Lista mea de bloguri

duminică, 28 octombrie 2012

Remedii pentru stomac


Durerile de stomac




Durerile de stomac apar de obicei din cauza afectiunilor gastro-intestinale, digestive, din cauza unei alimentatii nepotrivite sau consumate in cantitati prea mari. Atunci cand nu ai la indemana niciun medicament care sa te ajute, foloseste cu incredere remediile naturale. 


Cele mai multe stari de disconfort la nivelul stomacului apar din cauza alimentelor ingerate; fie o cantitatea prea mare, fie ceva nepotrivit. Pentru ameliorarea lor exista insa cateva remedii de casa si sfaturi eficiente, dar important este sa stii si ca, daca disconfortul persista un timp mai lung, trebuie sa mergi la medic. 
Potrivit howstuffworks.com, iata de ce trucuri te poti folosi pentru a linisti un aparat digestiv iritat sau pentru a evita sa ajungi in aceasta situatie. 


1. Acorda mai multa atentie alegerilor alimentare pe care le faci

Pentru a te feri cat mai des de problemele temporare de stomac este foarte important sa ai mai multa grija la ce si cat mananci. De regula, stomacului nu ii este usor sa digere daca faci excese, daca mananci doar o data pe zi sau din doua in doua ore, daca mananci foarte gras, etc. 

Daca vrei sa te simti mai bine, tine cont de urmatoarele sugestii: straduieste-te sa fii mai atent la alimentele care te supara (fiecare persoana este sensibila la diferite produse); sari peste condimente, piper mai ales (asta in cazul in care ai remarcat ca ai arsuri de fiecare data cand consumi ceva condimentat); alege mancaruri mai usoare si evita prajelile si preparatele foarte grase; evita broccoli, varza, fasolea daca te balonezi usor (aceasta din urma devine mai putin iritanta daca o tii peste noapte in apa, arunci apa respectiva si apoi o gatesti folosind alta apa proaspata); mananci moderat. 

2. Ai grija ce bei

Laptele poate fi iritant pentru persoanele care au intoleranta la lactoza; cafeaua, alcoolul si tutunul dauneaza, deci ar fi bine sa reduci cantitatile sau chiar sa renunti la aceste produse (chiar si cafeaua decofeinizata este suparatoare pentru unele persoane); bea suficienta apa (sase-opt pahare pe zi). 

3. Ai grija la medicamente

Daca observi ca te doare stomacul atunci cand iei un anumit tratament intreaba doctorul pentru a-ti recomanda si un pansament gastric, in cazul in care nu a facut-o deja; evita, atunci cand se poate, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau cele pe baza de ibuprofen (unele persoane iau astfel de pastile ca posibila solutie la orice durere); nu lua antiacide pentru mult timp si evita laxativele pe baza de substante chimice (alege-le pe cele naturiste). 

4. Straduieste-te sa combati stresul

Stresul poate fi cauza multor probleme temporare si chiar de lunga durata ale stomacului, cum ar fi gastrita, sindromul colonului iritabil, constipatie, diaree. De aceea, chiar daca pare doar teorie, este extrem de important sa constientizezi efectele negative ale acestuia (care sunt mult mai multe) si sa te straduiesti sa il combati pe cat posibil (fa exercitii fizice des, respecta cele trei mese principale ale zilei, dormi suficient, fa tot posibilul pentru a avea cel putin cateva zeci de minute derelaxare pe zi, invata sa meditezi, respira adanc folosind mai mult abdomenul atunci cand te enervezi, pentru a te calma). 

5. Bea ceaiuri: de chimen, de scortisoara, de ghimbir, de menta

Semintele de chimen ajuta digestia si amelioreaza problemele legate de gazele intestinale. Pune o lingurita de seminte intr-o cana, adauga apa fierbinte, acopera cana si las-o cateva minute. Strecoara ceaiul si bea-l pe stomacul gol; poti repeta de pana la trei ori pe zi. 

Ceaiul de scortisoara stimuleaza sistemul digestiv (motilitatea), iar ghimbirul ajuta in special atunci cand sunt probleme de balonare si greata. In cazul acestor doua alimente pune insa doar cate o jumatate de lingurita la cana (sau chiar un sfert de lingurita daca este vorba de scortisoara).

Menta poate ameliora crampele (pune o lingurita de menta uscata la o cana). Si acest ceai trebuie baut pe stomacul gol. 

6. Foloseste bicarbonat de sodiu alimentar

Dizolva o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar intr-o jumatate de pahar cu apa si bea solutia imediat. Aceasta are proprietati antiacide. Ai grija insa! Daca ai probleme cu tensiunea (este prea mare) sau ai restrictii la sodiu nu folosi acest remediu. 

7. Mananca biscuiti

Daca simti ca te arde stomacul desi nu ai mancat nimic si e trecut de amiaza poti rontai cativa biscuiti care absorb din sucurile gastrice; asta insa doar in cazul in care contextul nu iti permite sa mananci o hrana mai sanatoasa. 

8. Mananca mere

Acestea sunt bogate in fibre, iar fibrele ajuta in timp la functionarea cat mai corecta a aparatului digestiv. Indicat este sa consumi un mar de cateva ori pe saptamana sau chiar unul pe zi, numai ca trebuie sa-l mananci cu tot cu coaja pentru a profita de toate beneficiile lui. 

9. Mananca o banana

Potrivit unor studii, bananele amelioreaza durerea de stomac. Poti consuma una pe zi. 

10. Bea o bautura acidulata

Desi acidul nu este prea bun pentru organism din mai multe puncte de vedere, in cazul in care ai mancat mult, cateva guri de apa minerala te pot ajuta sa elimini mai repede aerul adunat in stomac. 

11. Ajuta-te de o sticla cu apa fierbinte

Daca pui o sticla cu apa fierbinte intr-un prosop si o tii apoi aproape de stomacul tau, disconfortul ar putea fi ameliorat deoarece caldura stimuleaza fluxul sangvin. 


Remedii naturiste pentru afectiunile stomacului

Bolile gastrice si ulceroase sunt afectiuni cu o frecventa foarte ridicata in randul populatiei adulte. Datele statistice arata ca circa 20% dintre persoanele cu varsta de peste 30 de ani sunt afectate, iar in randul celor trecuti 60 de ani procentul bolnavilor ajunge la 66%.


Pentru aceste afectiuni este necesar sa se recurga la un regim alimentar din care sa nu lipseasca mazarea, cartoful, varza, mierea, iar ca remedii fitoterapeutice sunt recomandate infuziile din radacina de lemn dulce, coaja de stejar, frunze de rachitan, flori de salcam, galbenele. 



Este foarte important sa se evite starile de stres si tensiune, intrucat componenta nervoasa intretine arsurile si durerile de stomac. In aceste conditii, seara, inainte de culcare, se recomanda ceaiuri calmante, cum ar fi cel de talpa gastei. 



Gastritele



Gastritele hiperacide se trateaza cu plante care contin principii active slab alcaline, antiinflamatoare si cicatrizante, neindulcite, administrate sub forma de infuzii sau decocturi din flori de salcam, musetel, galbenele, coada-calului, papadie, patlagina, merisor, frunze de zmeur si radacini de tataneasa, obligeana si lemn-dulce. 



Dimineata si seara este indicat sa se ia cate o lingura de ulei de sunatoare. Ceaiurile diuretice si gastrice, din plafare si farmacii, sunt de asemenea recomandate. Sunt utile si vitaminele B1, B6, C si D. 



Pentru gastritele hipoacide se se recomanda infuzii sau tincturi din galbenele, sovarv, menta, roinita, obligeana, sunatoare, tintaura, maghiran, chimion si coji de portocale. Durerile puternice pricinuite de afectiunile gastrice pot fi calmate cu ceaiuri de pelin, coada-racului, siminoc, musetel, coada-soricelului, radacini de tataneasa, valeriana, gentiana si obligeana, seminte de anason, chimion si fenicul.



Un alt remediu naturist in aceasta situatie este o cana cu apa calda si purificata prin 6 fierberi repetate, care se bea inainte de mese.



In cazul in care gastrita s-a complicat si au inceput sa apara hemoragii interne, se bea un decoct din scoarta de stejar, radacini de troscot, musetel, traista-ciobanului sau urzica vie. 



Pentru toate tipurile de gastrita, in special pentru cele hipoacide, se recomanda 50 de grame de miere de albine, de trei ori pe zi, cu circa 30 de minute inaintea meselor principale. Scopul curei cu miere este normalizarea secretorie si motorie a stomacului.



Remedii în durerile de stomac


Te arde stomacul, balonările sunt la ordinea zilei şi nu mai ştii cum să scapi de crampe? Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune cum scăpăm de durerile abdominale.

Arsura la stomac
Reprezintă o durere situată în capul pieptului şi care poate iradia în spatele stern. Este cauzată de refluxul gastro-esofagian şi agravată de poziţia toracelui, respectiv de poziţia- culcat imediat după masă, de mesele iritante reci sau fierbinţi, de fumatul excesiv şi de consumul de alcool. Sunt de ajutor:
Ţintaura, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se consumă 3 căni pe zi
Suc de cartof crud, 2-3 cartofi cu coaja roşie, bine spălaţi, se introduce cu tot cu coajă în storcător; se consumă imediat (proaspăt), pe stomacul gol, dimineaţa, 50-70 ml
Apă de argilă, în 200 ml de apă plată se pun 5 g de argilă, se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn şi se lăsă de seara până dimineaţa; dimineaţa se consumă apa limpede de deasupra argilei (nu se amestecă), pe stomacul gol; cura se ţine 21 de zile, apoi se face pauză 21 de zile; cura se poate relua de 5-6 ori.
Balonarea
Reprezintă senzaţia de mărire a abdomenului ca urmare a acumulării de gaze în intestine. Ne putem trata cu:
Automasaj abdominal, prin mişcări ale palmelor, circulare şi în spirală, pornind de la ombilic, dinspre dreapta spre stânga (în sensul acelor de ceasornic); se efectuează timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi comprese abdominale cu bitter suedez
Dietă, o alimentaţie bogată în sucuri de morcov, varză albă şi cartofi cruzi; zilnic se consumă alternativ unul dintre acestea, câte 100 de ml, dimineaţa, pe stomacul gol
Lămâie, infuzie din o jumătate de lămâie la 400 ml de apă clocotită; se bea caldă – o jumătate din cantitate înainte de masă şi o jumătate din cantitate după
Coriandru, infuzie dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se bea fracţionat, în timpul unei zile, între mese
Crampele la stomac
Reprezintă durerea însoţită de senzaţia că stomacul se strânge. Iată ce ne ajută:
Busuioc, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită, se consumă seara, o cană, înainte de culcare
Cimbru, o linguriţă de plantă se macerează în o lingură de apă rece, timp de 5 minute, se introduce maceratul în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară şi se consumă două căni pe zi
Pulbere de cărbune/cărbune medicinal, se administrează câte un gram, zilnic, dimineaţa şi seara; are rol detoxifiant şi calmează crampele.



Ceaiurile si condimentele sunt produse care de obicei nu lipsesc din nicio casa si tocmai de aceea este mult mai sanatos sa le folosesti pe acestea in defavoarea medicamentelor.


Musetel


Ceaiul de musetel este un remediu foarte puternic impotriva durerilor de stomac, a gazelor si chiar a diareei.  Conform Institutului National de Sanatate, musetelul este considerat de multa vreme o metoda traditionala de vindecare a multor afectiuni diferite.

Flavonoidele si uleiurile esentiale continute de musetel protejeaza mucoasa stomacului si actioneaza ca un balsam asupra intestinelor, relaxand totodata muschii.

Prepara-ti o cana de ceai de musetel pe care sa o indulcesti cu putina miere si consum-o  dupa masa.


Fenicul


Potrivit cercetarilor stiintifice efectuate in cadrul Universitatii Michigan, feniculul este o planta care calmeaza stomacul iritat, indeparteaza durerile, flatulenta si problemele de digestie.  Mai mult decat atat, feniculul furnizeaza organismului un numar impresionant de vitamine, substante nutritive, fibre, acid folic si potasiu.

Ceaiul de fenicul este des utilizat si in cazul copiilor care sufera de balonare sau crampe instestinale.

Toarna apa fierbinte peste o lingurita de fenicul uscat, lasa la infuzat 3 minute, strecoara si consuma ceaiul.


Ghimbir


Uleiurile esentiale prezente in ghimbir au actiune digestiva, laxativa si antiacida, iar specialistii de la Institutul National de Sanatate din SUA  sunt de parere ca acesta face fata cu succes chiar si greturilor provocate de sarcina sau chimioterapie .

Totusi, daca durerile persista, este recomandat sa consulti un medic si sa faci un set de analize pentru a vedea care este cauza durerilor.

Otetul de mere 

Otetul de mere are un efect foarte bun asupra stomacului – acesta inlesneste digestia si neutralizeaza substantele toxice din organism. Adauga o lingura de otet de mere intr-un pahar cu apa si bea incet toata solutia din paharul respectiv.


Bicarbonat de sodiu


Desi initial ti-ar starni indoiala consumul de bicarbonat este bun pentru stomac deoarece are efectul de a neutraliza surplusul de acid, ceea ce duce la indepartarea durerilor. Adauga o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa si consuma lichidul. Desi are un gust neplacut, bicarbonatul indeparteaza rapid durerile.

Totusi, este contraindicat sa faci abuz de consumul de bicarbonat pentru ca la un moment dat poate avea efect invers, marind cantitatea de acid secretata de stomac. Asadar, acest tratament este eficient, insa in doza corecta si pe o perioada bine determinata.

ingoodfeather.com

vineri, 26 octombrie 2012

Alimentele lunii octombrie

Superalimentele lunii octombrie

Toamna este unul dintre cele mai bogate anotimpuri ale anului. Pietele abunda in fructe, legume si condimente aromate, care mai de care mai gustoase si satioase. Produsele de toamna sunt colorate si reprezinta o bucurie pentru toate simturile.

In luna ocotombrie, fructele si legumele de sezon sunt alegeri sanatoas pentru orice persoana care isi doreste o varietate cat mai mare in alimentatie.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Iata mai jos ce alimente sa consumi in luna octombrie:

1 Morcovi. Morcovii reprezinta principala sursa de vitamina A si betacaroten. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru vedere. In plus, morcovii sunt si surse importante de fibre, potasiu si vitaminele C si K.

Morcovii pot fi consumati atat cruzi, cat si fierti. De asemenea, din morcovi poti prepara si supe delicioase.

2 Dovleac. Dovleacul reprezinta alimentul vedeta al toamnei. 200 de grame de dovleac ofera organismului mai mult de 200% din cantitatea recomandata de vitamina A. Vitamina A este cruciala pentru vedere si sistemul imunitar, pe care il intareste si il stimuleaza.

Dovleacul este bogat si in alfa si beta caroten, doi nutrienti asosciati cu longevitatea. Pulpa de dovleac este de asemenea bogat in fibre, care sunt esentiale pentru digestie. De asemenea, semintele de dovleac contin grasimi benefice pentru organismul uman.

3 Rodii. Aceste fructe gustoase sunt bogate in antioxidanti puternici, fibre si vitaminele C si K. Rodiile sunt benefice pentru tratarea cancerului de prostata si san. Rodiile pot fi consumate la micul dejun, cu cereale, lapte si fructe. De asemenea, si sucul de rodie are calitati extrem de benefice pentru organismul uman.

4 Anghinare. In luna octombrie, te poti bucura de beneficiile acestei legume. anghinarea este bogata in vitamina C si fibre si este si o sursa importanta de antioxidanti. In plus, anghinarea este saraca in calorii, fiind astfel extrem de benefica pentru persoanele care se afla la dieta. Anghinarea paote fi consumata in salate, mancaruri si chiar supe.

5 Sfecla rosie. Sfecla rosie este bogata in antioxidanti extrem de puternici, care au proprietati antinflamatorii. Sfecla rosie poate fi consumata cruda in salate, dar si coapta sau marinata in supe, orez si mancaruri la cuptor.
6 Varza. Varza este unul ditnre cele mai ieftine si populare alimente ale toamnei. Bogata in fibre, varza este si o sursa importanta de vitamina C si potasiu. Joaca un rol important in prevenirea cancerului. Varza poate fi consumata atat cruda, in diverse salatate, cat si gatita, la cuptor sau calita usor.

 7 Ceapa. Chiar daca ceapa este disponibila in piete pe tot parcursul anului, toamna este mult mai gustoasa si contine cele mai multe substante nutritive. Ceapa reduce colesterolul si tensiunea arteriala. In plus, reduce riscul de cancer de prostata. De asemenea, ceapa are proprietati antiinflamatorii si antihistaminice.

Ceapa poate fi consumata atat cruda, cat si gatita in supe, omlete, sosuri, creme, salate si sandwich-uri. Alaturi de usturoi, ceapa este un ingredient indispensabil in bucatarie.
 
 http://sanatate.acasa.ro/nutritie

Alimentele bogate in fibre




Alimente bogate in fibre
Merele, perele, broccoli, porumbul, migdalele, fasolea sau avocado sunt doar cateva dintre alimentele naturale care contin cantitati importante de fibre. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru organismul uman, stimuleaza digestia si previn depunerile de grasime.

Fibrele reduc si nivelul de zahar din sange , colesterolul si previn chiar cancerul de colon. De asemenea, fibrele previn si hemoroizii.

Din pacate, fibrele nu sunt consumate in cantitatile potrivite. Femeile trebuie sa consume zilnic peste 25 de grame de fibre, iar barbatii intre 35 si 40 de grame. De obicei, consumul de fibre este mai mic de 15 grame pe zi.

Este astfel foarte important sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre. Alege produse naturale si evita-le pe cele care au asa-zise "adaosuri de fibre".

Iata ce poti consuma:
 Alimente bogate in fibre

Porumb


Porumbul este un aliment bogat in fibre si antioxidanti , substante extrem de benefice pentru organismul uman. 200 de grame de porumb contin 2 grame de fibre. Poti consuma porumbul in diverse mancaruri si salate. De asmenea, poti consuma si popcorn, insa fara sare sau grasimi.

Migdale


Migdalele sunt o sursa importanta de fibre, insa si de grasimi sanatoase si proteine. Aceste alimente au insa un continut caloric ridicat, asfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie. 50 de grame de migdale contin 3 grame de fibre si 170 de calorii.

Fasole neagra


Fasolea neagra contine 15 grame la 200 de grame. De asemenea, sunt foarte bogate si in proteine. Culoarea inchisa este un semn al continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide. Este insa indicat ca atunci cand consumi preparate cu fasole sa bei multa apa.

Avocado


Pulpa carnoasa si cremoasa a fructului de avocado este o sursa importanta de fibre. Un avocado intreg contine peste 10 grame de fibre. Avocado este si o sursa importanta de grasimi benefice pentru organism, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a afectiunilor cardiace.

Pere


Perele sunt unele dintre cele mai nutritive fructe si este indicat sa fie consumate cu coaja. Coaja perelor contine cantitati importante de fibre. De altfel, o para mica contine 5 grame de fibre.

Orez brun

Orezul brun are o aroma de nuca si un gust placut. Este si o sursa imporanta de fibre, o cana de orez brun avand peste 4 grame de fibre. De asemenea, consumul de orez brun reduce si riscul de diabet.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



Linte


Lintea este una dintre legumele cu cel mai mare continu de fibre. 200 de grame de linte contin peste 15 grame de fibre. Cultivata din cele mai vechi timpuri, lintea este si o sursa importanta de proteine, vitamina B, fier si alte minerale.

Paste integrale


Pastele integrale contin cantitati mari de fibre si sunt foarte nutritive. Incearca sa inlocuiesti pastele din faina alba cu paste integrale si vei beneficia de numeroase avantaje.

Zmeura


Zmeura este un super aliment, extrem de bogata in fibre. 200 de grame de zmeura contine aproape 50% din necesarul zilnic. Zmeura este bogata si in antioxidanti. Poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse preparate.

Broccoli


Broccoli este un aliment extrem de nutritiv, care ajuta la prevenirea cancerului. Contine si cantitati importante de fibre.

Mere


Merele sunt fructe gustoase, racoritoare si extrem de nutritive. Contin numeroase vitamine si minerale, insa sunt bogate si in fibre. Un mar mic contine peste 4 grame de fibre.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta




Printre legumele cele mai bogate in fibre se numara anghinarea. La noi este mai cunoscuta poate datorita Anghirolului, medicament folosit in afectiunile biliare

Tabel: Cantitatile aproximative de fibre vegetale totale (solubile si insolubile) pentru anumite alimente de baza.
Legume si zarzavaturiCantitate portieCantitate medie de fibre totale (g)
Mazare fiarta 
Linte fiarta
Fasole boabe fiarta
Anghinare gatita
Broccoli fiert
Varza fiarta
Ceapa cruda
Usturoi
Rosie
Dovleac gatit
Conopida fiarta
Morcov crud
Gulie
O ceasca 
O ceasca
O ceasca
1 bucata
O ceasca
O ceasca
100g
Un catel
1 bucata (aprox. 120g)
1 ceasca
O ceasca
O bucata
100g
16,3 
15,6
13
10
5
5
2
0,1
1,5
2,7
3
1,7
3,6
Fructe oleaginoase si seminte
Seminte de floarea soarelui 
Migdale
Fistic
Seminte de in (maruntite)
Nuci
O mana (1/4 ceasca) 
23 bucati
50 bucati
O lingurita
Miezul a 7 nuci

3,5
3
2,8
2
Fructe
Fructe de padure 
Para
Mar
Capsuni
Banana
Portocala
Smochine uscate
Curmale deshidratate
Stafide
Prune uscate
O ceasca 
1 bucata
1 bucata
O ceasca
O bucata
O bucata
2 bucati
2 bucati
O ceasca
O ceasca

5,5
4,4
3,3
3
3
1,6
1,8
5,4
7,6
Cereale si produse de panificatie
Fulgi de ovaz integral 
Spaghete din grau integral (fierte)
Orez semidecorticat  fiert
Paine de secara
Tarate de grau crude
Tarate de psyllium
100g 
O ceasca
O ceasca
O felie
100g
100g
3,5 
6,2
3,5
1,9
43
71

Hreanul - conţine minerale şi antibiotice naturale


1. Forţa lui vindecătoare e remarcabilă - iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea
bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine (C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice naturale .


Salata de hrean, eficientă în răceli sau gripe. Principiile active din rădăcina crudă de hrean şi mai ales antibioticele distrug bacteriile care pot produce amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au substanţele care curăţă căile respiratorii, permiţând eliminarea virusurilor odată cu mucusul adunat în trahee sau bronhii. Este evident că şi în cazul contactului respirator cu virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule. Pentru protecţia împotriva infecţiilor bacteriene sau cu virusuri se recomandă consumul de salată de rădăcină de hrean, cu oţet de mere, mai ales dimineaţa şi la masa de seară.
2. Previne infarctul miocardic şi accidentele cerebrale

O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul ajută la realizarea unei mai bune circulaţii a sângelui în zonele periferice. Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a transpiraţiei excesive.
Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul de hrean scade semnificativ riscul variaţiilor mari de tensiune sau al formării de cheaguri sangvine ce ar putea rupe sau bloca vasele ce irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi hrană muşchiului cardiac şi creierului. O mai bună elasticitate a acestor vase este un real avantaj în cazul apariţiei unor cauze ce ar putea provoca un infarct sau un accident cerebral.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

Fii propriu tău nutriționist  

Coloniile de pe planeta Marte ar putea deveni realitate



3. Scade riscul apariţiei cancerului

Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la reparaţia genelor care sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer.
4. Leac pentru problemele digestive
Hreanul creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de stimulare a digestiei prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor stomacului şi intestinelor. Este un bun antidiareic şi o reală "otravă" contra viermilor intestinali şi a ouălor acestora.

5. Are efect antiinflamator

Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează lichidele acumulate în anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în orice proces inflamatoriu, începând cu simptomul nasului înfundat sau trauma produsă de o lovitură puternică.
Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra cauzei durerii produse de inflamaţie.
6. Acţionează asupra metabolismului zaharurilor şi grăsimilor

Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor mecanisme ale ficatului, responsabile de transformarea zaharurilor şi grăsimilor. S-a dovedit că există 12 compuşi specifici ai hreanului care scad ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.



Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...