Lista mea de bloguri

marți, 22 mai 2012

Mic dejun pentru copii

Mananca sanatos inca din copilarie

Te-ai obisnuit sa sari peste micul dejun din lipsa de timp sau pentru ca nu ti-e foame? Nu transmite acest obicei si copiilor, ci, de dragul lor, luati micul dejun impreuna. Este sanatos pentru toata familia!


Cand apare un copil intr-o familie, obiceiurile alimentare se schimba. De regula, in bine, pentru ca parintii devin mai constienti, mai responsabili fata de stilul de viata pe care il construiesc pentru copiii lor. Asa ca nu mai sari peste micul dejun, eviti junk food-ul, alegi alimente sanatoase si hranitoare.
Si cum micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, ai grija ca ea sa fie cat mai consistenta, pentru ca trebuie sa asigure energia si elementele nutritive necesare desfasurarii activitatilor din prima parte a zilei si poate ajuta la cresterea randamentului fizic si intelectual. Pe termen lung, un mic dejun sanatos poate contribui la dezvoltarea unui comportament alimentar optim, care dureaza toata viata. Studiile au demonstrat ca nutrientii esentiali pierduti la micul dejun nu sunt compensati la celelalte mese ale zilei.
In plus, micul dejun este o ocazie excelenta de a manca impreuna cu familia, de a face planuri pentru ziua respectiva, iar copiii care mananca impreuna cu parintii lor dimineata au un mic dejun mai hranitor. Astfel, unul dintre cele mai importante daruri pe care il poti oferi zilnic copilului este sa ii arati calea spre o alimentatie sanatoasa si hranitoare.
Studiile arata ca micutii care sar peste micul dejun sunt mai expusi riscului de a avea probleme cu greutatea, au dificultati in a se concentra la scoala, obosesc usor si au carente de vitamine si minerale.
Iata cateva sugestii care sa te ajute sa convingi copilul sa ia zilnic micul dejun inainte de a pleca la gradinita sau la scoala si cum ii poti forma obiceiuri alimentare corecte:
1. Incepe fiecare zi cu un mic dejun echilibrat alaturi de copilul tau, mananca impreuna cu el.
2. Fa din micul dejun o placere si nu o obligatie.
3. Este recomandat sa trezesti copilul putin mai devreme si sa-i lasi timp sa manance li-nistit, in loc sa-l trezesti in ultimul moment si apoi sa-l grabesti.
4. Implica-l in pregatirea mesei – tuturor copiilor le place sa aiba responsabilitati de oameni mari si, in plus, sunt sanse mai mari sa incerce mancarea daca a participat si el la prepararea ei.
5. Surprinde-l cu un bol vesel colorat, in care isi va putea asorta singur cerealele integrale preferate. Gusta si tu din combinatia lui de fulgi crocanti si arata-te entuziasmata.
6. Obisnuieste-l cu gustul delicios al fructelor si legumelor proaspete, incanta-l cu fantezia culorilor. Puteti crea impreuna diverse personaje folosind felii de paine, branza si bucati de legume viu colorate. Cu cat farfuria va arata mai bine, cu atat mai repede va disparea mancarea din ea!
7. Un mic dejun echilibrat pentru copii trebuie sa fie alcatuit zilnic din:
  • Cereale si alimente pe baza de cereale integrale (cum ar fi painea, fulgii din cereale integrale). Sursa de fibre, vitamine si minerale, cerealele integrale sunt foarte usor de preparat si pot fi oferite copilului chiar si la gustari, alaturi de bucatele de fructe (banane, capsuni, piersici, kiwi) sau suc proaspat de fructe.
  • Lapte si produse lactate (iaurt, branza), pentru ca acestea contin calciu si vitaminele A si D.
  • Ou, deoarece are cel mai echilibrat continut de aminoacizi, in special aminoacizi esentiali, fiind termen de referinta in estimarea valorii nutritive a altor proteine.
  • Legume si fructe proaspete, pentru ca sunt bogate in fibre, vitamine, in special in vitamina C si minerale.
8. Strecoara in farfurie si alimente noi. Atunci cand doresti sa ii inveti pe copii cu un nou aliment, incepe cu cantitati mici, sa le obis-nuiesti papilele gustative cu diferitele arome. Totodata, sunt mult mai multe sanse ca cel mic sa incerce noi feluri de mancare daca vede ca si ceilalti membri ai familiei le mananca.
9. Lasa copilul sa isi creeze propriile sand-visuri sau gustari pe care le ia cu el la scoala. In acest fel, va fi responsabil pentru ceea ce isi pregateste.
10. Da-i voie copilului sa se ridice de la masa cand termina de mancat. Un copil mic nu are rabdarea necesara sa stea la masa pana cand toata lumea termina de mancat. Lasa-l sa se joace in liniste in bucatarie, pana cand termina si ceilalti membri ai familiei.
11. In final, ofera mici recompense copilului tau pentru contributia pe care a avut-o la pregatirea sau aranjarea meselor servite in familie.
De ce sa nu sari peste micul dejun
  • Pentru ca te vei simti mai plina de energie si mai putin obosita.
  • Pentru ca te vei putea concentra mult mai usor la serviciu.
  • Pentru ca vei petrece un timp pretios cu familia ta.
  • Pentru ca vei transmite copiilor tai deprinderi si obiceiuri sanatoase.
Foto: Nestlé, Š dreamstime   sanatate.unica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intoleranța la lactoză

Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza. 70% din populație este intolerantă la lactoză. În viitor, la...