consuma:

Porumb


Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.

Migdale


Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.

Fasole neagra


Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.

Avocado


Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.

Pere


Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.

Orez brun

Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.

Linte


Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.

Paste integrale


Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.

Zmeura


Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.

Broccoli


Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.

Mere


Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...