Lista mea de bloguri

luni, 21 mai 2012

Dieta si Psihicul

Ce relatie exista intre psihic si dieta?

“M-am apucat de o mie de ori de dieta, dar nu ma pot tine de ea! Mi-e tot timpul pofta de alimente interzise, pe care, in mod normal, nu mi le doresc. Nu inteleg cum reusesti tu sa respecti un regim de slabit!”
Prietena mea are dreptate sa fie suparata: stiu ca incearca din rasputeri sa slabeasca, dar nu reu­seste deloc. Se uita cu jind la mine, care ma­nanc seara pizza si beau bere si, cu toate acestea, am cu zece kilograme mai putin. Imi permit sa-i dau cateva sfaturi care tin de ambitie, pentru ca si eu am avut kilograme in plus, le-am pierdut si acum am invatat sa ma… pastrez.
Cel mai greu intr-o dieta, in­tr-adevar, este concentrarea. Si pentru ca stiu ca restrictia alimentara produce stres (exista studii pe aceasta tema) si ca unii oameni reactioneaza la stres infometandu-se, pe cand altii mancand mai mult, consider ca in primul rand trebuie sa fii detasata.
Nu porni de la premisa ca tii un regim de slabit si, drept urmare, tot ce e bun si gustos iti este interzis. Solutia este alta, nu sa innebunesti de pofta de cate ori treci pe langa vitrinele unei cofetarii. Incearca sa ma­nanci lucruri gustoase, chiar daca sunt incadrate in dieta.
Si sa nu-ti spui tot timpul in minte ca iti este ceva in­terzis! Priveste cea­­lalta latura a problemei: faci un efort pentru ca dupa o vreme sa ai acces la haine cu o marime mai mici, la decolteuri mai am­ple, la pantaloni mai stramti si la pulovere mai stramte. Deja te simti mai bine, nu?
Invata sa apreciezi partea pozitiva a unei diete, nu doar restric­tiile. Cal­meaza-te si totul va fi mai simplu, dar nu peste noapte, ci in timp.
Ajutorul vine de unde nu te astepti
Vorbesc iar din experienta personala, pentru ca este cel mai simplu. Am urmat odata o dieta (de mare succes, ce-i drept), pentru care mancam lucruri mai deo­sebite. Problema era cu succesiunea lor: in ziua in care anumite alimente erau interzise, eu eram obligata sa ma duc la cum­pa­raturi pentru cele necesare in perioada ur­matoare.
Ajunsesem sa-mi fie pof­ta de diverse man­caruri, nici pe departe apetisante, doar pentru ca nu erau in dieta mea. De fructe si de iaurt numai atunci imi amintesc sa-mi fi fost pofta!
Am cautat o explicatie la psiho­log si am aflat ca la dieta e bi­ne sa nu te supui incerca­ri­lor, ca e mai bine sa eviti provocarile.
Si tot de la consilierul intr-ale mintii am mai aflat ca daca tii un regim de slabire este bine sa nu faci caz din asta. Mergi la o pe­tre­cere? Nu le spune tuturor ca nu poti sa mananci un lucru sau altul. Nu manca, pur si simplu!
Cand simti ca pofta nu te mai lasa in pace, mananca, pur si simplu, ceea ce-ti doresti. Revii la calea cea buna in zilele ur­matoare, dar ti-ai eliberat mintea de un stres.
Tot din categoria eliberarii de stres face parte recomandarea ca, pe perioada dietei, mai ales daca esti la inceput, sa-ti gasesti o ocupatie in plus, ca sa-ti mute mintea de la pofte.
Stabilirea unui scop e foarte importanta: nu vrei sa slabesti doar ca sa incapi intr-o rochie, ci o faci pentru ca tii cu adevarat la sanatatea ta.
Din cele incercate de altii
Trucul cu fotografia. Tine doar de ambitie, deci de psihic: pune pe frigider si pe monitorul calculatorului de la serviciu o fotografie nereusita cu tine, in care arati si mai grasa decat in realitate. Te va opri din rontaieli.
Imagineaza-ti ce silueta vei avea! Priveste-te cu atentie in oglin­da ori de cate ori ai ocazia. Inlocuieste grasimile, care acum iti par neplacute, cu o piele catifelata si neteda – asa vei arata daca te vei tine de regim!
Gusturile… se discuta! Nu-ti spune din start ca o mancare e groaznica. Te vei obisnui cu ea, in timp, si vei ajunge sa o apreciezi, dar pentru asta trebuie sa-ti pastrezi mintea deschisa.
Invata sa gatesti. O dieta nu inseamna o masa fara gust. Inlocuieste ce n-ai voie cu condimente si cauta variantele cat mai apetisante, care sa se potriveasca regimului tau.
Mananca portii mici. Daca nu poti si nu poti sa respecti un regim strict, atunci micsoreaza cantitatea de mancare.
Dintr-un dusman, un prieten
Prima perioada a unei diete e cea mai grea. In afara de faptul ca ob­servi zi de zi, ora de ora, res­tric­tiile la care esti supusa, si organismul spu­­ne cate ceva, pentru ca nu e obis­nuit sa manance mai putin. Dar daca ii dai mai multa atentie decat trebuie, vei esua. Nu te ingrijora daca simti senzatia de foame cand te-ai ri­dicat de la masa: dureaza pu­tin pana ce sen­zatia de satietate ajunge la creier.
Text: Valentina Vuxanovici. Foto: Arhiva Edipresse, dreamstime.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...